Google Analytics Alternative De langste rivieren van de wereld | Reizen langs Rivieren Travelling along Rivers http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

De langste rivieren van de wereld

DSC 0451

Afrika - Nijl  6.700 km

(Oeganda, Zuid-Soedan, Soedan, Ethiopië, Egypte)

De Nijl stroomt als de langste rivier van de wereld vanaf de bron in centraal Afrika tot de monding in de Middellandse Zee over een afstand van ongeveer 6.700 km. 

Officieel is Lake Victoria in Oeganda nog steeds de bron van de rivier. Sinds de expeditie van de Brit Neil McGrigor in 2006 is de discussie over de werkelijke bron weer opgelaaid. Hij claimt in dat jaar 'de verste bron' te hebben ontdekt in het Nationaal park Nyungwe Forest in zuidelijk Rwanda.                     De Nijl in Oeganda Foto: Tonny IJsselstijn                                                                                                                                                                  


De belangrijkste zijrivier is de Blauwe Nijl, die z’n oorsprong heeft in het Tana-bergmeer in Ethiopië. De Witte en Blauwe Nijl vloeien samen bij de Soedanese hoofdstad Khartoem. Daarna stroomt de rivier door de desolate woestijn van Soedan in noordelijke richting naar Egypte. Daar bevinden zich langs de oevers vrijwel alle culturele en historische bezienswaardigheden van het oude Egypte. 

Na Caïro mondt de rivier bij de stad Alexandrië in een omvangrijke delta uit in de Middellandse Zee.


Zuid-Amerika - Amazone - 6.400 km

(Peru, Colombia, Brazilië)

De Amazone vormt een waterreservoir van 6,5 miljoen vierkante kilometer en bevat daarmee 1/5 van al het natuurlijke water op aarde. 

De rivier ontspringt in Peru op 5.200 meter hoogte in het Andesgebergte (foto) en stroomt voor een groot deel door het rijkste regenwoud ter wereld. De Amazone, die het water van meer dan duizend zijrivieren opneemt, is op sommige plaatsen buitengewoon breed. Tijdens de regentijd kan dat soms zelfs oplopen tot 40 km. 

Doordat de rivier grotendeels door een onherbergzaam gebied loopt, ontbreken bruggen over de Amazone. Daarin komt verandering door de bouw van een brug die de industriestad Manaus zal verbinden met enkele onderontwikkelde plaatsen in het regenwoud. 

In Brazilië is de Amazone uitgegroeid tot een reusachtige waterstroom die relatief kalm haar weg zoekt door het Amazonebekken. Per seconde brengt de rivier 190.000 kubieke meter water naar de oceaan. Deze waterstroom heeft een diepe kloof van enkele honderden kilometers lengte op de oceaanbodem uitgesleten. Het geelkleurige water van de Amazone is tot ruim 300 kilometer uit de kust nog te onderscheiden van het overige zeewater.


Fish for sale

Azië - Jangtsekiang  6.300 km

(China)

De Jangtsekiang stroomt als grootste rivier van China vanaf een vijfduizend meter hoog gelegen gletsjer in de provincie Qinghai over een afstand van 6.380 km oostwaarts naar de Oost Chinese Zee bij Shanghai. 

De rivier vormt de grenslijn tussen noordelijk en zuidelijk China en is landschappelijk het meest spectaculair bij de Yangtze Gorges, de Drie Kloven (foto). De Jantsekiang wordt gevoed door het water van duizenden meren en honderden zijrivieren. De laatste honderden kilometers tot de zee is de rivier één van de drukst bevaren trajecten van de wereld. Behalve de vrachtvaart speelt ook het toerisme een belangrijke rol. Vooral de cruises door de Drie Kloven zijn populair. De regelmatige overstromingen van de rivier hebben door de eeuwen heen vaak dood en verderf gezaaid. In 1931 kwamen 145.000 mensen om het leven en nauwelijks vier jaar later verdronk bijna een even groot aantal. In het voorjaar van 2010 eisten zware overstromingen 155 levens en sloeg ruim een miljoen Chinezen op de vlucht. (foto: Nick Versteeg)


Noord-Amerika - Mississippi/Missouri- 5.970 km 

(Verenigde Staten van Amerika)

De Mississippi is in combinatie met de Missouri de langste rivier van Noord-Amerika en stroomt door de staten Minnesota, Wisconsin, Iowa, Illinois, Missouri, Kentucky, Tennessee, Arkansas, Mississippi en Louisana. 

Bij New Orleans mondt de rivier uit in de Golf van Mexico. De belangrijkste zijrivier is de Missouri, die in Saint Louis met de Mississippi samenvloeit. 

De Mississippi ontspringt in het Itascameer (foto) in noordelijk Minnesota. Bij Minneapolis stromen de eerste zijrivieren in de Mississippi. De rivier is op veel plaatsen een belangrijke toeristische attractie en kan voor een groot deel per auto worden gevolgd. Vooral reizen langs het traject tussen Memphis en New Orleans zijn gewild. Er is een rijk aanbod aan riviercruises.


Australië & Oceanië  - Murray - 3.750 km  

(Australië)

De Murray vormt samen met de Darling het grootste riviersysteem van Australië en bestrijkt een stroomgebied dat ongeveer een zevende deel van het vasteland omvat. De Murray ontspringt in de Australische Alpen tussen Sydney en Melbourne, doorkruist de binnenlanden in noordwestelijke richting en buigt dan zuidwaarts af naar de monding in de Zuidelijke Oceaan. 

Extreme droogteperioden tussen 2000 en 2007 hebben het karakter van de rivier sterk aangetast. In de negentiende eeuw werden op de rivier voor het eerst stoomboten ingezet voor transport. Omstreeks 1860 leverde de goudkoorts een flinke opleving van de vaart op. Tegenwoordig is het meeste verkeer op de rivier van recreatieve aard. Het beeld van de rivier wordt in belangrijke mate bepaald door privéboten en woonschepen, die ook vaak worden verhuurd aan toeristen.Europa - Wolga - 3.531 km

(Rusland, Kazakstan)

De Wolga ontspringt als de grootste rivier van Europa op de Valdajhoogte en mondt uit in de Kaspische Zee. Kanalen verbinden de Wolga met de Oostzee, de Witte Zee en de Zwarte Zee. 

De rivier wordt gevoed door ongeveer 200 zijrivieren, is op veel plaatsen gekanaliseerd en telt een groot aantal krachtcentrales en stuwdammen. Deze technische ingrepen zorgen voor een belangrijk deel voor de stroomvoorziening in het Europese deel van Rusland. De Wolga is door de bouw van acht stuwdammen over grote afstanden veranderd in een keten van meren. Sinds de val van de Berlijnse Muur profiteren toeristen uit de hele wereld van de mogelijkheden om de Wolga te verkennen. Cruisereizen worden in talloze varianten aangeboden en beginnen doorgaans in Moskou.

                                                                                 

Index


© DV MEDIA FARELLI PRODUCTIES 2020