Google Analytics Alternative Inn domineert Alpengebied | Reizen langs Rivieren Travelling along Rivers http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

Inn domineert Alpengebied

Met een lengte van 517 km is de Inn de langste rivier binnen de Alpen. Het stroomgebied omvat ruim 26.000 vierkante meter en strekt zich uit over Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland.

De Inn ontspringt als ‘En’ in het Zwitserse kanton Graubünden op de helling van de 2.645 meter hoge Lunghin nabij de Malojapas.

Het bronwater stort in de Lunghinsee, een meertje op de waterscheiding tussen Noordzee, Zwarte Zee en Adratische Zee.

In de bovenloop van het Engadin dal is St. Moritz de belangrijkste stad en stroomt de rivier door een aantal grote meren.

Daarna daalt de stroom in een lang daltraject richting Oostenrijk. In het grensgebied perst de rivier zich bij Altfinstermünz door de smalle Inn-ravijn. 

Innsbruck wordt als grootste stad aan de rivier van west naar oost doorsneden. Bij Kufstein stroomt de Inn nog 144 km verder op Duits grondgebied. In de stad Passau is de uitmonding in de Donau.

De Silsersee is één van de meren die worden gevoed door het bronwater van de Inn

In de mondaine stad Sankt Moritz stroomt de Inn in de Moritzersee. Kort voor de uitmonding stroomt het water langs de scheve toren van de St. Mauritiuskerk. Deze 33 meter hoge toren raakte uit het lood tijdens een aardbeving in het jaar 1570 en blijft door de onstabiele ondergrond in beweging. Gemeentelijke ingenieurs zien er nauwlettend op toe dat de overhelling binnen de kritische grens van 5 graden blijft om instorting te voorkomen. Daartoe wordt de fundering regelmatig aangepast en versterkt.

Surfers profiteren van de sterke stroming van de Inn in St Moritz

5-altfinstermunz---inn7 med

De smalle Inn-kloof rond Altfinstermünz in het grensgebied tussen Zwitserland en Oostenrijk (afb. Google Earth)

Blik op de Inn die de stad Innsbruck van west naar oost doorsnijdt

De overzichtsfoto van de Inn is gemaakt vanaf het plateau op de Hungerburg. Het golvende bergstation van de gelijknamige kabeltrein glanst als gletserijs en is ontsproten aan het brein van de befaamse architecte Zaha Hadid.

Het centrum van Innsbruck, gezien vanaf de Hungerburg

De stad dankt haar naam aan de Innbrücke die al in een oorkonde van 1180 werd vermeld. Op de linkeroever van de rivier is het levendige oude stadscentrum een bezoek waard. Aan de andere kant van de brug vormen de gekleurde huizen in de oudste wijk van de stad een lust voor het oog.

De Innbrücke in 1894

In de Duitse stad Passau mondt de Inn uit in de Donau. Op deze drone-opname is goed zichtbaar hoe het uit de Alpen meegevoerde sediment zich hier vermengt met het blauwe water van de Donau.


Index Zwitserland


© DV MEDIA FARELLI PRODUCTIES 2021