Google Analytics Alternative De rijke historie van Glenfiddich | Reizen langs Rivieren Travelling along Rivers http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

De rijke historie van Glenfiddich

Glenfiddich is één van de drie whisky-distilleerderijen die het eigendom zijn van de legendarische familie William Grant. Ze liggen op korte afstand van elkaar in het noordelijke deel van het stadje Dufftown. Opgericht door William Grant in 1886 wordt bij Glenfiddich de whisky ter plaatse gebotteld nadat deze jarenlang heeft gerijpt in de enorme voorraadkelders met een capaciteit van 800.000 vaten. Jaarlijks vindt tien miljoen liter single malt whisky z'n weg over de gehele wereld.

Glenfiddich is de best verkopende single malt whisky, niet alleen in Groot-Britannië, maar ook wereldwijd. De onderneming concentreert zich nog steeds op de productie van single malt en begon in 1963 als eerste met de internationale promotie daarvan. Glenfiddich opende ook als eerste distilleerderij een bezoekerscentrum, dat jaarlijks 125.000 belangstellenden trekt.

Historische hoogtepunten


1886 - William Grant begint met de bouw van z'n eigen distilleerderij. Hij doet dat met de hulp van zijn negen kinderen en een steenhouwer. Hij noemt de onderneming Glenfiddich, Gaelisch voor 'Vallei van de Herten'. Na een jaar noeste arbeid valt op Kerstdag 1887 de eerste druppel whisky uit de koperen potketels. 


1909 - William’s schoonzoon Charles Gordon scheept in voor een jaarlange wereldreis waarin hij nieuwe afzetmarkten gaat zoeken en Glenfiddich op de kaart moet zetten in vijf continenten.


1957 – Koperslagers worden geïntroduceerd in de distilleerderij. Het zijn hooggeschoolde ambachtslieden, die zich voortdurend bezig houden met de bouw en het onderhoud van de koperen potketels. 1961 - Water, lucht en gerstemout. Deze voor het maken van whisky noodzakelijke drie-eenheid inspireert de invloedrijke ontwerper Hans Schleger tot de creatie van de karakteristieke driehoekige vorm van de Glenfiddich-fles. 1991 -  Het allereerste vat whisky van 50 jaar oude Glenfiddich wordt geopend. De tot in perfectie gerijpte whisky heeft gerust in negen vaten, als eerbetoon aan de kinderen van oprichter William Grant. .1998
- De vijfde Malt Master van Glenfiddich ontwikkelt het zogeheten Solara-vat. Vijftien jaar oude whisky rijpt eerst in drie verschillende eikenhouten vaten en wordt daarna overgeheveld in een groot houten vat. Dit zogenaamde Solera-vat blijft altijd minstens half gevuld, waardoor een constante kwaliteit van de whisky wordt gegarandeerd. Het proces wordt afgerond met een korte rijpingsperiode in kleinere Soleravaten, zodat de whisky's kunnen samensmelten tot perfectie.


2001
- Glenfiddich presenteert de oudste single malt whisky. Nadat vat nummer 843 in 1937 was gevuld, begon het aan z'n 64 jaar lange rijpingsproces. Tijdens die periode waakten tien opeenvolgende keldermeesters over dit vat. Uiteindelijk leverde dit 64 flessen van deze zeldzame whisky op. 


Het Glenfiddich productieproces

Het leven van elke Glenfiddich-whisky begint in de mash tun. Gerst wordt hierin tot ruw meel gemalen en vermengd met verwarmd water uit de eigen Robbie Dhu-bron. De gerst lost op en suikers komen vrij. Het bronwater absorbeert deze suikers en na zes uur ontstaat een donkere stroopachtige substantie, de zogeheten wort

Nadat de wort is afgekoeld wordt deze in reusachtige houten fermentatievaten gepompt. In deze washbacks wordt gist toegevoegd. Het mengsel gaat hierdoor schuimen en de suikers worden omgezet naar alcohol. Na twee tot drie dagen resteert een dikke bruine wash die klaar is voor het distillatieproces.
De vormen van de koperen distillatieketels zijn bij Glenfiddich nog identiek aan de ketels die werden gebruikt door oprichter William Grant. Sinds 1957 heeft Glenfiddich speciale ambachtslieden in dienst die de ketels bouwen en onderhouden. 

georgegarrickstillman

Het distillatieproces begint met het langzaam verhitten van de wash, bijna tot het kookpunt. 

Hierdoor stijgt de alcohol op en condenseert in de gekrulde pijp weer tot vloeistof. Deze zogeheten 'low wine' bevat ongeveer 25% alcohol. 

Een distilleerder controleert de kwaliteit van het distillaat met de behulp van de spirit safeIn de opslagkelders van Glenfiddich wordt de na de distillatie overgebleven vloeistof met een alcoholpercentage van 60 tot 70 in houten vaten opgeslagen. Het rijpingsproces duurt minimaal drie jaar, maar doorgaans langer. De vaten worden voortdurend bewaakt door ervaren magazijnmeesters. Zij checken eventuele lekken en nemen op gezette tijden monsters voor de Malt Meester.

briankinsmanmaltmaster

De single malt whisky van Glenfiddich rijpt in bourbonvaten van Amerikaans eikenhout en Spaanse sherryvaten. 

Als de whisky de gewenste rijpheid heeft bereikt, wordt deze overgegoten in grote Portugese eikenhouten vaten om verder te ontwikkelen. 

Bronwater wordt toegevoegd om het juiste alcoholvolume te verkrijgen. Uiteindelijk beslist de
Malt Master wanneer de single malt kan worden gebotteld

Video-impressies River Spey

Index Groot-Brittannië


© DV MEDIA FARELLI PRODUCTIES 2020