Google Analytics Alternative Festa in Floresta | Reizen langs Rivieren Travelling along Rivers http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

Festa in Floresta

Bij het betreden van het bergdorp Floresta, lossen de laatste restjes nevel op en ontrolt zich een wijds panorama waarin de contouren van de vulkaan de Etna langzaam zichtbaar worden. 

DSC 7421


Alcantara ontspringt in het hoogste bergdorp van Sicilië 

We bevinden ons op 1.275 meter boven de zeespiegel in het Nebrodi-gebergte, waar Floresta trots is op de status van hoogstgelegen gemeente van Sicilië. 

Geïsoleerd

In de dichte wouden die dit dorp eeuwenlang omsloten, kapten de Romeinen bomen voor de bouw van hun schepen. Door de geïsoleerde ligging en grote hoogte bleef Floresta lange tijd vrijwel geheel van de buitenwereld afgesloten. En zelfs nu komt het in de winter nog regelmatig voor dat het dorp door een pak sneeuw van zo’n twee meter onbereikbaar is.

Vers brood

Omhoog lopend in de Via Aldo Moro worden we verwend door de geur van versgebakken brood en stappen we even later onder het bordje ‘Pane e delizie del Casale’ de bakkerswinkel van Alfio Guiseppe di Lando binnen. Hier kunnen we de verleiding van de heerlijk geurende platronde broden niet weerstaan. Tijdens het inpakken van het nog warme brood informeert de bakkersvrouw naar wat ons in Floresta brengt. Ja, ze weet dat hier de Alcantara ontspringt, maar voor de precieze plek moet ze haar man toch even raadplegen. 

3C-Floresta pane - LR3AB-Floresta pane - LR.jpg
Alfio di Lando loopt vanuit de bakkerij de winkel binnen, slaat het meel van z’n handen en begroet ons hartelijk. Hij neemt ons mee naar buiten en wijst in de richting van het kerkhof. Daar ergens moet zich de bron van de Alcantara bevinden, zo weet hij. 

Traditioneel

Voordat we ons aan die speurtocht wagen, gaat de bakker graag in op ons verzoek iets te laten zien van zijn traditionele werkwijze. Omdat Floresta vandaag in het teken staat van een voorjaarsfeest, is extra veel brood nodig. Di Lando maakt de door brandend hout en gloeiende kooltjes verwarmde ovenvloer vrij en schuift de gerezen deegbollen één voor één op de hete cementen vloer. Aan het begin van de middag zal hij de kersverse broden afleveren op het dorpsplein waar zich de festiviteiten ontrollen.

3F-Floresta Polizia - LR.jpg3H-Floresta mannetje - LR


De politie houdt een oogje in het zeil en de lokale gepensioneerden kijken vanaf hun vaste stek met stenen bank zwijgend toe. 


Op het plein voor de Chiesa di Sant’Anna schalt inmiddels de muziek uit de luidsprekers en wagen de eerste bezoekers zich aan een dansje.

3D-Floresta dansen- LR.jpg 3G-Floresta-bbq - LR.jpgDSC 7424Vanuit de voedselstalletjes stijgen onweerstaanbare geuren op. We kiezen voor ‘pane con Suino Nero’, een knapperig stukje brood met vlees van het fameuze zwarte varken, dat in het Nebrodi-gebergte wordt gefokt. 


De delicate smaak brengt ons alvast in de stemming voor een bijzondere culinaire afspraak, elders in het Nebrodi-gebergte.

Index Italië


  © DV Media Farelli Producties 2019