Google Analytics Alternative Holland Park in adembenemend decor | Reizen langs Rivieren Travelling along Rivers http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

Holland Park in adembenemend decor


De dageraad wordt begeleid door een langzaam aanzwellend vogelconcert. We ontwaken in één van de prachtige en stijlvol ingerichte huizen op Holland Park, een uitgestrekt stuk heuvellandschap in zuidelijk Oeganda met een adembenemend uitzicht op de rivier de Nijl. Na het openen van de terrasdeuren neemt het geluid van de vogels in volume toe. Ergens in de verte kraait een haan. In stille verwondering volgen we de zon, die langzaam vanachter de bergen opkomt. Een kleine boot met twee vissers drijft ergens halverwege de rivier.Na het ontbijt wandelen we door het zorgvuldig onderhouden park en dalen via een steile trap af naar de waterkant. In een kleine boot zit gids Wim al op ons te wachten. Samen met zijn vrouw Monique runt hij Holland Park sinds 2011. Enkele jaren daarvoor was drie hectare land gekocht, waarop zij een huis voor zichzelf bouwden.

Later vandaag zullen we het volledige verhaal van het Nederlandse echtpaar horen. Eerst toont Wim ons een deel van de Nijl dat hij op z’n duimpje kent. Tijdens het boottochtje ontpopt hij zich als een ware vogelkenner. “Het is niet mijn beroep, maar een echte hobby. Ik vind het prettig om onze gasten kennis te laten maken met de grote diversiteit aan fauna. Zelfs mensen die niets van vogels weten, genieten hier altijd enorm van.”

En dat geldt deze ochtend ook voor ons. Wim observeert alles wat beweegt langs de oevers en toont talloze, vaak kleurrijke vogels. Sommigen zijn verbazingwekkend klein.

Nadat we een pelikaan hebben gespot, naderen we een eilandje midden in de rivier. De bomen zitten vol vogels, maar Wim wil ons kennis laten maken met andere bewoners van het eilandje: monitor varanen.
En we hebben geluk. Eén van de reptielen ligt te zonnebaden en terwijl we naderbij komen, klimt een andere varaan van ongeveer anderhalve meter lang langzaam over een rots en verdwijnt uit het zicht.

Bootsafari-3
We varen terug naar Holland Park langs de rechteroever van de rivier en glijden langzaam langs een dorpje. Enkele mannen verrichten onderhoud aan vissersboten, vrouwen wassen kleding in de rivier en langs de waterkant spelen kinderen.

Idi Amin-grot

Een stukje verderop laveert Wim zijn boot langs twee donkere gaten in de rotsen. “Dit is de Idi Amin-grot. Tijdens het laatste deel van zijn dictatorschap hield de burgemeester van Jinja zich hier maandenlang schuil.”


Pratend over de zwarte bladzijden in de Oegandese geschiedenis, is het Wim opgevallen dat veel mensen van buiten Afrika het land Oeganda nog steeds in één adem noemen met Amin. “Het zit nog steeds in het hoofd van de mensen. Helaas hebben we daarom te maken met een hardnekkig vooroordeel over dit land. Amin werd in 1979 gedwongen het land te verlaten en sindsdien heeft Oeganda zich ontwikkeld tot één van de veiligste landen van Afrika."

Later die dag bezoeken we Wim en Monique in hun huis, dat als eerste op hun landgoed werd gebouwd. Monique: “Op deze plek leven we tevreden zonder overbodige luxe. Niemand geeft hier iets om status. Heb je niet de nieuwste auto? Geen probleem, op een oude motorfiets rijden is ook prima. En waarom zou je kleding volgens de laatste mode dragen? Niemand die dat hier belangrijk vindt. Genieten van het leven, dat is ons voornaamste doel hier.

Reizen

Wim en Monique hebben elkaar ontmoet tijdens een Millennium-feest in het noorden van Afrika. Dit was het begin van een relatie, waain het reizen een belangrijke rol zou gaan spelen. Na tien jaar exporteren van mosselen en oesters had Wim al eerder besloten z’n bedrijf te verkopen om meer voldoening te vinden in het reizen. Monique werd na de ontmoeting met Wim bekropen door een soortgelijk gevoel. “Ik had geen enkele reden tot ontevredenheid. Ik had een goede baan bij de Belastingdienst,  woonde op mezelf in een mooi huis en had geen geldproblemen. Toch begon het op een dag aan mij te knagen. Ik dacht: ‘er moet toch iets meer zijn in dit leven’. Ik nam een sabatical jaar, verkocht m’n huis en zegde m’n baan op.”

Interview WimInterview Monique


Nadat Wim en Monique samen bijna drie jaar door Afrika hadden gereisd, stonden zij in Kenia op het punt om terug te keren naar Nederland. Maar daar ontmoetten zij een oude bekende van tijdens het reizen die nu hun huidige buurman in Oeganda is. Wim: “Hij was al in Oeganda, Jinja geweest en was op zoek naar een stuk land aan de Nijl; hij haalde ons over daar een kijkje te gaan nemen.” 

Liefde op eerste gezicht

Monique: “Het was liefde op het eerste gezicht en we wilden daar allebei blijven.” Wim: “Het bleek verbazingwekkend gemakkelijk om een stuk grond te kopen en we kregen alle medewerking van de officiële instanties. Na de aankoop van de grond was het moeilijkste deel van de operatie de aanleg van een weg naar ons landgoed en de installatie van elektriciteit en water. Dat moesten we allemaal zelf regelen.” 

Monique: “Ons eerste doel was om een huis voor onszelf te bouwen en ons in Oeganda te vestigen. Daarna kwamen we op het idee om enkele huizen te bouwen die we konden gaan verhuren. In het begin waren onze gasten voornamelijk expats vanuit alle delen van de wereld, die hier tijdelijk bij bedrijven werken. De laatste tijd krijgen we steeds vaker ook vakantiegangers uit Nederland en België.”

3-Apen in park


2-Panorama


Nijl-reportages


  © DV Media Farelli Producties 2019