Google Analytics Alternative De ijskoude geboorte van de Rhône | Reizen langs Rivieren Travelling along Rivers http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

De ijskoude geboorte van de Rhône 

De eerste aanblik van de gletsjer veroorzaakt een onmiskenbaar gevoel van opwinding. Langzaam dringt het besef door dat hier, op een hoogte van bijna 2.275 meter, de oorsprong ligt van een rivier die tijdens haar loop zal aanzwellen tot een reusachtige watermassa, die zich na 815 km in de Middellandse Zee stort. 

Het spektakel dat zich hier in de Zwitserse Alpen al eeuwenlang voltrekt, wordt versterkt door de aanwezigheid van de ijsmassa die zich ogenschijnlijk bewegingsloos manifesteert. In werkelijkheid verschuift de gletsjer voortdurend.


Ieder jaar opnieuw wordt een ijsgrot onder de gletsjer uitgehakt. Meestal medio mei landt een helikopter met een groep experts in het nog onder een dikke sneeuwlaag rustende gebied. 

Zij werken hier een maand lang aan het uitgraven van de tunnel en verplaatsen daarbij ongeveer 350.000 kg ijs. Een secuur werkje omdat de tunnel de gehele zomer voor toeristen bereikbaar moet blijven. 

Doordat de gletsjer voortdurend in beweging is, moet ook de ingang regelmatig worden aangepast. De ijstunnel is in het begin van de zomer ongeveer honderd meter lang. Tijdens de jaarlijkse bouw van de ijsgrot wordt een constructie opgetrokken van palen en doeken, die kort voor het invallen van de winterperiode weer wordt afgebroken.

IJsgrot-1ow res.jpg
DSC 4193 2

In één van de zijgangen van de ijstunnel staan vaten met gletsjerwijn. 

Volgens de traditionele methode moet deze wijn op grote hoogte rijpen. De Vin du Glacier wordt na de oogst in larikshouten vaten opgeslagen en naar het gletsjergebied vervoerd.

Hier rijpt de wijn verder in de koelte die de gletsjer afgeeft.

De constant lage temperatuur beperkt de oxidatie tijdens het rijpingsproces. 
Gletsjerwijn is droog en heeft een enigszins bittere smaak die aan sherry doet denken. 
Achter de haarspeldbocht bij Hotel Belvédère begint het pad naar de RhIne-gletsjer. Vanaf de plaats waar deze foto is gemaakt, was de gletsjer jaren geleden nog te zien. De ijsmassa heeft zich inmiddels zo ver teruggetrokken, dat achter het hotel alleen nog de afgesleten rotsen zichtbaar zijn


Steeds sneller smeltende gletsjers

Door de opwarming van de aarde smelten gletsjers in de gehele wereld sneller en trekken de ijsmassa's zich steeds verder terug in het hooggebergte. Dat geldt ook voor de Rhônegletsjer, waar dit fenomeen zich al meer dan een eeuw duidelijk zichtbaar voltrekt.

Het team van Reizen langs Rivieren nam de proef op de som en keerde in het najaar van 2013 terug naar de gletsjer en vergeleek de situatie met die tijdens het bezoek in hetzelfde jaargetijde van 2010.

In die drie jaar heeft de gletsjer ongeveer vijf meter van haar lengte verloren. Op de linker foto hieronder de situatie in 2010, daarnaast die van drie jaar later.

Gletsjer 2010Gletsjer 2013
Op deze ingekleurde prentbriefkaart uit 1900 is te zien hoe de Rhônegletsjer in die dagen nog tot het dorpje Gletsch reikte. Tegenwoordig is vanaf deze locatie niets meer te zien van de gletsjer. 

5-Smeltschema Rhonegletscher.jpg


Onderzoekers van de Ecole Polytechnique Fédérale van Lausanne hebben een ‘smeltschema’ gemaakt waarop te zien is hoe de Rhônegletsjer zich sinds 1874 ontwikkelt. Met behulp van geavanceerde wiskundige technieken doen zij voorspellingen over hoe de gletsjer tot het jaar 2100 zal evolueren. Op het schema is te zien dat de ijsmassa dan nagenoeg zal zijn verdwenen.

Deskundigen verwachten dat dit ernstige gevolgen zal hebben voor de waterhuishouding. In de Zwitserse Alpen zit bijna zestig miljard kubieke meter water in de gletsjers opgeslagen. In de droge zomers geven ze drinkwater af, in de natte winters slaan ze water op in de vorm van ijs. 

De onderzoekers concluderen dat het versnelde smeltproces van de gletsjers op langere termijn ingrijpende gevolgen zal hebben voor de rivieren die hierdoor kleiner van omvang zullen worden. 

icemeltAlaska-640

Op deze foto's is het terugtrekken van de Pedersen Gletsjer in Alaska te zien. De linkerfoto is gemaakt in de zomer van 1917, de rechter afbeelding toont de situatie in de zomer van 2005  (foto copyright: NASA/JP)

  © DV Media Farelli Producties 2018