Google Analytics Alternative De Mincio van Gardameer tot Po | Reizen langs Rivieren Travelling along Rivers http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

De Mincio van Gardameer tot Po

De Mincio stroomt vanuit het zuidelijkste deel van het Gardameer in Noord-Italië bij het stadje Peschiera del Garda naar de Po. Sommigen beschouwen deze rivier als de voortzetting van de Sarca, die na de bron op 774m bij het dorp Pinzolo in de Italiaanse Alpen het Gardameer instroomt tussen de gehuchten Linfano en Nago-Torbole. 

De Mincio mondt na 73 km bij Sustinente uit in de Po. De rivier passeert enkele bezienswaardige steden en dorpen, zoals Valeggio sul Mincio en Mantova.Het begin van de Mincio in Peschiera del Garda.
De vesting van Peschiera del Garda is de belangrijkste bezienswaardigheid in het stadje. In militair strategisch opzicht was het fort lange tijd van groot belang voor Peschiera. Tijdens de overheersing van de Republiek Venetië kreeg het complex z'n huidige structuur. Tijdens de Eerste Italiaanse Onafhankelijksoorlog werd het fort in 1848 overgenomen door de soldaten uit Piemonte.


De vesting is het beginpunt van de fietsroute langs de rivier de Mincio. Deze route is geliefd bij toeristen die even de drukte van het Gardameer willen ontvluchten.Op de rechteroever torent de majestueuze kerk San Michele in het dorp Monzambano hoog boven de vallei uit. 


De contouren van Castello Scaligero in Valeggio sul Mincio zijn tot in de verre omtrek zichtbaar. 
Een goed begin van een bezoek aan Valeggio sul Mincio is het beklimmen van de lange trap naar het Castello Scaligero. De beloning is een mooi uitzicht op de Ponte Visconteo in het bij Villagio sul Ponte behorende gehucht Borghetto. Deze versterkte brug over de Mincio is 650 meter lang en door twee grote muren verbonden met het kasteel.                                                                                             


Wapen Nodo d'AmoreFesta Nodo d'amore1Elk jaar op de derde dinsdag van juni is de Ponte Visconteo het decor van een grootscheeps culinair festijn: La festa del Noro d'Amore (Feest van de Liefdesknoop).

De naam verwijst zowel naar een lokale legende als naar de tortellini, een pasta die exclusief wordt geserveerd in de restaurants van Borghetto en het culinaire middelpunt vormt van het feest op de brug.

Enkele honderden koks bereiden meer dan 600.000 stukjes tortellini voor de ongeveer 4.000 gasten aan tafels van 600 meter. Andere lokale specialiteiten worden geserveerd onder het genot van enkele duizenden liters wijn uit de regio. De Liefdesknoop-legende

Op een pleintje in Valeggio sul Mincio herinnert een bronzen beeld aan de legende ‘De liefdesknoop’. Het is het verhaal van legerkapitein Malco en zijn geliefde, de nimf Silvia, die op de bodem van de rivier de Mincio leeft. 

Na hun eerste nacht samen wil Malco dat Silvia voor altijd bij hem blijft, maar de nimf duikt terug in de rivier, want overdag boven water blijven, betekent de onvermijdelijke transformatie in een boze heks. 

Enkele nachten keert zij steeds terug naar haar kapitein, maar de geliefden moeten zich verbergen omdat de dochter van de plaatselijke graaf haar zinnen heeft gezet op Malco. Uiteindelijk besluiten Silvia en Malco voorgoed te verdwijnen in de rivier. Op de oever van de Mincio blijft een geknoopte gouden sjaal achter als symbool van hun eeuwige liefde. 

Deze legende leeft in Valeggio sul Mincio nog steeds voort in een speciale tortellini in de vorm van een geknoopte sjaal.

La Bottega di Via Sala in het centrum van Valeggio sul Mincio verkoopt de enige echte Tortellini de Valleggio.Een deel van de Viscontibrug, gezien vanuit Borghetto.


Borghetto staat bekend om het hoge culinaire niveau van de restaurants. 

4a-Valleggio chiesaDe Sint-Pieterkerk in het centrum van Valeggio sul Mincio is een bijzonder bouwwerk, opgetrokken in 1753 op de overblijfselen van een kerk uit de zeventiende eeuw. 


De hoofdingang van de kerk is versierd met prachtige koperreliëf.


DSC00736


Krokodil in kerk

Geloof het of niet, maar langs de oevers van de Mincio is het mogelijk een krokodil te aanschouwen.

Ga naar de Basiliek van de Heilige Maria in het gehucht Grazie nabij de stad Mantova, richt de blik na binnenkomst van de kerk naar boven en laat je verrassen door de tamelijk omgewone aanblik van een aan kettingen hangende opgezette krokodil. 

Niemand weet precies waarom, maar twee theorieën die de ronde doen, komen waarschijnlijk het dichtst bij de waarheid. 

In christelijke tijden werden krokodillen beschouwd als personificaties van de duivel. Daarom werden deze beesten in de middeleeuwse kerken opgehangen als waarschuwing tegen de menselijke neiging om te zondigen. Volgens de lokale overlevering zou de krokodil in Grazie zijn gevangen in de directe omgeving of afkomstig zijn uit een dierentuin in de regio. Dit alles zou zich hebben afgespeeld in de vijftiende of zestiende eeuw. 

Een andere theorie wijst op de mogelijkheid dat de krokodil in die dagen werd beschouwd als een farmaceutisch symbool in plaats van de bekende slang. Dit wordt gekoppeld aan de wetenschap dat de monniken destijds naast de kerk een hospitaal runden.

7b-Curtatone kerk interieurDSC00740De Basiliek Santuario della Beata Vergine delle Grazie in Curtatone is gebouwd in gothische stijl. De kerk heeft een indrukwekkend interieur, waarvan de krokodil de grootste  curiositeit is…

Mantova is de hoofdstad van de provincie Lombardije. Geregeerd door de rijke Gonzaga-familie behoorde de stad ooit tot één van de belangrijkste hoven uit de Renaissance. Mantova heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de opera en geniet grote bekendheid door zijn veelzijdige architectuur uit zowel de Middeleeuwen als Renaissance. Mantova wordt aan drie kanten omgeven door kunstmatige meren die zijn aangelegd tijdens de twaalfde eeuw. Het Lago Superiore, Lago di Mezzo en Lago Inferiore worden gevoed door de Mincio. 

Nabij Sustinente vloeit de Mincio in de Po.


Index Italië


© DV MEDIA FARELLI PRODUCTIES 2020