Google Analytics Alternative De Ticino van bron tot monding | Reizen langs Rivieren Travelling along Rivers http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

De Ticino van bron tot monding







ticino


De Ticino ontstaat in de Zwitserse Alpen uit een aantal bronnen op de Nufenenpas, zuidwestelijk van het Gotthard-massief. De rivier is 248 km lang, waarvan 157 km op Italiaans grondgebied. 

Vanaf Ariolo bij het begin van de St. Gotthardpas loopt de rivier door een lang dal in zuidelijke richting naar Italië en passeert daarbij de steden Biasca en Bellinzona. Bij Magadino stroomt de Ticino het Zwitserse deel van het Lago Maggiore in en verlaat dit meer weer bij het Italiaanse Sesto Calende. 

De rivier slingert daarna zuidelijk langs Varallo Pombia en Vigevano. Kort na de stad Pavia mondt de Ticino uit in de rivier de Po.

Op de zuidelijke hellingen van de Nufenenpas ontstaat de Ticino uit de samenvloeiing van verschillende bronnen. In het voorjaar zorgt ook smeltende sneeuw voor een aanzienlijke toevoer. De foto toont het laatste deel van de autoweg naar de Nufenenpas.

DSC00411 (2)DSC 0131














De Ticino stroomt vanaf de Nufenenpas langs een bosrijke helling in de richting van Ariolo. Vlakbij de zuidelijke ingang van de Gotthard-tunnel verzamelt het water van de rivier zich in een stuwmeertje.













Nabij Ariolo















De instroom in het Lago Maggiore bij Magadino











Het stadje Laveno-Mombello ligt in het Italiaanse deel langs het Lago Maggiore. Vanuit deze plaats voert een kabelbaan naar de ruim duizend meter hoge top van de Sasso del Ferro. Een veerdienst verbindt Lavena-Mombello met Verbania.

DSC 0090






Bij Sesto Calende verlaat de Ticino het Lago Maggiore en stroomt in zuidelijke richting naar de stad Pavia











Kort voor de stad Oleggio overspant een oude brug de Ticino. In de directe omgeving is het op zomerse dagen langs de oevers goed toeven. En dat geldt ook voor het resterende traject. De Ticino staat te boek als één van de schoonste rivieren van Italië.

DSC 0057DSC 0060 DSC 0078DSC 0082



























Op de brug tussen Turbigo en Galliate loopt de spoorbaan boven de autoweg

Alcantara-1














De centraal in het beschermde Parco del Ticino gesitueerde camping Playa di Valverde is een uitvalsbasis voor kanovaarders

DSC 0046DSC 0028





















De Ponte Coperto (overdekte brug) overspant de Ticino in de stad Pavia en is een reconstructie van het originele bouwwerk uit de veertiende eeuw 

DSC 7771DSC 7752


De stad Pavia werd ruim 2000 jaar geleden gesticht aan de oevers van de Ticino. Tijdens het Romeinse Rijk luisterde zowel stad als rivier naar de naam Ticinum. Pavia is mede door de aanwezigheid van een universiteit een levendige stad die bovendien verrassend veel historische en culturele schatten herbergt.  









De brug uit 1950 die enkele kilometers onder de stad Pavia zowel de Ticino als de Po overspant

Close Po-Ticino






De Ticino vloeit (vanaf linksboven) samen met de rivier de Po 






Index Italië

                                            

  © DV Media Farelli Producties 2018