Google Analytics Alternative De Rhône in Zwitserland | Reizen langs Rivieren http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

De Rhône in Zwitserland


D
e Rhône ontstaat op de gelijknamige gletsjer nabij de Furkapas in de Zwitserse Alpen.

De rivier stroomt door het afwisselende landschap van het kanton Wallis, mondt uit in het Meer van Genève en vervolgt vanaf de stad Genève haar weg weer als rivier.

Op Frans grondgebied baant de Rhône zich in een bochtig parcours richting Lyon.

In deze stad wordt de rivier gevoed door het water van de Saône. Daarna doorsnijdt de Rhône in zuidelijke richting het wijngebied van de Côtes du Rhône. 

Kort voor de stad Valence mondt de zijrivier Isère uit in de Rhône. In Avignon passeert de rivier de befaamde Pont d'Avignon.  

Bij de stad Arles aan de noordzijde van het natuurgebied de Camargue - splitst de rivier zich in twee armen - de Petit-Rhône en de Grand-Rhône - en mondt via een uitgestrekte delta uit in de Middellandse Zee.


De reis langs de Rhône begint in de Zwitserse Alpen, waar het smeltwater van de Rhônegletsjer de bron van de rivier is. 

De eerste aanblik van de gletsjer veroorzaakt een onmiskenbaar gevoel van opwinding. Langzaam dringt het besef door dat hier, op een hoogte van bijna 2.275 meter, de oorsprong ligt van een rivier die tijdens haar loop zal aanzwellen tot een reusachtige watermassa, die zich na 815 km in de Middellandse Zee stort. 

Het spektakel dat zich hier in de Zwitserse Alpen al eeuwenlang voltrekt, wordt versterkt door de aanwezigheid van de ijsmassa die zich ogenschijnlijk bewegingsloos manifesteert. In werkelijkheid verschuift de gletsjer voortdurend.
Ieder jaar opnieuw wordt een ijsgrot onder de gletsjer uitgehakt. Meestal medio mei landt een helikopter met een groep experts in het nog onder een dikke sneeuwlaag rustende gebied. 

Zij werken hier een maand lang aan het uitgraven van de tunnel en verplaatsen daarbij ongeveer 350.000 kg ijs. Een secuur werkje omdat de tunnel de gehele zomer voor toeristen bereikbaar moet blijven. 

Doordat de gletsjer voortdurend in beweging is, moet ook de ingang regelmatig worden aangepast. De ijstunnel is in het begin van de zomer ongeveer honderd meter lang. Tijdens de jaarlijkse bouw van de ijsgrot wordt een constructie opgetrokken van palen en doeken, die kort voor het invallen van de winterperiode weer wordt afgebroken.

IJsgrot Rhonegletsjer


In één van de zijgangen van de ijstunnel staan vaten met gletsjerwijn. 

Volgens de traditionele methode moet deze wijn op grote hoogte rijpen. De Vin du Glacier wordt na de oogst in larikshouten vaten opgeslagen en naar het gletsjergebied vervoerd. 

Hier rijpt de wijn verder in de koelte die de gletsjer afgeeft. 

De constant lage temperatuur beperkt de oxidatie tijdens het rijpingsproces. 
Gletsjerwijn is droog en heeft een enigszins bittere smaak die aan sherry doet denken. Achter de haarspeldbocht bij het inmiddels gesloten Hotel Belvédère begint het pad naar de gletsjer. Vanaf de plaats waar deze foto is gemaakt, was de gletsjer jaren geleden nog te zien. De ijsmassa heeft zich inmiddels zo ver teruggetrokken, dat achter het hotel alleen nog de afgesleten rotsen zichtbaar zijn.

Het eerste deel van de Rhône, nadat deze zich vanaf het gletsjergebied in het dal heeft gestort en richting Gletsch stroomt. Dit gehele gebied was dertig jaar geleden nog grotendeels bedenkt door de gletsjer. Links loopt de Furkapas-autoweg; rechts bovenin is een deel van de Grimselpas zichtbaar.

Op deze ingekleurde prentbriefkaart uit 1900 is te zien hoe de Rhônegletsjer in die dagen nog tot het dorpje Gletsch reikte. Tegenwoordig is vanaf deze locatie niets meer te zien van de gletsjer. Gletsch is de eerste bewoonde kern langs de Rhône, die inmiddels de vorm van een stevig stromende beek heeft aangenomen. Sinds het ontstaan op de Rhône-gletsjer is hier een hoogteverschil van ruim vijfhonderd meter overwonnen. De rivier draagt in dit deel van Zwitserland nog de naam ‘Rotten’. 
Een voormalig Anglicaans kapelletje aan de voet van de Furkapas in Gletsch

Reckingen is één van de eerste grote dorpen in het kanton Wallis die door de Rhône/Rotten worden doorsneden. Het historische deel bestaat uit prachtige houten woningen. De barokkerk van Reckingen staat te boek als één van de mooiste van het kanton Wallis.

DSC 4257 2DSC 4284 2Bijna de helft van de Zwitserse wijnen heeft z’n oorsprong in het kanton Wallis. Op de wijngaarden die hier ruim vijfduizend hectare beslaan, groeien de druiven tot op een hoogte van bijna 900 meter. Het bekendst zijn de witte Fendant en de rode Dôle.
Geholpen door het relatief grote aantal uren zon produceert Wallis ook veel fruit, zoals abrikozen, frambozen en peren. Het kanton kent talloze eigen kaassoorten. Sinds 2003 wordt de naam raclette officieel beschermd en mag deze uitsluitend worden aangewend voor kaas uit Wallis. Ook de kaasfondue heeft hier z’n oorsprong. Gedroogd rundvlees is een typisch Wallisser product. De Franse benaming is viande sêché, in het Duits spreekt men van Bünderfleisch. 


De Massa is één van de minst bekende zijrivier van de Rhône. Maar de ijsmassa waaruit deze onstuimig stromende bergstroom ontstaat geniet wereldfaam. De Aletschgletsjer wordt jaarlijks door miljoenen toeristen bezocht. Lees ook de reportage over de Aletschgletsjer via de link onderaan deze pagina.Nabij Bouveret mondt de Rhône uit in het Meer van Genève


2135168Mercury in Montreux

Aan de oevers van het Meer van Genève in het Zwitserse Montreux herinnert een bronzen beeld aan één van de grootste helden uit de pophistorie. 

Verstild in zijn karakteristieke podiumhouding kijkt Queen-zanger Freddie Mercury uit over het water in de richting van de plek waar de Rhône in het Meer van Genève stroomt. Het beeld werd op 25 november 1996, vijf jaar na zijn overlijden, onthuld op het Place du Marché. 

Mercury verkocht met Queen wereldwijd meer dan 150 miljoen albums en een groot deel van de producties werd opgenomen in zijn favoriete studio in Montreux. 

Talloze fans van Freddie Mercury uit alle delen van de wereld hebben deze plek inmiddels bezocht. Aan de voet van het beeld liggen permanent bloemen, briefjes en andere uitingen van affectie.


Langs de autoroute aan de noordzijde van het Meer van Genève ligt Evian. Deze stad is vooral bekend door het gelijknamige mineraalwater, waarvan dagelijks vijf miljoen liter wordt gebotteld. In Evian trekt het Casino veel bezoekers.

DSC 4342 2Rond de plaats in de stad Genève waar het meer zich versmalt en de Rhône weer als rivier verder stroomt, bevinden zich uiteenlopende bezienswaardigheden. 

In het midden van de Pont des Bergues ligt het Ile de Rousseau met een standbeeld van Jean-Jacques Rousseau. 

Deze filosoof, schrijver, componist en botanicus werd in 1712 in Genève geboren. Het bekendst werd hij door het boek ‘Emile of over de opvoeding’, waarin Rousseau zijn overtuiging uitdraagt dat de mens in goedheid wordt geboren en pas slecht wordt door de verschillen tussen arm en rijk en tussen heersers en onderdrukten. 

Dit boek verscheen in 1752 en werd zowel in Frankrijk als Zwitserland onmiddellijk verboden en verbrand.


Reportages Rhône Zwitserland

Rivieren Zwitserland

De Rhône in Frankrijk


© DV MEDIA FARELLI PRODUCTIES 2021