Google Analytics Alternative De grootste rivieren van de wereld | Reizen langs Rivieren http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

De grootste rivieren van de wereld

Nijl (Afrika)-6.700 km  De Nijl in Oeganda © Tonny IJsselstijn 

Met een lengte van 6.700 km is de Nijl de grootste rivier van de wereld. 

Officieel is Lake Victoria in Oeganda nog steeds de bron van de rivier. Sinds de expeditie van de Brit Neil McGrigor in 2006 is de discussie over de werkelijke bron weer opgelaaid. Hij claimt in dat jaar 'de verste bron' te hebben ontdekt in het Nationaal park Nyungwe Forest in zuidelijk Rwanda. 

De belangrijkste zijrivier is de Blauwe Nijl, die z’n oorsprong heeft in het Tana-bergmeer in Ethiopië. De Witte en Blauwe Nijl vloeien samen bij de Soedanese hoofdstad Khartoem. 

Daarna stroomt de rivier door de desolate woestijn van Soedan in noordelijke richting via Ethiopië naar Egypte. Daar bevinden zich langs de oevers vrijwel alle culturele en historische bezienswaardigheden van het oude Egypte. Na Caïro mondt de rivier bij de stad Alexandrië uit in de Middellandse Zee.


Amazone (Zuid-Amerika)- 6.400 km

De Amazone vormt een waterreservoir van 6,5 miljoen vierkante kilometer en bevat daarmee 1/5 van al het natuurlijke water op aarde. 

De rivier ontspringt in Peru op 5.200 meter hoogte in het Andesgebergte en stroomt door het rijkste regenwoud ter wereld. De Amazone, die het water van meer dan duizend zijrivieren opneemt, is op sommige plaatsen buitengewoon breed. Tijdens de regentijd kan die afstand soms zelfs oplopen tot 40 km. 

In Brazilië is de rivier uitgegroeid tot een reusachtige waterstroom die haar weg zoekt door het Amazonebekken. Per seconde wordt 190.000 kubieke meter water naar de oceaan gevoerd. In e monding is een diepe kloof van enkele honderden kilometers lengte op de oceaanbodem uitgesleten. Het geelkleurige water van de Amazone is tot ruim 300 kilometer uit de kust nog te onderscheiden van het overige zeewater.


Jangtsekiang (Azië)- 6.300 km (foto © Nick Versteeg)

De Jangtsekiang stroomt als grootste rivier van China vanaf een vijfduizend meter hoog gelegen gletsjer in de provincie Qinghai over een afstand van 6.380 km oostwaarts naar de Oost Chinese Zee bij Shanghai. 

De rivier vormt de grenslijn tussen noordelijk en zuidelijk China en is landschappelijk het meest spectaculair bij de Yangtze Gorges, de Drie Kloven  

De Jantsekiang wordt gevoed door het water van honderden zijrivieren. Het laatste deel tot de zee vormt één van de drukst bevaren riviertrajecten ter wereld. Behalve de vrachtvaart speelt ook het toerisme een belangrijke rol. 

De regelmatige overstromingen van de rivier hebben door de eeuwen heen vaak dood en verderf gezaaid. In 1931 kwamen 145.000 mensen om het leven en nauwelijks vier jaar later verdronk bijna een even groot aantal. In het voorjaar van 2010 eisten zware overstromingen 155 levens en sloeg ruim een miljoen Chinezen op de vlucht.


Mississippi/Missouri (Noord-Amerika)- 5.970 km 

De Mississippi is in combinatie met de Missouri de langste rivier van Noord-Amerika en stroomt door de staten Minnesota, Wisconsin, Iowa, Illinois, Missouri, Kentucky, Tennessee, Arkansas, Mississippi en Louisana. 

Bij New Orleans mondt de rivier uit in de Golf van Mexico. De belangrijkste zijrivier is de Missouri, die in Saint Louis met de Mississippi samenvloeit. 

De Mississippi ontspringt in het Itascameer (foto) in noordelijk Minnesota. Bij Minneapolis stromen de eerste zijrivieren in de Mississippi. De rivier is op veel plaatsen een belangrijke toeristische attractie en kan voor een groot deel per auto worden gevolgd. Vooral het traject tussen Memphis en New Orleans is gewild. Er is een rijk aanbod aan riviercruises.Murray (Australië & Oceanië)- 3.750 km  

De Murray vormt samen met de Darling het grootste riviersysteem van Australië en bestrijkt een stroomgebied dat ongeveer een zevende deel van het vasteland omvat. De Murray ontspringt in de Australische Alpen tussen Sydney en Melbourne, doorkruist de binnenlanden in noordwestelijke richting en buigt dan zuidwaarts af naar de monding in de Zuidelijke Oceaan. 

Extreme droogteperioden tussen 2000 en 2007 hebben het karakter van de rivier sterk aangetast. In de negentiende eeuw werden op de rivier voor het eerst stoomboten ingezet voor transport. Omstreeks 1860 leverde de goudkoorts een flinke opleving van de vaart op. Tegenwoordig is het meeste verkeer op de rivier van recreatieve aard. Het beeld van de rivier wordt in belangrijke mate bepaald door privéboten en woonschepen, die ook vaak worden verhuurd aan toeristen.Europa - Wolga - 3.531 km

De Wolga ontspringt als de grootste rivier van Europa op de Valdajhoogte en mondt uit in de Kaspische Zee. Kanalen verbinden de Wolga met de Oostzee, de Witte Zee en de Zwarte Zee. 

De rivier wordt gevoed door ongeveer 200 zijrivieren, is op veel plaatsen gekanaliseerd en telt een groot aantal krachtcentrales en stuwdammen. Deze technische ingrepen zorgen voor een belangrijk deel voor de stroomvoorziening in het Europese deel van Rusland. De rivier is door de bouw van acht stuwdammen over grote afstanden veranderd in een keten van meren. 

Sinds de val van de Berlijnse Muur profiteren toeristen van de mogelijkheden om de Wolga te verkennen. Cruisereizen worden in talloze varianten aangeboden en beginnen doorgaans in Moskou.

                                                                                 

De rivieren


© DV MEDIA FARELLI PRODUCTIES 2021