Google Analytics Alternative Het Mont Blanc-massief | Reizen langs Rivieren Travelling along Rivers http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

Het Mont Blanc-massief

Kraamkamer voor gletsjerrivieren (1)

De gletsjers van het Mont Blanc-massief in de Alpen vormen een belangrijke voedingsbron voor rivieren. 

Aangevuld door ontelbare bergbeekjes transformeert het smeltwater tot krachtig stromende rivieren in de dalen rond het bergmassief.

Een reportageteam van Reizen langs Rivieren trok in twee seizoenen zes weken lang door het gebied en volgde drie rivieren vanaf de geboorte op de gletsjers.

De satellietfoto rechts toont de ligging van het Mont Blanc-massief ten opzichte van het Meer van Genève. Op het beeld hieronder het gehele massief met Chamonix als Frans middelpunt. De grootste gletsjers van het gebied zijn duidelijk zichtbaar. 
Het Mont Blanc-massief strekt zich uit over een gebied van circa 50 bij 15 km in Frankrijk, Italië en Zwitserland. Het hooggebergte telt vijftien toppen die boven 4.000 meter reiken. De hoogste is de Mont Blanc (4.810 m.)

De reportage volgt de rivieren de Arve in Frankrijk, de Dora Baltea in Italië en de Drance de Ferret in Zwitserland. 

Onze verslaggevers reizen eerst naar Chamonix aan de Franse kant van het massief. Daarna verplaatsen zij zich via de Mont Blanc-tunnel naar Italië. Ter afsluiting trekken zij via de Col Grand St. Bernard naar Zwitserland, waar het Walliser bergdorp La Fouly als uitvalsbasis fungeert.
Een eerste blik op het Mont Blanc-massief vanaf de Col de la Forclaz op de route tussen Martigny en Chamonix

De Arve 

De Arve ontspringt op 2.200 meter hoogte in de noordoostelijke hoek van het Mont Blanc-massief nabij het dorpje Le Tour. Tijdens het traject in westelijke richting door het dal van Chamonix ontvangt de Arve grote hoeveelheden water van gletsjers op de Franse hellingen van het massief. De belangrijkste zijn Glacier du Tour, Argentière, Mer de Glace, Des Bossons en Tête Rousse. Veruit de grootste waterleverancier is de Mer de Glace. Dat gebeurt via de zijrivier de Arveyron, die onstaat aan het eind van deze reusachtige ijsmassa. Na een ruime bocht mondt de Arveyron in het dal van Chamonix na 4,5 km uit in de Arve.

Na het verlaten van het dal stroomt de Arve noordwestelijk in de richting van Genève. De rivier passeert daarbij Les Houches, Sallanches, Cluses, Bonneville en Annemasse. Op Zwitsers grondgebied mondt de Arve ten westen van Genève uit in de Rhône.
De eerste twee gletsjers waarvan de Arve water ontvangt. 

Rechts bovenin de Glacier du Tour met in het dal het dorpje le Tour, de eerste bewoonde kern na de afdaling van de Col de la Forclaz.

De gletsjer rechts onder is de Glacier d'Argentière. De Arve nabij Le Tour tegen het imposante decor van het Mont Blanc-massief aan de Franse kant.Overzicht van de belangrijkste gletsjers die de Arve voeden. Vlnr: Du Tour, Argentière, Mer de Glace, Des Bossons en Tête Rousse. De op 3842 meter gelegen Aiguille du Midi biedt een indrukwekkend zicht op dit gebied. 


De Aiguille du Midi 
Nadering van de Aiguille du Midi vanuit de kabelbaan

2c2-Close Pas dans le vide2c-Aiguille met vide voorjaar
De Aiguille du Midi is de hoogste per kabelbaan te bereiken bergpiek in het Mont Blanc-massief. De kabelbaan arriveert op de noordelijke top op 3.777 m. Een dwars door de rots geboorde lift voert naar de centrale piek op 3.842 m.
Hier biedt een panoramaterras een imposant 360 graden-uitzicht over het massief. 

De jongste attractie op de top is een volledig uit glas opgetrokken glazen kooi. Deze zogeheten 'Pas dans le Vide’ ('Stap in de Leegte') mag alleen worden betreden met speciale pantoffels en is geen aanrader voor wie worstelt met hoogtevrees. Onder de glazen vloer kijk je meer dan duizend meter in de diepte.
Het panoramaplatform van de Aiguille du Midi met uitzicht op de Italiaanse kant van het massief.

De top van de Mont Blanc 
Het terras aan de dalzijde van Chamonix, gezien vanaf het hoogste punt van de Aiguille du Midi


Blik op de Vallée Blanche vanaf de Aiguille du Midi. Een paradijs voor skiërs en bergbeklimmers.
Mer de Glace grootste gletsjer van Frankrijk 

Aan de noordzijde van de Mont Blanc strekt zich de Mer de Glace uit. Het is de meest omvangrijke gletsjer van Frankrijk en vormt de voornaamste voedingsbron voor de rivier de Arve.


De satellietfoto hiernaast toont de positie van de gletsjer ten opzichte van de links in het dal gelegen stad Chamonix. Aan het eind van de gletsjer begint de rivier de Arveyron, die in Chamonix uitmondt in de Arve. 
 


De Mer de Glace is gemakkelijk en snel te bereiken met een tandradtreintje vanuit het centrum van Chamonix 
Het bergstation van Montenvers op 1.913 m hoogte
De laatste bochten van de Mer de Glace, gezien vanaf het bergstation in Montenvers. De gletsjer is 11 kilometer lang, op sommige plaatsen meer dan 400 meter diep en omvat ongeveer 31 vierkante kilometer. De ijsafzetting eindigt op 1.600 meter. Binnen een decennium heeft de Mer de Glace 200 meter in hoogte prijsgegeven. De gletsjer is sindsdien niet langer zichtbaar vanuit de stad Chamonix.

3c3-schilderij 1826Sinds de Kleine IJstijd, die ongeveer van 1750 tot 1850 heeft geduurd, zijn de Alpengletsjers dramatisch geslonken.

Het schilderij hiernaast toont de Mer de Glace in 1826, ongeveer vanaf hetzelfde punt waar de bovenste foto is gemaakt. 

De gletsjer bereikte in die dagen de maximale omvang.


© Gugelmann Collection, Swiss National Library, Bern

Ieder voorjaar worden ter hoogte van Montenvers gaten in de gletsjer geboord om bezoekers toegang te verschaffen tot in de ijsmassa. Omdat de gletsjer voortdurend in beweging is, moeten de grotten steeds opnieuw worden uitgegraven.


De ingang van de ijsgrot in het najaar van 2014. De loopbrug langs de berghelling eindigt bij een kabelbaan die naar het bergstation Montenvers loopt.3d9-sculptures ijsgrot

In de gletsjergrot zijn fraaie ijssculptures te bewonderen.

3h-terras Montenvers2DSC 0090

Op het panoramaterras bij het bergstation van Montenvers verzamelen zich bergbeklimmers, die deze plek gebruiken als uitvalsbasis voor een groot aantal routes.

3n-Grand Hotel Montenvers


Nabij het bergstation van de tandradbaan ligt het Grand Hotel du Montenvers


Het einde van de Mer de Glace wordt gemarkeerd door twee bergmeertjes. Kort hierna begint het riviertje l'Arveyron, dat zich in een ruime bocht in het dal van Chamonix stort.  

De Arveyron in het dal ter hoogte van het gehucht Les Bois. In de jaren zeventig van de vorige eeuw reikte de Mer de Glace nog tot hier.
Na 4,5 kilometer vloeit de Arveyron in Chamonix samen met de Arve. Het troebele water van de zijrivier duidt op de aanwezigheid van veel meegevoerd puin van de gletsjer Mer de Glace.


Chamonix aan de voet van het Mont Blanc-massief is in alle seizoenen een belangrijke toeristische trekpleister. In de winter wordt de stad druk bezocht door skiliefhebbers. In de overige seizoenen strijken hier vooral wandelaars en bergbeklimmers neer.

De Arve stroomt dwars door het centrum van Chamonix. Op de achtergrond de Glacier des Bossons.

4h-3-Bossons met Arve op voorgrond
 De gletsjer Des Bossons reikte in de jaren tachtig van de vorige eeuw nog tot aan de snelweg bij Chamonix. Inmiddels heeft de ijsmassa met de karakteristieke tong zich een flink stuk teruggetrokken. Op de satellietfoto links (© Google Earth)
 is die afstand goed zichtbaar. Rechtsonder op deze foto stroomt het riviertje Creusaz onder de Autoroute Blanche door om daarna op te gaan in de Arve. De rechterfoto toont deze uitmonding in het gehucht Les Bossons.  

De Arve stroomt in de richting van Les Houches                                


De laatste kronkelende kilometers van de Arve op Zwitsers grondgebied bij Genève  Westelijk van de stad Genève mondt de rivier uit in de Rhône   Na de afronding van de reportage in Frankrijk vertrekken de reporters van Reizen langs Rivieren via de Mont Blanc-tunnel naar Italië.

  © DV Media Farelli Producties 2019