Google Analytics Alternative De Arno van bron tot monding | Reizen langs Rivieren Travelling along Rivers http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

De Arno van bron tot monding

De Arno is met een lengte van 241 kilometer de langste rivier van Toscane. 

Na de bron op de Apennijnse Monte Falterona (1.654 m) in het Nationaal Park Foreste Casentinesi stroomt de rivier eerst in zuidelijke richting langs de stadjes Poppi, Bibbiena en Capolona, buigt boven Arezzo af in noordwestelijke richting en ontvangt bij Pontassieve veel water van de zijrivier de Sieve. 

Vanaf hier loopt het traject van oost naar west dwars door het centrum van Florence en Pisa. Kort daarna mondt de Arno bij Marina di Pisa uit in de Tyrreense Zee.Het westelijke dal van de Monte Falterona.

2a-Arno nabij bron21b-Arno nabij bron2b-Bordje Arno
Nabij het stadje Stia.

Hoewel door kanalisatie en de bouw van dammen - zoals hierboven in Subbiano -  het overstromingsgevaar de laatste decennia sterk is gereduceerd, blijft de Arno een onberekenbare rivier die zich in korte tijd van rustig kabbelend tot een woeste stroom kan ontwikkelen. Vooral de stad Florence profiteert tegenwoordig van de stroomopwaarts opgetrokken dammen. 

Terranuova Bracciolini

Incisa in Val d’ArnoRignano sull'Arno

De Sieve is een belangrijke waterleverancier van de Arno. Hier in Rufino nadert deze zijrivier de stad Pontasieve, waar beide stromen samenkomen.

11a-Air Arno in Firenze

De Arno stroomt dwars door Florence. Deze stad had in het verleden vrijwel jaarlijks zwaar te lijden door overstromingen van de rivier. In de winter van 1966 vonden veertig inwoners de dood toen een deel van de oevers instortte en ook grote materiële schade werd aangericht. Talloze cultuurschatten ging daarbij verloren.

11c-Air Ponte Vecchio

De Ponte Vecchio in Florence is de beroemdste én mooiste brug over de Arno. Op deze plaats bevond zich al in de Romeinse tijd een houten brug. Nadat een overstroming in de veertiende eeuw de brug geheel vernielde, werd een stenen versie opgetrokken. 

De invloedrijke familie de’ Medici liet een hoger gelegen brugdeel bouwen, zodat de adel de oversteek kon maken zonder zich te mengen met het ‘gewone volk’. Deze Corridoio Vasariano is nog altijd te zien aan de oostkant van de brug boven de winkels.


De winkels op de Ponte Vecchio worden voornamelijk bezet door juweliers. Ook in vroeger tijden hebben zich altijd winkels op de brug bevonden, van slagers en bakkers tot looiers en smeden. 

13-Firenze Ponte Vecchio2
De deels overhangende winkels geven de brug een speciaal karakter. Tijdens de stormvloed van 1966 werd grote schade aangericht aan de gebouwtjes en verdween voor een fortuin aan juwelen in de rivier.


Ook kunstenaars pikken een graantje mee van de toeristenstroom op de Ponte Vecchio. 

16a- Air Firenze centrum

Op een steenworp afstand van de Ponte Vecchio domineert de Duomo het stadsbeeld van Florence. 

18-Firenze centrum319-Firenze centrum4


Temidden van de talloze bezienswaardigheden die Florence rijk is, neemt de Mercato Centrale een bescheiden plaats in. Deze overdekte voedselmarkthal is al sinds 1874 in gebruik en is een feest voor menig culinair liefhebber. 

Het gebouw is opgetrokken uit metaal, gietijzer en veel glas, waardoor de indruk van een buitenmarkt wordt gewekt. De hal telt talloze restaurantjes, waar je onder andere de lokale specialiteit ‘panino trippa’ (foto rechtsonder) kunt proeven. Dit is een met repen koeienmaag of koeienpens gevuld broodje. Toeristen staan er doorgaans niet voor in de rij. Dat gebeurde tijdens ons bezoek wél bij het stalletje waar fish & chips werden aangeboden...

23-Firenze markt421-Firenze markt2

Nadat de Arno het centrum van Florence heeft doorsneden, stroomt de rivier via de steden Empoli, Castelfranco di Sotto, Pontedera en Vicopisano richting Pisa.

25a-Air Arno door centrum Pisa

Evenals in Florence stroomt de Arno ook in Pisa dwars door de stad.


Aan de statige gebouwen langs de Arno is nog af te lezen dat Pisa ooit een welvarende stad was. De rijkdom werd vergaard dankzij de aanwezigheid van de rivier met handel en scheepvaart. 

Pisa is op de toeristische wereldkaart beland door de scheve toren. Hoewel dat minder goed zichtbaar is, helt ook de aangrenzende kathedraal enigszins. Beide bouwwerken staan op het Piazza dei Miracoli en trekken het hele jaar door massa’s bezoekers uit alle delen van de wereld.

29-Pisa toren128-Pisa toren top close


Al kort na het begin van de bouw in 1173 begon de toren over te hellen door de combinatie van een gebrekkige fundering en een moerasachtige ondergrond. 

Kort na het traject door het stedelijk gebied van Pisa stroomt de Arno bij Marina di Pisa in de Tyrreense Zee.


Index Italië


  © DV Media Farelli Producties 2019