Google Analytics Alternative De Semois van bron tot Bouillon | Reizen langs Rivieren Travelling along Rivers http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

De Semois van bron tot Bouillon

kaarttranssemoisienne.jpg

De Semois ontspringt in Arlon in het zuid-oostelijk deel van België, niet ver van de grens met Luxemburg. Arlon is de Waalse benaming van het stadje, Aarlen de Vlaamse en Arel de Duitse variant. De rivier stroomt in westelijke richting en houdt lange tijd de omvang van een beekje. Bij het bereiken van het Ardennenmassief in de omgeving van Jamoigne is de Semois uitgegroeid tot een stevig stromende rivier die ruime meanders door het heuvelachtige landschap trekt. Bouillon is de enige grote stad die door de Semois wordt doorsneden. Daarna stroomt de rivier via Poupehan, Frahan en Vresse naar Bohan bij de grens met Frankrijk. Op Frans grondgebied stroomt de Semoy, zoals deze hier heet, bij het stadje Monthermé in de Maas.

DSC 3772


Bron borrelt omhoog in vijverpartij

In tegenstelling tot veel rivierbronnen is die van de Semois gemakkelijk te vinden. 

Op enkele minuten lopen van het centrum van Arlon borrelt het bronwater onder een stenen beeldje omhoog in een vijverpartij op de hoek van twee straten.

De reportage: Semois begint onder 2000 jaar oud beeldje 
Na het verlaten van de stad Arlon heeft de Semois de omvang van een greppel. Na enkele kilometers groeit de stroom uit tot een bescheiden beek, die zich een weg baant door een weidegebied, dat in vroeger tijden een berucht moeras was. De is gemaakt vanaf de brug in het dorpje Etalle.

De Semois in Tintigny

1484096Het stadje Tintigny biedt enkele bezienswaardigheden, zoals de in 1607 gebouwde kerk. 

Het kerkhof bevat eeuwenoude graven en prijkt op de Belgische monumentenlijst. 

Aan de voet van de kerk bevindt zich de in 1837 gebouwde Chenois-kapel ter nagedachtenis van de slachtoffers van een verwoestende pestepidemie in de zestiende eeuw. 

Ook de Eerste Wereldoorlog heeft zijn sporen achtergelaten in Tintigny. De complete binnenstad werd door bombardementen met de grond gelijk gemaakt.DSC 7046


Na Tintigny wordt de Semois langzaam breder. Dit gebeurt onder invloed van de zijrivier de Rulles, die iets eerder vanuit het noorden in de Semois uitmondt. Tussen Les Bulles an Jamoigne wordt de Semois opnieuw gevoed door een zijrivier. Het water van de Vierre is afkomstig uit het gelijknamige stuwmeer, dat anderhalf miljoen kubieke meter water bevat. De in 1965 gebouwde stuwdam is 134 meter lang en 12 meter hoog. Het water uit het meer zorgt voor de aandrijving van de hydraulische centrale, 850 meter verderop. De gemiddelde jaarlijkse productie bedraagt ongeveer acht miljoen kWh.Bij een kruising van vijf wegen in de stille wereld tussen tussen Suxy en Chiny nodigt een rondom open monument met een Mariabeeld uit tot een kijkje. Het uit 1911 daterende bouwwerk staat zowel bekend als ‘Notre-Dame van Orval’ als ‘Notre Dame van Suxy’. 

Eén van de mooiste bruggen over de Semois is de Pont St. Nicolas in Chiny

In de bosrijke omgeving van Chiny zijn legio wandelmogelijkheden langs beide oevers 
Moulin Cambier’, vernoemd naar de oude en geheel gerestaureerde watermolen, is één van de betere restaurants in Chiny. Pal aan de Semois gelegen en vanaf het terras aan de waterzijde met riant uitzicht op de Sint-Nicolaasbrug.

DSCN0177


Vanuit Florenville leidt een uitstapje in zuidelijke richting naar de Abdij van Orval. Dit klooster wordt nog steeds bewoond door een orde Cisterciënzers Trappisten. Zij produceren hier bier en kaas. 
Chassepierre staat te boek als één van de meest schilderachtige dorpen aan de Semois. De plaats is jaarlijks het decor van een drukbezochte kunstmanifestatie. De woningen zijn gegroepeerd rond de 18de eeuwse Sint-Martinuskerk. Rechtsboven op de foto de restanten van de oude trambrug; op de foto hieronder de Semois, kort voordat deze Chassepierre passeert. 

2425920

Deze klassieke lavoir in Chassepierre staat model voor de talloze openbare washuizen die in vroeger tijden in deze regio werden gebruikt

De lavoirs waren vooral sociale ontmoetingsplaatsen voor vrouwen, die hier niet alleen met hun wasgoed kwamen, maar ook de laatste roddels uitwisselden. 

Bij Ste-Cécile is het goed wandelen. Een lang pad loopt stroomafwaarts langs de linkeroever. De Semois slingert hier door dichte en op steile hellingen gelegen bossen.
Langs de weg tussen Mortehan en Dohan liggen enkele uitzichtpunten met een mooie blik op de Semois, die hier grote lussen trekt door het dichtbeboste landschap. Het uitzicht vanaf het rotsplateau La Saurpire is imposant.

                                                              

  © DV Media Farelli Producties 2019