Google Analytics Alternative De Lesse van bron tot monding | Reizen langs Rivieren Travelling along Rivers http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

De Lesse van bron tot mondingDe Lesse ontspringt op het Ardens Plateau in Ochamps in zuidoostelijk België en stroomt over een lengte van bijna 90 km naar de uitmonding in de Maas in Anseremme nabij Dinant. 

In Belvaux verdwijnt de rivier ondergronds en komt na de Grotten van Han weer tevoorschijn. 

Het laatste deel tussen Houyet en de samenvloeiing met de Maas wordt veelvuldig gebruikt door kanovaarders.In het centrum van het dorp Ochamps heeft de Lesse nog de omvang van een uit de kluiten gewassen greppel

        


Niet ver van de samenvloeiing van de Lesse met de Our ligt het pittoreske dorpje Redu te dromen. Liefhebbers van tweedehands boeken strijken hier vooral in de weekends graag neer om te snuffelen in de diverse boekwinkels, die hun gevarieerde waar aanbieden in de Franse, Nederlandse, Duitse en Engelse taal.

Redu trad in 1984 uit de anonimiteit door de organisatie van een grote boekenmarkt. De overweldigende belangstelling leidde ertoe dat boekhandelaren vanuit gehuurde huizen en schuren in het dorp tijdens de zomermaanden hun producten gingen verkopen. Uiteindelijk groeiden die initiatieven uit tot een compleet boekendorp. 

Hoewel door de opkomst van het digitale tijdperk het aantal boekwinkels flink is teruggelopen, staat Redu nog altijd in de top drie van drukst bezochte boekendorpen ter wereld.
De Promenade de la Lesse voert over een afstand van vier kilometer langs één van de mooiste delen van de rivier. Op de foto’s boven en onder de samenvloeiing van de Our met de Lesse.
Via een houten overspanning kunnen wandelaars halverwege de route van oever wisselenBij Belvaux verdwijnt de rivier ondergronds en komt via de Grotten van Han weer tevoorschijn in Han-sur-Lesse 
De Grotten van Han zijn miljoenen jaren geleden door de Lesse uitgesleten in een kalkheuvel. Tijdens het ondergrondse traject neemt de rivier daardoor de status van karstrivier aan. 

Hemelsbreed bedraagt de afstand tussen in-en uitgang van het grottenstelsel 1,1 km, maar de lengte van het ondergrondse deel van de rivier is vele malen groter. Afhankelijk van de stroomsnelheid van het water duurt het gemiddeld 20 uur voordat de Lesse weer bovengronds verschijnt. 

De Grotten van Han vormen al sinds de 18de eeuw een toeristische attractie, die jaarlijks een half miljoen bezoekers uit alle delen van de wereld trekt.De rivier aan de zuidelijke kant van Han-sur-Lesse, gezien vanaf de Pont de la Liberté


Het Kasteel van Vêves op het grondgebied van de gemeente Houyet staat geklasseerd als uitzonderlijk monument en is een oogstrelend voorbeeld van de militaire architectuur van de 15e eeuw. 

De funderingen van het oorspronkelijke kasteel zijn aangelegd omstreeks de jaren 700. 

Door de strategische ligging op een heuvel kon de oorspronkelijke route van Dinant naar Rochefort onder controle worden gehouden. 

Tot het eind van de middeleeuwen hield het kasteel de functie van een vesting; tijdens de renaissance werd een drastische verbouwing doorgevoerd. 

Later onder het Franse bewind van Louis XV, volgden nieuwe verbouwingen. Halverwege het traject tussen Houyet en de uitmonding in Anseremme slingert de Lesse zich in een grote boog rond het Massief van Furfooz. 

In het 50 hectare tellende natuurgebied Parc de Furfooz toont een informatieve wandelroute van 3,5 km de rijkdommen van dit gebied dat vanaf de prehistorie tot in de Middeleeuwen werd bewoond.

Veel kenmerken van het massief zijn in de loop der eeuwen gevormd door de Lesse, zoals de grotten en spelonken, die in de prehistorie zijn gebruikt als verblijfplaats voor mensen en dieren. Deze locaties hebben eigen namen gekregen en zijn voor een groot deel te bezoeken tijdens de wandeling.

Interessant is ook het zogeheten verdwijngat, waarin zich een onderaardse zijarm van de Lesse bevindt.

Al meteen aan het begin van de wandelroute door het Park van Furfooz worden de bezoekers getrakteerd op een bezienswaardigheid van hoge archeologische waarde in de vorm van een Romeins badhuis. De ruïne van dit gebouw werd in 1958 gereconstrueerd in de oorspronkelijke grootte.

De top van het Parc de Furfooz biedt een majestueus uitzicht op de Lesse-vallei

Een steile trap leidt naar het Trou du Grand Duc met een fraai zicht op de rivier

Op het laagste punt van het Parc de Furfooz kunnen kajakkers aan- en afmerenTussen Houyet en de uitmonding in de Maas wordt de Lesse een groot deel van het jaar bevaren door kajaks

Na de Pont Saint-Jean in Anseremme stroomt de Lesse in de Maas. De brug is gebouwd in de zestiende eeuw en verbindt het kloosterstadje Anseremme met het enkele kilometers verderop gelegen Dinant.Index België


  © DV Media Farelli Producties 2019