Google Analytics Alternative De Etna blijft actief | Reizen langs Rivieren Travelling along Rivers http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

De Etna blijft actief1- Etna vanuit Taormina - LR.jpg

De Etna beheerst nagenoeg het gehele landschap van Sicilië.

Europa’s grootste vulkaan met een hoogte van ruim 3.300 meter slokt in het oostelijk deel van het eiland een oppervlakte van bijna tweeduizend vierkante kilometer op. Haar contouren zijn bij helder weer vanaf vrijwel elke plek op het eiland zichtbaar.

Terugblik op de eruptie van 2001

De Etna is één van de actiefste vulkanen ter wereld en haast geen jaar passeert zonder erupties. Eén van de grootste uitbarstingen van de laatste honderd jaar deed zich voor tijdens de zomer van 2001. 

Hoofdredacteur Dick Versteeg van Reizen-langs-Rivieren woonde acht jaar in een dorp op de Etna-helling en volgde deze uitbarstingen van zeer nabij. Hij bevond zich in het gezelschap van vele collega-journalisten, die op Sicilië verslag deden van de erupties. 


Camerateams van de Britse BBC, het Amerikaanse CNN en de Italiaanse RAI trotseerden dagenlang de gevaren van de hete lavastroom en omhoog geslingerde gloeiende lavabrokken. Vooral in het donker leverde dat spectaculaire beelden op. 

Bekijk de opnamen van Dick Versteeg

Afbeelding 31

Lange tijd zag het ernaar uit dat het stadje Nicolosi op de zuidhelling door de lavastroom zou worden verzwolgen. Een dag na een massale processie, waarin werd gebeden voor het welzijn van de inwoners, stolde de lavastroom op enkele tientallen meters van de eerste huizen. 

In de maanden daarna spoot de vulkaan kilometershoge aswolken de lucht in. Huizen en wegen in de verre omtrek raakten onder een dikke laag lavastof en het vliegveld van Catania was wekenlang gesloten. 


Tijdens de winter van 2002 werd het skigebied van de Piano Provenzano boven de stad Linguaglossa na een onverhoedse uitbarsting compleet weggevaagd. Twee restaurants, een hotel en de skiliften werden door de lava verzwolgen. 

Bij de regelmatige uitbarstingen zijn doorgaans geen slachtoffers te betreuren omdat vulkanologen de activiteiten in de Etna vanuit een observatorium nauwgezet volgen en bij naderend onheil alarm slaan. Op de foto hierboven de restanten van een huis dat tijdens een uitbarsting in de jaren tachtig op de zuidelijke helling werd verwoest. De bewoners konden op tijd het vege lijf redden. 

Afbeelding 27Afbeelding 26

Ondanks de voortdurende dreiging van de vulkaan zijn de hellingen dichtbevolkt. Dat is te verklaren door de vruchtbare lavagrond, waarin vooral druiven en olijven goed gedijen. Het lager gelegen grondgebied brengt sinaasappelen en citroenen van hoge kwaliteit voort. 
De Etna is een toeristische attractie van formaat. Vooral na de uitbarsting van 2001, toen op een hoogte van 2.100 meter een compleet nieuwe krater ontstond en de Etna wereldnieuws was, stroomden de belangstellenden massaal toe. Vlakbij deze plaats brengt een kabelbaan van de Refugio Sapienza de bezoekers naar een hoogte van ruim 2.500 meter. Van daaruit kan per jeep een tocht door een imposant maanlandschap worden gemaakt naar twee nieuwe kraters vlak onder de top van de vulkaan. De foto hierboven biedt een blik in één van deze kraters.

Index Italië


  © DV Media Farelli Producties 2019