Google Analytics Alternative Fotoreporters | Reizen langs Rivieren http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

Fotoreporters
Vijf dagen op de Yangtze Rivier  

Als onderdeel van een vakantiereis naar China maakten Nick en Elly Versteeg uit het Canadese Vancouver Island een cruise van bijna 1.200 km over de Yangtze. Deze reusachtige stroom van ruim 6.300 km is na de Nijl en de Amazone de grootste rivier van de wereld.


TEKST & FOTOGRAFIE: ELLY & NICK VERSTEEG

Ondanks het feit dat deze vijfdaagse cruise een populaire toeristische attractie is, waren we aangenaam verrast door de informatieve begeleiding door onze gids. Behalve de voordelen, schroomde hij niet ons ook te vertellen over de negatieve aspecten van deze rivier.

Boat loaded


Een reis over de Yangtze wordt gekenmerkt door opmerkelijke contrasten. We passeerden honderden schepen die enorme hoeveelheden zand uit de rivier zuigen. Dat zand wordt gebruikt voor de talrijke grootschalige bouwprojecten in China. 

Maar we zagen ook vervallen bootjes met mannen en vrouwen die van de visvangst leven. 

En passeerden steden met meer dan 31 miljoen inwoners. Evenveel als de totale bevolking van Canada!

Tijdens de cruise vielen we van de ene verbazing in de andere. Op werven langs de oever worden schepen gebouwd op grote ballonnen die na de voltooiing van het project in het water worden geduwd.

5Locks at 3GDam
Het varen door de Drie Kloven Dam is een belevenis. 

De schepen moeten vijf sluizen passeren. 

Tijdens dit proces van ongeveer drie-en-een-half-uur is het fascinerend om te zien dat vrijwel alles automatisch verloopt zonder menselijk ingrijpen.

3 Gorges Dam1

 
Het verhaal van de dam is indrukwekkend. Vier miljoen mensen moesten hun woonplaatsen verlaten voordat een enorme oppervlakte definitief onder water verdween. Sommige boeren weigerden te vertrekken en werken nu langs de oevers op de hoger gelegen delen van het dal.

De laatste jaren heeft de Yangtze zwaar te lijden onder industriële vervuiling en verzilting. Ook het verdwijnen van moerassen en meren laat z’n sporen na. Sommige delen van de rivier zijn inmiddels uitgeroepen tot beschermd natuurgebied.

Fotoreporters


© DV MEDIA FARELLI PRODUCTIES 2021