Google Analytics Alternative Ticino via Lago Maggiore naar de Po | Reizen langs Rivieren http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

Ticino via Lago Maggiore naar de Poticino


De Ticino ontstaat in de Zwitserse Alpen uit een aantal bronnen op de Nufenenpas, zuidwestelijk van het Gotthardmassief. De rivier heeft een lengte van 248 km, waarvan 157 km op Italiaans grondgebied. 

Vanaf Airolo aan de voet van de St. Gotthardpas loopt de rivier door een lang dal in zuidelijke richting naar Italië en passeert daarbij de steden Biasca en Bellinzona. Bij Magadino stroomt de Ticino het Zwitserse deel van het Lago Maggiore in en verlaat dit meer weer bij het Italiaanse Sesto Calende. 

De rivier slingert daarna zuidelijk langs Varallo Pombia en Vigevano. Kort na de stad Pavia mondt de Ticino uit in de Po.

Op de zuidelijke hellingen van de Nufenenpas begint de Ticino uit de samenvloeiing van verschillende bronnen. In het voorjaar zorgt ook smeltende sneeuw voor een aanzienlijke toevoer. De foto toont het laatste deel van de autoweg naar de Nufenenpas.

DSC00411 (2)DSC 0131


De Ticino stroomt vanaf de Nufenenpas langs een bosrijke helling in de richting van Airolo. Vlakbij de zuidelijke in/uitgang van de Gotthardtunnel verzamelt het rivierwater zich in een stuwmeertje.

Bij BiascaDe instroom in het Lago Maggiore bij MagadinoHet stadje Laveno-Mombello ligt in het Italiaanse deel langs het Lago Maggiore. Vanuit deze plaats voert een kabelbaan naar de ruim duizend meter hoge top van de Sasso del Ferro. Een veerdienst verbindt Lavena-Mombello met Verbania.Kort voor de stad Oleggio overspant een oude brug de Ticino. In de directe omgeving is het op zomerse dagen langs de oevers goed toeven. Dat geldt overigens ook voor het resterende traject. De Ticino staat te boek als één van de schoonste rivieren van Italië.

Op de brug tussen Turbigo en Galliate loopt de spoorbaan boven de autoweg

Alcantara-1


De in het Parco del Ticino gesitueerde camping Playa di Valverde is een favoriete uitvalsbasis voor kano- en kayakvaarders

DSC 0046DSC 0028

De Ponte Coperto overspant de Ticino Pavia en is een reconstructie van het originele bouwwerk uit de 14de eeuw

DSC 7771DSC 7752

Pavia werd ruim 2000 jaar geleden gesticht aan de oevers van de Ticino. Tijdens het Romeinse Rijk luisterde zowel stad als rivier naar de naam Ticinum. 

Mede door de aanwezigheid van een universiteit is Pavia een levendige stad die veel historische en culturele schatten herbergt.  

De brug uit 1950 die zuidelijk van Pavia zowel de Ticino als de Po overspant. Hier vloeien beide rivieren samen.


Rivieren Italië

Rivieren Zwitserland


© DV MEDIA FARELLI PRODUCTIES 2021