Google Analytics Alternative De Alcantara van bron tot monding | Reizen langs Rivieren Travelling along Rivers http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

De Alcantara van bron tot monding

Alcantara-kaartje-bjs

De Alcantara is een rivier op het Italiaanse eiland Sicilië.

Van de bron in het Nebrodi-gebergte ten noorden van de vulkaan de Etna tot de zee legt het water een afstand van 52 km af. 

De rivier ontspringt bij het bergdorp Floresta op een hoogte van 1.250 meter en daalt af naar de voet van de Etna.

Bij de stad Randazzo buigt de Alcantara af naar het oosten. 

Na de stad Francavilla stroomt de rivier onder langs het bergdorp Motta Camastra en vernauwt de loop zich tot de Gole dell’ Alcantara. Bij de badplaats Giardini Naxos is de uitmonding in de Ionische Zee.Op 1.275 meter boven de zeespiegel is het bergdorp Floresta de hoogst gelegen gemeente van Sicilië. De bron van de Alcantara ligt verstopt in de zuidelijke bergweide die bij helder weer een imposant uitzicht op de vulkaan de Etna biedt.

Na Floresta dalen we af naar Randazzo. Deze aan de noord-westelijke voet van de Etna gelegen stad biedt een onbelemmerd uitzicht op de vulkaan. 

Tijdens een uitbarsting in 1981 beleefden de inwoners van Randazzo angstige momenten door een snel naderende lavastroom. 

Uiteindelijk ontkwam de stad aan verwoesting doordat de lava op enkele honderden meters afstand van de eerste huizen stolde.

In het landschap zijn daarvan nog steeds de zwarte contouren zichtbaar.


Kort voor de Alcantara-kloof vernauwt de stroom zich in een bedding van basalt tot enkele meters. Tussen Calatabiano en Giardini Naxos begint de rivier aan haar laatste traject naar de zee.


Het snelstromende water van de Alcantara doorsnijdt het strand nabij Giardini Naxos.Daar waar het zoete rivierwater zich vermengt met de Ionische Zee slaan vissers graag hun slag.


Reportages Alcantara


© DV MEDIA FARELLI PRODUCTIES 2020