Google Analytics Alternative De Nijl van bron tot monding | Reizen langs Rivieren Travelling along Rivers http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

         De Nijl van bron tot monding

1a-Kaart Nijl-traject

Met een geschatte lengte van circa 6.700 km is de Nijl de langste rivier van de wereld. 

De Witte Nijl stroomt vanaf het Victoriameer Oeganda binnen. Tot op de dag van vandaag woedt er een stevige discussie over de werkelijke bron van de rivier. Sinds 2006 claimt de Britse ontdekkingsreiziger Neil McGrigor samen met twee collega's uit Nieuw Zeeland de verst gelegen bron in Rwanda te hebben gevonden aan het begin van de Kagera. Deze rivier mondt uit in het westelijk deel van het Victoriameer. 

Jinja

Eén ding staat vast: de Nijl verlaat dit grootste meer van Afrika bij de stad Jinja in Oeganda. Over een lengte van 500 km stroomt de zogeheten Victoria Nijl in noordelijke richting door dit land. 

Na het passeren van de befaamde Murchison Falls vervolgt de rivier als Albert Nijl het laatste deel op Oegandees grondgebied. Via Zuid Sudan stroomt de rivier als Witte Nijl Soedan binnen.

Bij de hoofdstad Khartoem voegt het water van de Blauwe Nijl zich bij de Witte Nijl. Deze grootste zijrivier van de Nijl ontspringt in het Tanameer in Ethiopië. 

Egypte

Vanaf Khartoem stroomt de Nijl door de Soedanese woestijn naar Egypte. Dit land is al sinds de oudheid volledig afhankelijk van de rivier. Het grootste deel van de bevolking leeft langs de oevers van de Nijl. Ook bijna alle culturele en historische bezienswaardigheden uit het oude Egypte bevinden zich het stroomgebied. Het Nijlwater beweegt zich in noordelijke richting met een gemiddelde snelheid van 300 miljoen kubieke meter per dag. Van bron tot monding komt dat overeen met een reis van drie maanden.3- Nile Uganda

Deel 1: de Nijl in Oeganda

Na de aankomst op het internationale vliegveld Entebbe, op 40 km afstand van de Oegandese hoofdstad Kampala, is het eerste reisdoel van het verslaggeversteam het 120 km oostelijk gelegen Jinja, een stad langs de noordelijke rand van het Victoriameer bij de bron van de Nijl.

Bij Jinja verblijft het team enkele dagen in Holland Park, weelderig gesitueerd in een indrukwekkend heuvelachtig decor. Het is een geschikte locatie langs de Nijl om bij te komen van de lange vliegreis en van daaruit verder te reizen.

Holland Park is ook een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan Jinja en andere bezienswaardigheden langs de rivier. Per paard langs de oevers of een spannende rafting over de stroomversnellingen zijn enkele van de vele mogelijkheden. Vanuit Holland Park bezochten we ook de fabriek waar het hier alom bekende Nile Beer wordt gebrouwen met rechtstreeks uit de Nijl getapt water. 

Aerolink

Het team van Reizen-langs-Rivieren volgt de loop van de Victoria Nijl in noordelijke richting met behulp van Aerolink, een kleine binnenlandse luchtvaartmaatschappij die verbindingen onderhoudt met de nationale wildparken van Oeganda. Ons doel is de Pakuba Airstrip in Murchison Falls National Park. Het park, dat wordt doorsneden door de Nijl, is vernoemd naar de spectaculaire Murchison Watervallen. De rivier wringt zich hier door een nauwe passage van zes meter en stort met donderend geweld bijna 43 meter omlaag.

Safari's

In Murchison Falls National Park wacht het verslaggeversteam een intensief programma. Vanuit de luxueuze Paraa Safari Lodge, worden een wildsafari in de savanne en twee bootsafari's op de Nijl ondernomen. De laatste excursie voert stroomopwaarts in de richting van de grens met Zuid-Soedan, het einde van het Nijl-traject op Oegandees grondgebied. 
Blik op de Nijl vanuit Holland Park                      

Reportage: Holland Park in adembenemend decor


6-bottle line

1b-Logo-2

Bier uit Nijlwater

Niet ver de bron van de rivier produceert 'Nile Breweries' kwaliteitsbier met behulp van uit de Nijl opgezogen water. Overal in Oeganda, maar ook in omliggende landen, is Nile Beer alom aanwezig. Dagelijks produceert de brouwerij duizend hectoliter bier. 


Reportage: 'Bier met water uit de bron van de Nijl'

Airstrip Pakuba

Een Grand Caravan van Aerolink op de Pakuba airstrip in Murchison Falls National Park 

Reportage: 'Aerolink, snel en veilig naar wildparken'

Panorama vanuit Paraa Safari Lodge                  

Reportage: 'Paraa Safari Lodge: luxe langs de Nijl'

Overstekende Rothschild-giraffen                      

Reportage: 'Wildsafari Murchison Falls National Park'               

Reportage: 'Nijl-safari: olifanten, nijlpaarden, krokodillen, vogels'

De Murchison Falls              

Een spetterend nijlpaard in het laatste deel van de Nijl op Oegandees grondgebied


De eeuwenoude vraag:
Waar is de echte bron?
 

De bron van de Nijl is al vele duizenden jaren een onderwerp van voortdurende speculatie. 

De oude Egyptenaren geloofden heilig dat de rivier ontsprong in een gebergte met eeuwige bronnen. Het werd gezegd dat één van de rivierarmen in noordelijke richting Egypte doorsneed en dat een andere tak zuidelijk door Nubië en Ethiopië stroomde.

Er waren ook theorieën van mensen die geloofden dat de jaarlijkse overstromingen van de Nijl in Egypte werden veroorzaakt door sneeuwval bij de bron. 

In augustus 1858 zou ontdekkingsreiziger John Hanning Speke de eerste Europeaan worden die het Victoriameer aanschouwde. Hij keerde in zijn geboorteland Engeland terug met de claim dat hij de bron van de Nijl had gevonden in het noordelijk deel van het Victoriameer. 

Rwanda

Dit meer wordt nog steeds door de meeste insiders beschouwd als de officiële bron. Maar er doet ook een hardnekkige theorie de ronde die er vanuit gaat dat de bron in een eerder stadium getraceerd moet worden. Zoals de bron van de rivier Kagera in Rwanda, die de grootste waterleverancier is van het Victoriameer. Na een barre tocht claimde de Brit Neil McGrigor samen met twee collega's uit Nieuw-Zeeland in 2006 'de verst gelegen bron' in het Nyungwe Forest in Rwanda te hebben gevonden. Maar geografen herinnerden er vervolgens aan dat de Duitser Burckhard Waldecker al in 1934 een nóg verder zuidelijk gelegen bron in de heuvels van Boeroendi heeft getraceerd. Dus, wie heeft er gelijk?Voorlopig lijkt de conclusie gerechtvaardigd dat de discussie over de werkelijke bron van de Nijl nog wel een tijdje zal voortduren… 

De reportage: 'De bron van de Nijl bij Jinja


Victoriameer gevoed door duizenden riviertjes 

Lake_Victoria_map

Met een oppervlakte van ongeveer 68.000 vierkante kilometer is Lake Victoria het grootste meer van Afrika en ook het grootste tropische meer van de wereld.

Het Victoriameer ligt op het grondgebied van drie landen. Het noordelijk deel behoort tot Oeganda, het zuidelijke deel valt onder Tanzania en een klein stuk in het noord-oostelijk deel behoort bij Kenia.

Continue discussie over het waterpeil

Het water van het meer wordt bij Jinja in de Nijl afgevoerd met een snelheid van 600 kubieke meter per seconde. Een combinatie van droogteperioden en de groeiende behoefte aan elektriciteit, zoals die wordt gegenereerd door de Owen Falls stuwdam bij Jinja, heeft regelmatig een drastische verlaging van het waterpeil in het meer tot gevolg. Dat waterpeil is een continu onderwerp van discussie tussen de drie aangrenzende landen. 
 

Het meer wordt primair gevoed door directe neerslag, enkele grote rivieren en duizenden stroompjes. De Kagera-rivier is de grootste waterleverancier en mondt uit in het westelijk deel van het meer. 

In het meer liggen talrijke eilandjes, waarvan er enkele bekend staan om hun prachtige landschap, kuuroorden en bezienswaardigheden. Kustplaatsen zoals Kisumu (Kenia), Entebbe (Oeganda), Bukoba, Muwanza en Musoma (Tanzania), zijn met elkaar verbonden door scheepsroutes. 

400.000 jaar oud

In haar geologische geschiedenis heeft het Victoriameer verschillende ingrijpende veranderingen ondergaan. Het is sinds het ontstaan - ongeveer 400.000 jaar geleden - ten minste drie keer volledig opgedroogd. Deze cycli houden waarschijnlijk verband met ijstijden. Ongeveer 17.300 jaar geleden droogde het meer voor het laatst op en liep ruim drieduizend jaar later opnieuw vol met water. 


Nijl-reportages

                                                 

  © DV Media Farelli Producties 2019