Google Analytics Alternative Steeds sneller smeltende gletsjers | Reizen langs Rivieren Travelling along Rivers http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

Steeds sneller smeltende gletsjers

Door de opwarming van de aarde smelten gletsjers in de gehele wereld sneller en trekken de ijsmassa's zich steeds verder terug in het hooggebergte. Dat geldt ook voor de Rhônegletsjer, waar dit fenomeen zich al meer dan een eeuw duidelijk zichtbaar voltrekt. 

Het team van Reizen langs Rivieren nam de proef op de som en keerde in het najaar van 2013 terug naar de gletsjer en vergeleek de situatie met die tijdens het bezoek in hetzelfde jaargetijde van 2010.

In die drie jaar heeft de gletsjer ongeveer vijf meter van haar lengte verloren. Op de linker foto hieronder de situatie in 2010, daarnaast die van drie jaar later.

Gletsjer 2010Gletsjer 2013Op deze ingekleurde prentbriefkaart uit 1900 is te zien hoe de Rhônegletsjer in die dagen nog tot het dorpje Gletsch reikte. Tegenwoordig is vanaf deze locatie niets meer te zien van de gletsjer. 

5-Smeltschema Rhonegletscher.jpg


Onderzoekers van de Ecole Polytechnique Fédérale van Lausanne hebben een ‘smeltschema’ gemaakt waarop te zien is hoe de Rhônegletsjer zich sinds 1874 ontwikkelt. Met behulp van geavanceerde wiskundige technieken doen zij voorspellingen over hoe de gletsjer tot het jaar 2100 zal evolueren. Op het schema is te zien dat de ijsmassa dan nagenoeg zal zijn verdwenen.

Deskundigen verwachten dat dit ernstige gevolgen zal hebben voor de waterhuishouding. In de Zwitserse Alpen zit bijna zestig miljard kubieke meter water in de gletsjers opgeslagen. In de droge zomers geven ze drinkwater af, in de natte winters slaan ze water op in de vorm van ijs. 

De onderzoekers concluderen dat het versnelde smeltproces van de gletsjers op langere termijn ingrijpende gevolgen zal hebben voor de rivieren die hierdoor kleiner van omvang zullen worden. 

icemeltAlaska-640

De Pedersen Gletsjer in Alaska maakt al ruim een eeuw lang een terugtrekkende beweging. De linkerfoto is gemaakt in de zomer van 1917, de rechter afbeelding toont de situatie in de zomer van 2005 (foto: NASA/JP)


Rhone-reportages

Index

  © DV Media Farelli Producties 2019