Google Analytics Alternative Een eigenzinnige wijnboer | Reizen langs Rivieren Travelling along Rivers http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

Een eigenzinnige wijnboer

Tijdens een bochtige route over smalle wegen langs de hellingen van de noordelijke Côtes du Rhône passeren we de fraai gesitueerde wijngaarden van Domaine Habrard. We volgen de borden naar de kelders in het verstilde dorpje Gervans. Hier in het hart van de Crozes-Hermitage kloppen we onaangekondigd aan en worden gastvrij onthaald door eigenaar Laurent Habrard.

Habrard in cave LR.jpgBordje Habrard low res.jpg

We proeven verschillende van zijn wijnen, staan perplex van een prachtige rode Saint-Joseph en luisteren naar zijn in rap tempo gepresenteerde visie op het moderne wijnmaken. We hebben hier duidelijk te maken met een niet-alledaagse wijnboer. 

Laurent is de representant van de vijfde generatie van de familie Habrard en heeft het werk van zijn ouders in 1998 overgenomen. Hij stortte zich met veel passie op de verbetering van de wijnen. Dat leidde in 2006 tot de geboorte van de eerste rode Saint-Joseph. 

nos-vins.jpg

Sindsdien is Laurent niet meer te stuiten en stelt via zijn website de buitenwereld regelmatig op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen. 

Hij doet dat met onmiskenbaar veel gevoel voor public relations. Op de site spreekt hij de bezoekers vanuit zijn wijnkelder persoonlijk toe in videoclips en datzelfde medium zet hij in om te laten zien hoeveel arbeid vooraf gaat aan de geboorte van een goede wijn. Laurent wijst daarbij op het lastige werk op de hellingen boven de rivier.

Hij strooit ook monter met curieus cijfermateriaal. Zo heeft hij berekend dat op elke hectare van zijn wijngaard jaarlijks tussen 35.000 en 63.000 handmatige handelingen worden verricht. 

Flacons Habrard.jpg

Proefflesjes

Tijdens ons bezoek toont Laurent ons trots zijn jongste stuntje. In een doorzichtig buisje met schroefdop, bevindt zich 6 cl wijn. Voordat de bezoekers van de Habrard-website wijn bestellen, kunnen zij deze in dit miniflesje proeven. 

De monstertjes kosten € 9,50 per setje van drie en worden veilig verpakt toegestuurd. Deze kosten worden geretourneerd bij plaatsing van een bestelling. 

Wijn via internet

Laurent: “Een mooi etiket of een fraaie medaille zijn natuurlijk belangrijk, maar vooraf laten proeven is toch de beste manier om de kwaliteit van je wijnen te illustreren? In feite blijf ik met deze methode het dichtst bij de traditionele manier waarop ik bezoekers in mijn kelder ontvang. En zo kun je dus toch wijn via internet verkopen…”

Opdrinken... 

Wij doen het vandaag nog op de traditionele manier en kopen na de proeverij een doosje met verschillende Habrardwijnen. Ons wacht dan nog een lange reis richting het warme zuiden; de vraag is dus of de wijnen dat wel zullen overleven? Laurent fronst eerst de wenkbrauwen, maar dan ontspant zijn gezicht zich tot een brede glimlach. “Hier is maar één oplossing voor. Gewoon onderweg opdrinken…”

laurent-habrard.jpgwww.domainehabrard.com  © DV Media Farelli Producties 2018