Google Analytics Alternative Drance de Ferret begint in Zwitserse deel Mont Blancmassief | Reizen langs Rivieren http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

Drance de Ferret begint in Zwitserse deel Mont Blancmassief

De Drance de Ferret ontspringt in het Zwitserse deel van het Mont Blanc-massief nabij de grens met Italië op de flanken van de Grand Golliat, westelijk van de Col Grand St-Bernard. 

Via de dorpen Ferret, La Fouly en Orsières stroomt de rivier in noordelijke richting naar de stad Martigny. Kort hierna mondt de Drance uit in de Rhône.
Col du Grand St. Bernard (2.473 m)

11c-col Gd St Bernard met beeld11e-Bordje Col


Het aan de voet van de Glacier de l'A Neuve gelegen bergdorp La Fouly (1.600 m.) fungeert als uitvalsbasis voor de tocht langs de Drance de Ferret. 

Het smeltwater van de gletsjer belandt bij het dorp in de Drance. In de brede bedding links op de foto boven stroomt de Reuse de l'A Neuve, rechts daarvan dicht tegen de berghelling de kleinere Reuse de l'Amône. 

Ingeklemd tussen beide riviertjes strekt camping Des Glaciers zich uit op een wonderschone locatie.

Blik op de gletsjer l'A Neuve vanaf Camping Des Glaciers

3a-Wandelbordjes in Ferret


La Fouly en het aangrenzende Ferret zijn gewilde startlocaties voor talloze bergwandelingen in het Wallisser deel van het Mont Blanc-massief.

Ferret is het verst per openbaar vervoer bereikbare dorpje in het dal, dat door de Drance de Ferret wordt doorsneden. 

Het eerste traject langs de Drance voert naar de Grand Col Ferret; daarna wandelen we naar de Lacs de Fenêtre.


De wegwijzers bij het eindstation van de bus in het dorpje Ferret tonen de gemiddelde wandeltijden. De pittoreske kapel in het dorpje FerretVanaf de boven Ferret gelegen Gîte de la Léchère (1.710 m) loopt de route naar de Grand Col Ferret een stevig stuk steil omhoog.

De route loopt langs de rand van het bergmassief.Het restant van de Glacier du Dolent, gezien vanuit de Combe des Fonds. De Mont Dolent (3.830 m.) ligt op het drielandenpunt van Frankrijk, Zwitserland en Italië. 

4i-Val Ferret staandAan het eind van de klim langs de Combe des Fonds doemt  beneden in het dal de Italiaanse Dora di Val Ferret op. De wandelroute op Zwitsers-Italiaanse grens die naar de Grand Col Ferret voert, biedt een magnifiek zicht op de Triolet-gletsjer.

Langs het bergweidegebied stroomt de Torrent de la Peule, die in het dal samenvloeit met de Drance de Ferret.Blik op de route van de Grand Col Ferret naar het dal bij Ferret. Midden onder is de kloof zichtbaar waarin de Torrent de la Peule in de richting van de Drance de Ferret stroomt. Het langwerpige witte gebouw daarboven is de berghut De La Peule, waar bezoekers nog ouderwets in het hooi kunnen slapen.

3d-wandeling Lac Fenetre voorjaar33e-wandeling Fenetre tot sneeuw

Bij de berghut Plan de La Chaux (2041 m.) begint een lange klim naar de ruim 400 meter hoger gelegen Lacs de Fenêtre.

Een poging om deze wandeltocht in het voorjaar te maken mislukt door de nog royale aanwezigheid van sneeuw.

Ruim drie maanden later is het pad naar de Lacs de Fenêtre uitstekend begaanbaar. Vanaf deze helling is de loop van de Drance de Ferret goed te zien vanaf het gebergte waar de rivier ontspringt. De hoogste top is de Grand Golliat op 3.832 meter.
Mede dankzij de nog prille Drance vormen de Alpenweiden nabij de bron aan het eind van het Val de Ferret een paradijsje voor de koeien die hier van voorjaar tot herfst verblijven.Het eerste van de drie Lacs de Fenêtre.

De wandeling van de Lacs des Fenêtres naar Ferret biedt fraaie panorama's op het dal van Ferret en het hooggebergte aan de overzijde. 

Elk jaar in juni verruilen de koeien in Wallis hun warme stal voor de grazige bergweiden. Deze 'Inalpe' - de inzegening van de alpenweide - gaat gepaard met de traditionele gevechten tussen de koeien van de verschillende boeren. De winnaar van deze 'combats' wordt gekroond tot Koningin. Op de foto hierboven paraderen de koeien in La Fouly op weg naar de Inalpe in het gehucht Les Ars bij Ferret.

2b-Les Ars overzicht2d-affiche Inalpe
Het begin van de 'combats' in Les ArsDe gevechten tussen de koeien lopen soms zo hoog op, dat de boeren moeten ingrijpen…

Smulpartijen met regionale gerechten, zoals de raclette, zijn onverbrekelijk verbonden aan de Inalpe.

De Glacier de l'A Neuve boven La Fouly is een belangrijke waterleverancier voor de Drance de Ferret. 

Vanaf de gletsjer stroomt de Reuse de l'A Neuve in het dorp La Fouly iets voorbij camping Des Glaciers in de Drance en de Reuse de l'A Amône voegt zich na het gehucht L'Amônaz bij de rivier.

                                                           Winterse restanten in het dal bij La Fouly
Blik op een deel van La Fouly vanaf de berghelling waar 's winters volop wordt geskied.
Het terras van Auberge Des Glaciers. Het restaurant staat in de regio bekend om z'n uitstekende keuken. Aan de andere kant van de weg stroomt de Drance de Ferret.Camping Des Glaciers in La Fouly is herhaaldelijk uitgeroepen tot de beste en mooist gesitueerde kampeerlocatie van Europa.


De Drance stroomt tussen camping Des Glaciers en het dorp La Fouly. De rivier stroomt hier in een stuwmeertje en versmalt zich daarna weer op het traject door het dal naar Orsières.


Praz de Fort

Bij Martigny stroomt de Drance tussen met wijngaarden bezaaide berghellingen en de stad het Rhônedal binnen.

6d-overdekte brug MartignyMontigny kasteel
De houten overdekte brug over de Drance in de wijk La Batiaz dateert van 1839 en biedt toegang tot de burcht La Batiaz op de rots boven de rivier.
Kort na Martigny mondt de Drance uit in de Rhône.


Rivieren Zwitserland


© DV MEDIA FARELLI PRODUCTIES 2021