Google Analytics Alternative De Rijn in Zwitserland | Reizen langs Rivieren http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

De Rijn in Zwitserland

De Rijn is met een lengte van 1.324 km één van de langste rivieren in Europa. 

De bron ligt in de Tomasee nabij de Zwitserse Oberalppas. Vanuit dit 2.345 meter boven de zeespiegel gelegen bergmeer stroomt de Vorderrhein als beekje in oostelijke richting en is bij de Rheinschlucht al uitgegroeid tot een stevig stromende waterloop. 

Bij Reichenau voegt de Hinterrhein zich bij de rivier. Na de stad Chur draait de Rijn in een ruime bocht naar de Bodensee en stroomt van daaruit in westelijke richting naar Bazel. 

Hier begint de rivier aan een lange tocht door het grensgebied tussen Frankrijk en Duitsland. Na Karlsruhe stroomt de Rijn langs Mannheim, Wiesbaden, Koblenz, Bonn en Keulen.

Bij het dorp Spijk komt de Rijn Nederland binnen en na de Pannerdensche Kop splitst de stroom zich. Ongeveer tweederde van het water stroomt via de Waal, Boven-, Beneden- en Nieuwe Merwede naar de Noordzee. 

Het resterende water wordt via het Pannerdensch Kanaal afgevoerd, waarna vertakkingen volgen naar Neder-Rijn, Lek en IJssel.


1B- Tomasee LOW RES

De Rijn ontstaat in de Tomasee, een idyllisch meer in een bergkom nabij de Oberalppas. 

Vanuit de Tomasee loopt het water door een nauwe kloof naar een uitgestrekt bergweidegebied.
De Rijn blijft gedurende de eerste kilometers een bescheiden beek langs de autoweg die de Oberalp met de eerste dorpen langs de rivier verbindtHet stroompje nadert het gehucht Tschamut

De bewoners van Tschamut zijn trots op de status van eerste bewoonde kern langs de Rijn
De Rheinschlucht strekt zich uit tussen Ilanz en Reichenau. De kloof ontstond 11.000 jaar geleden toen bij Flims met donderend geweld een stuk berg instortte. De Rijn baande zich een weg door de nieuwe rotsformaties, waardoor in de loop van duizenden jaren een indrukwekkende kloof werd uitgeschuurd. 


Vanaf verschillende hooggelegen plekken kan worden genoten van fraaie panorama's. Ronduit spectaculair is het uitzicht vanaf het platform 'Der Mauersegler / Il Spir' in Conn.
In het driehoekige grensgebied van Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland stroomt de Rijn in de Bodensee. De rivier voert jaarlijks gemiddeld 2,5 miljoen kubieke meter sediment vanuit de Zwitserse Alpen mee in dit meer. In de vorige eeuw is hierdoor rond de monding ongeveer twee vierkante kilometer nieuw land ontstaan. 

Door de bouw van twee lange dammen waartussen het Rijnwater de Bodensee instroomt, is vanaf 1972 verdere verzanding van het gebied sterk verminderd. 

Langs de linker damoever zijn vanaf het jaar 2000 kiezeleilanden en vlakke oevers aangelegd. In het uitgestrekte natuurgebied broeden talloze vogelsoorten en krijgen zeldzame en bedreigde diersoorten een ongestoord leefgebied geboden.

De Bodensee staat ook bekend om de hoge waterkwaliteit. Het meer is een belangrijke drinkwaterleverancier voor de omliggende regio. Op een diepte van zestig meter wordt elk uur 20 miljoen liter water uit het meer gepompt. Na ontkalking en filtering ontstaat kristalhelder drinkwater dat volgens experts tot het zuiverste ter wereld kan worden gerekend.

Eén van de vele kiezeleilanden langs de linker Rijndamoever.

Zwanen in de rui in het beschermde natuurgebied van de Rijndelta.
Fraaie ambachtelijke Jugendstil-woningen zijn kenmerkend voor de regio rond de Bodensee.


De watervallen van Schaffhausen

Het Rijnwater passeert in Zwitserland talloze waterkrachtcentrales.Een in koper opgetrokken maquette van de langs de andere oever gesitueerde binnenstad van Bazel. 


                                                                  © DV MEDIA-FARELLIPRODUCTIES 2022