Google Analytics Alternative De Fraser River van monding tot bron | Reizen langs Rivieren http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

De Fraser River van monding tot bron

1A-Kaart

De Fraser River in de Canadese provincie British Columbia luistert naar de bijnaam Salmon River

Het is de uitgestrekte thuisbasis van vele miljoenen zalmen, die na hun geboorte naar de oceaan zwemmen en na vier of vijf jaar stroomopwaarts terugkeren naar hun geboorteplaatsen om te paren en te sterven. 

Omgekeerde richting

Deze indrukwekkende cyclus is voor het reportageteam van Reizen-langs-Rivieren aanleiding om de verkenningstocht langs de Fraser River bij wijze van uitzondering in omgekeerde richting te maken. Vanaf de monding reizen we stroomopwaarts als het ware mee met de terugkerende zalm en volgen de rivier in de richting van de bron. 

De 1.375 km lange Fraser River – vernoemd naar de ontdekkingsreiziger Simon Fraser - mondt uit in de Strait of Georgia tussen Vancouver Island en de meest zuid-westelijke punt van Canada, vlakbij de grens met de Verenigde Staten. Tot het stadje Hope loopt de rivier door de Fraser Valley, een uitgestrekte laaglandvallei, waarna een ruim zeshonderd kilometer lang traject in noordelijke richting volgt. Hell's Gate is langs deze route de belangrijkste toeristische trekpleister. 

In het Mount Robson Park ontmoet de terugkerende zalm op het laatste deel van het traject steeds zwaardere obstakels zoals de watervallen van Rearguard. De bron van de Fraser River bevindt zich nabij Mount Robson op de westelijke helling van de Rocky Mountains. 


Boomstammen op weg van Vancouver Island naar de Fraser River              

De monding van de Fraser River vanuit de Cessna Skyhawk waarmee ons reportageteam de rivier tot nabij Chilliwack volgde 

De rivier mondt in twee armen uit in zee

De rivier meandert door de Fraser Valley, waar zich de Pitt Polder uitstrekt. Dit gebied is halverwege de vorige eeuw ingepolderd met behulp van Nederlandse dijkenbouwers.

Bij Hope begint de terugkerende zalm aan een ruim 600 km lang traject in noordelijke richtingHell’s Gate is de meest bezochte locatie langs de Fraser River
Tussen Lytton en Lillooet

7B-Bridge Quesnell
De Fraser River Bridge in het stadje Quesnel is een historisch monument en onderdeel van de wandelroute Riverfront Trail, die 5 km lang langs de oevers van de rivier voert. 

Het Paddlewheel Park aan de rand van de stad Prince George is een geliefkoosd ontspanningsplekje voor de inwoners van deze stad. De naam van het park verwijst naar de historische achtergrond van deze locatie, waar ooit stoomschepen met schoepenrad het rivierbeeld bepaalden.

Het Ancient Cedar Forest nabij Dome Creek – halverwege Prince George en McBride – is onderdeel van de Rainforest Conservation Corridor. De situering is bijzonder omdat de meeste gematigde regenwouden in westelijke Canada zich uitstrekken langs de oceaan, terwijl dit bos meer dan duizend kilometer landinwaarts ligt. 

In het pas recentelijk ontdekte Ancient Forest groeien reusachtige cederbomen waarvan de leeftijd tussen duizend en tweeduizend jaar wordt geschat. In het 20 hectare omvattende bos is een wandelroute van 2,5 km uitgezet.

Het transport van gekapte bomen is een vertrouwd beeld op de Canadese highways

Bij het dorpje Dunster overspant de met bloemen aangeklede Flower Bridge de Fraser River

15A-Bordje Rearguard Falls


De Rearguard Falls in Mount Robson Provincial Park vormen voor het gros van de terugkerende zalmen een onneembaar obstakel. Alleen de sterkste exemplaren van de Chinook-soort springen stroomopwaarts met succes over deze waterval.


Aan de voet van Mount Terry leent het wildstromende water zich uitstekend voor rafting. De berg is vernoemd naar Terry Fox die eind jaren zeventig in Canada een nationale held werd. Fox leed aan kanker en rende met een kunstbeen vijfduizend kilometer door het land om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Nadat zijn actie miljoenen dollars had opgeleverd, overleed Fox in 1981. Moose Lake is het enige meer in het traject van de Fraser River. Het bijna 12 kilometer lange meer wordt aan de zuidelijke kant begrensd door een imposant gebergte. Aan de noordkant loopt de Yellowhead Highway pal langs de oever.Na een korte wandeling vanaf de highway wacht een indrukwekkend uitzicht op de Overlanders Falls

22-Bordje Simon Fraser

De rivier verdwijnt definitief uit het zicht


Vanaf deze locatie is het nog 48 kilometer tot aan de bron op de westelijke helling van Mount Robson. Het traject loopt door tamelijk ontoegankelijk en bergachtig terrein en kan uitsluitend worden bewandeld cq beklommen door ervaren en goed getrainde liefhebbers.
Icefields Parkway en Rocky Mountaineer

Het reportageteam van Reizen-langs-Rivieren keert na het volgen van de Fraser River terug naar Vancouver via de wereldvermaarde Icefields Parkway tussen Jasper en Lake Louise. In Calgary stapt het team daarna op de Rocky Mountaineer en overbrugt met deze luxueuze trein in twee etappes de afstand naar Vancouver. Het laatste deel van dit traject voert pal langs de Fraser River. 

Reportage: Icefields Parkway: indrukwekkend decor

Reportage: Rocky Mountaineer: de ultieme verwennerij

Voor de overige aan de Fraser River gekoppelde artikelen: Fraser River reportages


© DV MEDIA FARELLI PRODUCTIES 2021