Google Analytics Alternative De Alcantara van bron tot monding | Reizen langs Rivieren Travelling along Rivers http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

De Alcantara van bron tot monding

Alcantara-kaartje-bjs

De Alcantara is een rivier op het Italiaanse eiland Sicilië.

Van de bron in het Nebrodi-gebergte ten noorden van de vulkaan de Etna tot de zee legt het water een afstand van 52 km af. 

De rivier ontspringt even buiten het bergdorp Floresta op een hoogte van 1.250 meter en daalt in zuidelijke richting af naar de voet van de Etna.

Bij de stad Randazzo buigt de Alcantara naar het oosten en passeert de plaatsen Mojo Alcantara en Castiglione di Sicilia. 

Na de stad Francavilla stroomt de rivier onder langs het bergdorp Motta Camastra en vernauwt de loop zich tot de Gole dell’ Alcantara. Na het passeren van Calatabiano mondt de Alcantara even later bij de badplaats Giardini Naxos uit in de Ionische Zee.


Op 1.275 meter boven de zeespiegel is het bergdorp Floresta de hoogst gelegen gemeente van Sicilië. De bron van de Alcantara ligt verstopt in de zuidelijke bergweide die bij helder weer een imposant uitzicht op de vulkaan de Etna biedt. 

De reportage: Festa in Floresta


Het Nebrodi-gebergte is de bakermat van talloze culinaire specialiteiten. In Floresta maken we kennis met de ‘Suino Nero’, het delicate vlees van zwarte varkens. Ze worden op veel plaatsen gefokt, maar volgens de kenners spant één locatie in de Nebrodi de onbetwiste kroon. We reizen ervoor naar Mirto, een bergdorpje onder Capo d’Orlando aan de noordkust van Sicilië. 

De reportage 'De beste slager van Sicilië'

6A-Randazzo-Etna - LR


N
a het uitstapje naar Mirto keren we via een lange tocht over smalle en stille wegen dwars door het Nebrodi-gebergte terug in Floresta. Daar dalen we af naar Randazzo. Deze aan de noord-westelijke voet van de Etna gelegen stad biedt een onbelemmerd uitzicht op de vulkaan. 

Tijdens een uitbarsting in 1981 beleefden de inwoners van Randazzo angstige momenten door een snel naderende lavastroom. 

Uiteindelijk ontkwam de stad aan verwoesting doordat de lava op enkele honderden meters afstand van de eerste huizen stolde.

In het landschap zijn daarvan nog steeds de zwarte contouren zichtbaar.


De reportage: 
Etna blijft actief

7A-rivier bij Mojo - LRBij Randazzo buigt de Alcantara na de samenvloeiing met het zijriviertje Flascio af in oostelijke richting en passeert de gemeenten Mojo Alcantara en Francavilla di SiciliaKort voor de Alcantara-kloof vernauwt de stroom zich in een bedding van basalt tot enkele meters

De reportage: Etna-lava vormt Gole dell' Alcantara

10A-bij Naxos - LR10B-spoorbrug Naxos- LRTussen Calatabiano en Giardini Naxos begint de rivier aan haar laatste traject naar de zee
Het snelstromende water van de Alcantara doorsnijdt het strand nabij Giardini Naxos
Daar waar het zoete rivierwater zich vermengt met de Ionische Zee slaan vissers graag hun slag.


Index Italië


  © DV Media Farelli Producties 2019