Google Analytics Alternative De Adda van bron tot monding | Reizen langs Rivieren Travelling along Rivers http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

De Adda van bron tot monding

De Adda is met een lengte van 313 km de grootste zijrivier van de Po. 

De stroom ontstaat in het noordelijkste deel van Lombardije in het hooggebergte nabij de grens met Zwitserland. Via twee kunstmatige meren daalt de rivier af naar het stadje Bormio en baant zich dan eerst in zuidwestelijke en daarna in westelijke richting een weg door het Valtellina-dal om uit te monden in het bovenste puntje van het Lago di Como. 

Vanaf de stad Lecco in het meest zuidelijke deel van dit meer stroomt de Adda meanderend verder door de laagvlakte van Lombardije. 

Dertien kilometer westelijk van Cremona wordt de Adda opgenomen in de Po.De Adda wordt geboren uit verschillende bronnen op de Passo di Alpisella, gelegen ongeveer halverwege tussen het wintersportoord Livigno en het Lago di San Giacomo. De verschillende stroompjes vormen op een hoogte van 2.122 meter een snel aanzwellende beek die zich 170 meter lager in het Lago di San Giacomo stort.De kunstmatige meren Lago di San Giacomo (boven) en Lago di Cancano (onder) zijn in 1925 ontstaan 

De meren zijn gescheiden door een dijk

De Adda stroomt via een doorlaat in de Cancano-stuwdam in de richting van Bormio. Tijdens dit traject wordt de rivier gevoed door talloze kleine stroompjes. 
Wie de bron van de Adda wil opzoeken, moet de met pittige haarspeldbochten bezaaide 'Torri di Fraele’ overwinnen. Deze tamelijk steile en smalle weg is vooral geliefd bij wielrenners en motorrijders.Het in een breed dal gelegen Bormio is in de winter een populair skioord. Ook tijdens de overige seizoenen wordt de plaats druk bezocht. De Adda zwelt hier in het smeltseizoen aan van een kabbelend beekje tot een woeste stroom.


De Chiesa San Vitale is één van de bezienswaardigheden in Bormio. Het kerkje is gebouwd in 1196.

Tussen Bormio en het dorpje Valdisotto is het enkele kilometers lang aangenaam wandelen langs de Adda

Valdisotto

Vervio

Lovero
De Adda doorsnijdt de stad TiranoColico

Kort voor de instroom in het Lago di Como

De Adda stroomt bij het stadje Colico in het Lago di Como. De drone-opnamen tonen het vanuit de bergen meegevoerde sediment, dat in de monding scherp contrasteert met het heldere en diepe water van het meer.Colico herbergt het Romaanse klooster Abbazia di Piona, fraai gedrapeerd op het schiereiland Olgiasca. Het klooster wordt beheerd door cisterciënzer monniken. De kloostertuin biedt een fraai zicht op het Lago di Como.Langs de oevers van het Lago di Como liggen talloze fraaie dorpen en steden, die zowel over de weg als met rondvaartboten bereikbaar zijn. Het schilderachtige Varenna is de meest bezochte plaats aan de oostkant van het meer.Wie Varenna per trein bezoekt en een liefhebber is van chocolade en andere dolce mag zich een bezoekje aan de kleine stationsrestauratie III Binario niet laten ontgaan. Hier valt met volle teugen te genieten van patisserie van hoog niveau…
Vooral dankzij de fraaie ligging op de splitsing van de twee ‘benen’ van het Lago di Como is het stadje Bellagio één van de grootste trekpleisters langs het meer

Doorkijkje in het centrum van Bellagio, waar Trattoria San Giacomo een uitstekende lunch serveert

Bij de stad Lecco verlaat de Adda het Comomeer en stroomt via het Lago di Garlate in het laatste deel van haar traject meanderend door de laagvlakte van LombardijeLago di Garlate

De Adda bij Brivio. Het nabij gelegen moeras is een beschermd broedgebied voor vogels.

Tussen Imbersago en Villa d’Adda vaart een pontveer, dat is vernoemd naar Leonardo da Vinci. Historici zijn het er niet over eens of de veelzijdige kunstenaar dit veer zelf heeft ontworpen, maar schetsen uit 1513 van zijn hand vormen een aanwijzing dat Da Vinci zich in die dagen wel bezighield met dit type projecten. 

De pont bestaat uit een dek op twee drijvers en wordt niet machinaal aangedreven. Een over de rivier gespannen kabel zorgt ervoor dat het veer met behulp van de zijwaartse kracht van het stromende water op de juiste plek belandt. Het is het enige overgebleven exemplaar van de vijf pontveren die hier ooit functioneerden.

De Ponte San Michele in Paderno d’Adda is een indrukwekkende bezienswaardigheid. 

De ijzeren boogbrug die tussen 1887 en 1889 verrees, bestaat uit twee verdiepingen. Over het bovenste dek rijdt het autoverkeer, het pal daaronder gelegen brugdeel fungeert als spoorbaan. 

De Ponte San Michele, waarin ruim 2600 ton ijzer werd verwerkt, is 225 meter lang en overspant de Adda op een hoogte van 85 meter.
De waterkrachtcentrale Semenza, gezien vanaf de Ponte San Michele    

Castello Visconteo in Trezzo sull’Adda


Vaprio d’Adda

De uitmonding van de Adda in de Po bij het gehucht Brevia (Google Earth)


Index Italië


  © DV Media Farelli Producties 2019