Google Analytics Alternative De Rhône in Zwitserland | Reizen langs Rivieren Travelling along Rivers http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

De Rhône in Zwitserland


D
e Rhône ontstaat op de gelijknamige gletsjer nabij de Furkapas in de Zwitserse Alpen.

De rivier stroomt door het afwisselende landschap van het kanton Wallis, mondt uit in het Meer van Genève en vervolgt vanaf de stad Genève haar weg weer als rivier.

Op Frans grondgebied baant de Rhône zich in een bochtig parcours richting Lyon.

In deze stad wordt de rivier gevoed door het water van de Saône. Daarna doorsnijdt de Rhône in zuidelijke richting het wijngebied van de Côtes du Rhône. 

Kort voor de stad Valence mondt de zijrivier Isère uit in de Rhône. In Avignon passeert de rivier de befaamde Pont d'Avignon.  

Bij de stad Arles aan de noordzijde van het natuurgebied de Camargue - splitst de rivier zich in twee armen - de Petit-Rhône en de Grand-Rhône - en mondt via een uitgestrekte delta uit in de Middellandse Zee.


De reis langs de Rhône begint in de Zwitserse Alpen op 2.275 meter. Het smeltwater van de Rhône-gletsjer vormt de bron van de rivier. 

De reportage: Een ijskoude geboorte

De loop van de jonge Rhône, nadat deze zich vanaf het gletsjergebied in het dal heeft gestort en richting Gletsch stroomt. Dit gehele gebied was dertig jaar geleden nog grotendeels bedenkt door de gletsjer. Links loopt de Furkapas-autoweg.

DSC00742H
et dorpje Gletsch is de eerste bewoonde kern langs de Rhône, die inmiddels de vorm van een stevig stromende beek heeft aangenomen.  

Sinds het ontstaan op de Rhône-gletsjer is hier een hoogteverschil van ruim vijfhonderd meter overwonnen.

De rivier draagt in dit deel van Zwitserland nog de naam ‘Rotten’.Reckingen is één van de eerste grote dorpen in het kanton Wallis die door de Rhône/Rotten worden doorsneden. Het historische deel bestaat uit prachtige houten woningen. De barokkerk van Reckingen staat te boek als één van de mooiste van het kanton Wallis.


Even buiten Reckingen ligt op de linkeroever in een oase van rust, ingeklemd tussen een steile berghelling en de rivier, een kampeerterrein. Camping ‘Augenstern’ wordt gerund door een Nederlands echtpaar.

DSC 4257 2DSC 4284 2Bijna de helft van de Zwitserse wijnen heeft z’n oorsprong in het kanton Wallis. Op de wijngaarden die hier ruim vijfduizend hectare beslaan, groeien de druiven tot op een hoogte van bijna 900 meter. Het bekendst zijn de witte Fendant en de rode Dôle.
Geholpen door het relatief grote aantal uren zon produceert Wallis ook veel fruit, zoals abrikozen, frambozen en peren. Het kanton kent talloze eigen kaassoorten. Sinds 2003 wordt de naam raclette officieel beschermd en mag deze uitsluitend worden aangewend voor kaas uit Wallis. Ook de kaasfondue heeft hier z’n oorsprong. Gedroogd rundvlees is een typisch Wallisser product. De Franse benaming is viande sêché, in het Duits spreekt men van Bünderfleisch.Nabij Le Bouveret mondt de Rhône uit in het Meer van Genève


© Google Earth

Mercury in Montreux

Aan de oevers van het Meer van Genève in het Zwitserse Montreux herinnert een bronzen beeld aan één van de grootste helden uit de pophistorie. 

Verstild in zijn karakteristieke podiumhouding kijkt Queen-zanger Freddie Mercury uit over het water in de richting van de plek waar de Rhône in het Meer van Genève stroomt. 

Het beeld werd op 25 november 1996, vijf jaar na zijn overlijden, onthuld op het Place du Marché. 

Mercury verkocht met Queen wereldwijd meer dan 150 miljoen albums en een groot deel van de producties werd opgenomen in zijn favoriete studio in Montreux. 

Talloze fans van Freddie Mercury uit alle delen van de wereld hebben deze plek inmiddels bezocht. Aan de voet van het beeld liggen permanent bloemen, briefjes en andere uitingen van affectie.
Langs de autoroute aan de noordzijde van het Meer van Genève ligt Evian. Deze stad is vooral bekend door het gelijknamige mineraalwater, waarvan dagelijks vijf miljoen liter wordt gebotteld. In Evian trekt het Casino veel bezoekers.

DSC 4342 2Rond de plaats in de stad Genève waar het meer zich versmalt en de Rhône weer als rivier verder stroomt, liggen allerlei bezienswaardigheden. In het midden van de Pont des Bergues ligt het Ile de Rousseau met een standbeeld van Jean-Jacques Rousseau. 

Deze filosoof, schrijver, componist en botanicus werd in 1712 in Genève geboren. Het bekendst werd hij door het boek ‘Emile of over de opvoeding’, waarin Rousseau zijn overtuiging uitdraagt dat de mens in goedheid wordt geboren en pas slecht wordt door de verschillen tussen arm en rijk en tussen heersers en onderdrukten. Dit boek verscheen in 1752 en werd zowel in Frankrijk als Zwitserland onmiddellijk verboden en verbrand.

Reis verder langs: 
De Rhône in Frankrijk
 
 


  © DV Media Farelli Producties 2018