Google Analytics Alternative De Adige van bron tot monding | Reizen langs Rivieren Travelling along Rivers http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

De Adige van bron tot monding

1-Kaartje Adige

De Adige is de op één na langste rivier van Italië. Alleen de Po heeft een grotere lengte. 

Vanaf de bron in de noordelijke provincie Alto Adige /Südtirol stroomt de rivier over een afstand van 410 kilometer eerst richting Trento en buigt na Verona zuidoostelijk af naar de Adriatische Zee.

De bron bevindt zich niet ver van de grens met Zwitserland en Oostenrijk in Resia op een hoogte van 1.550 meter. In het overwegend Duitstalige gebied van de provincie Alto Adige/Südtirol draagt de rivier de naam Etsch.

1b-bron1c-Bron bord

Vanaf de bron stroomt de Etsch in het kunstmatige Lago di Resia. Een markant punt is hier de klokkentoren als stille getuige van het menselijk drama dat zich hier begin jaren vijftig van de vorige eeuw afspeelde. 

Het dorpje Graun viel samen met het aangrenzende Reschen ten prooi aan de plannen voor een groot stuwmeer. De bevolking van beide boerendorpen kwam in opstand, waarbij zelfs een bezoek werd gebracht aan de paus in Rome. 

Alle verzet ten spijt moesten de bewoners machteloos toezien hoe hun dorpen meedogenloos met de grond gelijk werden gemaakt. In 1950 begon het water te stijgen en verdween bijna 700 hectare onder de waterspiegel. Meer dan 150 families raakten ontheemd en werden beroofd van hun middelen van bestaan. Zij werden daarvoor nauwelijks gecompenseerd.

De klokkentoren van de kerk van Graun steekt deels nog altijd boven water. Deze stond destijds op de monumentenlijst...

3B-rep2.graun3C-rep3.graun
De omgeving van het stuwmeer is geliefd bij rustzoekers. Rond het water loopt een weg die zeer in trek is bij wandelaars en fietsers. Rechts op de foto ligt het hedendaagse Graun, helemaal links zijn de contouren van het nieuwe Reschen zichtbaar.

Alto Adige/Südtirol is een Italiaanse provincie met een ver doorgevoerde autonomie, die ruimte biedt aan zowel de Duitse als de oorspronkelijke Ladinische taal. Een grote groep van de bevolking blijft overigens voorstander van afscheiding van Italië. Een babbeltje met twee boeren langs het meer maakt duidelijk dat zij dat radicale streven te ver vinden gaan. Maar ze laten geen enkele twijfel bestaan over hun gevoelens. “Het enige waaraan je kunt zien dat we tot Italië behoren, is ons paspoort...”


Drie grote betonnen kommen bij de stuwdam fungeren bij hoogwater als opvangbassins.

Vanaf de stuwdam is in zuidelijke richting het Lago di Muta zichtbaar. Tussen beide meren ligt het dorp San Valentino alla Muta. De Etsch/Adige stroomt vanuit het Lago di Muta met een grote boog in oostelijke richting naar de stad Merano.

In de stad Trento is de Adige uitgegroeid tot een volwassen rivier.


Na het passeren van de stad Trento stroomt de rivier richting Verona.De Adige is gezichtsbepalend voor de stad Verona. In grote meanders doorsnijdt de rivier het centrum. Diverse bruggen verbinden de stadsdelen met elkaar.                                                                                                                                                                                   

5d-overzicht brug met kerk staandDe Ponte Pietra is de oudste brug in Verona. 

Toen de Romeinen de oorspronkelijke houten overspanning in 100 voor Chr. vervingen door een stenen brug, werd deze een belangrijke schakel in de Romeinse Via Postumia, een belangrijke militaire route die Genua met Aquileia verbond.

In de Middeleeuwen is de brug herhaaldelijk vernield door overstromingen van de Adige, maar steeds weer herbouwd. 

De huidige vijfbogige brug is opgetrokken in de zestiende eeuw.

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd een deel van de Ponte Pietra door de terugtrekkende Duitse troepen opgeblazen.

In 1957 is de brug herbouwd met behulp van de oorspronkelijke materialen.

In het midden van de foto de Duomo di Verona.

Het snelstromende water van de Adige maakt de rivier ook in Verona interessant voor kajakliefhebbers.Bij Badia Polesine stroomt de Adige in de Povlakte.

6d-brug bij Badia Polesine

De brug over de Adige bij Badia Polesine

6c-bord fiume 7a-kaartje destra Adige en Foce
De laatste tachtig kilometer stroomt de Adige tussen de provincies Venezia en Rovigo door een uitgestrekte laagvlakte naar de monding bij Rosolina Mare. Een ijzeren uitkijktoren biedt een mooi overzicht van de monding.
                                                                                                                      

Index Italië


  © DV Media Farelli Producties 2019