Google Analytics Alternative De Rijn van bron tot monding | Reizen langs Rivieren Travelling along Rivers http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

De Rijn van bron tot monding

De Rijn is met een lengte van 1.324 km één van de langste rivieren in Europa. 

De bron ligt in de Tomasee nabij de Zwitserse Oberalppas. Vanuit dit 2.345 meter boven de zeespiegel gelegen bergmeer stroomt de Vorderrhein als beekje in oostelijke richting en is bij de Rheinschlucht al uitgegroeid tot een stevig stromende waterloop. 

Bij Reichenau voegt de Hinterrhein zich bij de rivier. Na de stad Chur draait de Rijn in een ruime bocht naar de Bodensee en stroomt van daaruit in westelijke richting naar Bazel. 

Hier begint de rivier aan een lange tocht door het grensgebied tussen Frankrijk en Duitsland. Na Karlsruhe stroomt de Rijn langs Mannheim, Wiesbaden, Koblenz, Bonn en Keulen.

De Rijn komt na Emmerich bij Spijk Nederland binnen. 

Na de Pannerdensche Kop splitst de stroom zich. Ongeveer tweederde van het water stroomt via de Waal, Boven-, Beneden- en Nieuwe Merwede naar de Noordzee. 

Het resterende deel wordt via het Pannerdensch Kanaal afgevoerd, waarna vertakkingen volgen naar Neder-Rijn, Lek en IJssel.1B- Tomasee LOW RES

Deel 1:
De Rijn in Zwitserland


De Rijn ontstaat in de Tomasee, een idyllisch meer in een bergkom nabij de Oberalppas. 

Vanuit de Tomasee loopt het water door een nauwe kloof naar een uitgestrekt bergweidegebied.

DSC 0006
De Rijn blijft gedurende de eerste kilometers een bescheiden beek langs de autoweg die de Oberalp met de eerste dorpen langs de rivier verbindt

DSC_0148DSC_0136Het stroompje nadert het gehucht Tschamut


De bewoners van Tschamut zijn trots op de status van eerste bewoonde kern langs de Rijn 
De Rheinschlucht sterkt zich uit tussen Ilanz en Reichenau. De kloof ontstond 11.000 jaar geleden toen bij Flims met donderend geweld een stuk berg instortte. De Rijn baande zich een weg door de nieuwe rotsformaties, waardoor in de loop van duizenden jaren een indrukwekkende kloof werd uitgeschuurd. 

Vanaf verschillende hooggelegen plekken kan worden genoten van fraaie panorama's. Ronduit spectaculair is het uitzicht vanaf het platform 'Der Mauersegler / Il Spir' in Conn. 

3-Rijn bij Chur LOW RES

De Rijn passeert de stad Chur

DSC 6762

Het Centraal Station van Chur is een belangrijke schakel in het spoornetwerk van zuid-oostelijk Zwitserland. De Rhätische Bahn heeft er z'n hoofdkwartier. 

Chur is ook een halte op het traject van de vermaarde Glacier Express.Video-impressie van een treinreis met de Zwitserse Rhätische Bahn rond de Rijnbron.

4- Huis Bodensee LOW RES
Fraaie ambachtelijke Jugendstil-woningen zijn kenmerkend voor de regio rond de Bodensee 


De watervallen van Schaffhausen

Het Rijnwater passeert in Zwitserland talloze waterkrachtcentralesEen in koper opgetrokken maquette van de langs de andere oever gesitueerde binnenstad van Bazel. 


Video-impressie van een bezoek aan het museum met kunstwerken van Jean Tinguely. Het museum ligt aan de oever van de Rijn in Bazel.                                                                    © DV Media Farelli Producties 2019