Google Analytics Alternative Terre Blanche: basis voor houtovens | Reizen langs Rivieren Travelling along Rivers http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

Terre Blanche: basis voor houtovens

Bernard Moulene Puyol low res.jpg

Hoog op de hellingen boven de wijngaarden van de Crozes Hermitage glinstert spierwitte aarde in de handen van Bernard Moulène. 

Hij staat staat op het grondgebied van het gehucht Larnage, waar de Terre Blanche al ruim anderhalve eeuw een bijzondere reputatie geniet als basismateriaal voor ovenstenen. 

Le Panyol

Diep in dal zien we de Rhône langs het stadje Tain l’Hermitage stromen. Daar leidt Moulène het bedrijf Fayol, de exclusieve producent van geheel uit natuurlijke elementen opgebouwde houtovens. De ovens die onder de naam Le Panyol hun weg over de gehele wereld vinden, werden oorspronkelijk alleen gebruikt door ambachtelijke bakkers, maar inmiddels hebben ook restaurantchefs en pizzabakkers de bijzondere eigenschappen van dit natuurproduct ontdekt. 

Witte aarde in Rhône-valleiontstaan na proces van miljoenen jaren 

De Panyol-ovens staan ook steeds vaker in de belangstelling van particulieren. Zij laten de ovens in de eigen keuken inbouwen of integreren deze als onderdeel van een buitenkeuken. Bij de groeven van Larnage legt Bernard Moulène uit dat de Terre Blanche tijdens een proces van miljoenen jaren is ontstaan door een combinatie van overvloedige zonneschijn, de mistralwind in de Rhône-vallei en het heldere water van beken en rivieren. De witte aarde werd al ontdekt door de Romeinen die de grond als basis voor kookpotten gebruikten. Nadat de met zorg afgegraven Terre Blanche bij de groeve is schoongespoeld, wordt deze beneden in de fabriek verwerkt tot kleistenen elementen waaruit de ovens later met de hand worden opgebouwd. 

Japanse bij oven low res.jpg

Restaurant Umia

Hoe in deze ovens bereid voedsel smaakt, ondervinden we later die dag tijdens een bezoek aan restaurant Umia, weelderig gesitueerd tussen de wijngaarden boven Tain l’Hermitage. 

De Franse chef Frédéric Bau en zijn Japanse vrouw Rika maken hier dagelijks gebruik van de oven. 

Rika legt uit hoe de hitte van het achterin de oven brandende hout lang wordt vastgehouden, waardoor er een groot aantal gerechten in kan worden bereid.

38bPanyolserie 1.jpg38d-Panyolserie 3.jpgParticuliere kopers kunnen de Panyol-oven zelf in enkele uren monteren. 
De oven kan worden bekleed met verschillende materialen, van natuurstenen en rode bakstenen tot betonblokken en koperbeslag.


  © DV Media Farelli Producties 2018