Google Analytics Alternative De Brenta van bron tot monding | Reizen langs Rivieren Travelling along Rivers http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

De Brenta van bron tot monding

1-Brentameren close1-kaartje Brenta


D
e Brenta stroomt in het noordoostelijk deel van Italië vanuit het Lago di Caldonazzo en het kleinere Lago di Levico in zuidoostelijke richting naar de Adriatische Zee. 

De rivier is 174 km lang en heeft een stroomgebied van 5.840 vierkante kilometer. 

De Brenta mondt zuidelijk van het stadje Chioggia uit in de Golfo di Venezia.
De Brenta heeft z’n oorsprong in het Lago di Caldonazzo. Dit meer en het aangrenzende Lago di Levico zijn geliefde vakantiebestemmingen. Met een aangename gemiddelde watertemperatuur van 23 graden behoren de meren tot de warmste van Europa. 

1b5-CampingPuntaIndianiHet reportageteam van Reizen langs Rivieren koos Camping Punta Indiani als uitvalsbasis voor de verkenning van de aanlokkelijke omgeving en het eerste deel van het Brenta-traject.
Mede door de ligging op een schiereilandje heeft Punta Indiani een paradijselijke uitstraling. Vooral aan de randen van het terrein worden de kampeerders getrakteerd op fraaie uitzichten over het meer. Talloze families keren hier jaarlijks terug. Een belangrijke rol daarbij speelt ook de bijzondere gastvrijheid van de familie die de camping al decennia lang runt. 

1d1-Lago vanaf camping 2b-uitstroom Brenta staandIn de zuidelijke punt van het Lago di Caldonazzo worden in de nabijheid van een strandje de eerste contouren van de Brenta zichtbaar.

Het riviertje loopt eerst een stukje in oostelijke richting en neemt daarna het water op van een stroompje uit het Lago di Levico. 


2c-Tussenstroom due laghi3a-Col de la Brenta naar kapel

Nabij de plaats waar de Brenta uit het Lago di Caldonazzo stroomt ligt het gehucht Brenta. Van hier uit voert een wandelroute omhoog naar het dorpje Tenna. Op de top van de heuvel ligt het kerkje San Valentino.Het San Valentino-kerkje dateert uit de dertiende eeuw.  

4a-Lago di Levico vanaf Col de Brenta

De heuvel vormt de scheiding tussen het Lago di Caldonazzo en het Lago di Levico. De foto links toont een blik op het Levico-meer.

4b-oude kazerne Col de BrentaDe heuvel tussen beide meren fungeerde in vroeger tijden als een militaire verdedigingslinie. Op het hoogste punt zijn de restanten zichtbaar van het Oostenrijks-Hongaarse fort dat is gebouwd tussen 1880 en 1882. De Chiesa parrocchiale dell'annunciazione is de belangrijkste bezienswaardigheid in het hart van het dorpje Tenna. De kerk werd gebouwd tussen 1764 en 1775. Op de voorgrond het bijbehorende theater annex oratorium.

5b-Tenna gemeentehuis


Het gemeentehuis van Tenna.


8b-Grand Hotel Levico


Levico Terme is een leuk toeristisch slenterstadje dat naam en faam dankt aan het arseen- en ijzerhoudende water dat uit de thermale bronnen omhoog borrelt. Op diverse plaatsen kan gebruik worden gemaakt van de heilzame genoegens die dit water te bieden heeft. 

De thermen van zowel Levico als Vetriolo waren al geliefd bij de adel van het Habsburgse rijk. 

In Levico herinnert het Grand Hotel Imperiale aan de tijden waarin dit 4-sterrenhotel fungeerde als zomerverblijf van keizerin Sissi.


7c-camping Levico


Het Levico-meer biedt uitstekende voorzieningen voor kampeerders. Zoals de direct aan het water gesitueerde 'Camping Lago di Levico'.

9a-Borgo Valsugana9b-Il Ponto Veneziano
Enkele kilometers na Levico Terme stroomt de Brenta door het schilderachtige stadje Borgo Valsugana. De stenen Ponte Veneziano is in 1498 in Venetiaanse stijl opgetrokken. Twee eeuwen later kreeg de brug haar huidige vorm.


Hoog op de helling van de Monte Ciolino boven Borgo Valsugana ligt Castel Telvana. Het oudste deel van het indrukwekkende bouwwerk dateert van omstreeks 1300 en werd drie eeuwen later uitgebreid en versterkt. Het kasteel is in particulier bezit en kan niet worden bezocht.

De enige stad van formaat die de Brenta doorsnijdt, is Bassano del Grappa. De Ponte Vecchio, ook wel Ponte degli Alpini genaamd, is de belangrijkste bezienswaardigheid en biedt aan beide zijden een mooi zicht op de rivier.

De overdekte houten brug is in 1569 ontworpen door de fameuze Italiaanse architect Andrea Palladio. Het bouwwerk is herhaaldelijk vernield, voornamelijk in oorlogssituaties. De laatste reconstructie vond plaats na de Tweede Wereldoorlog. Het aangrenzende Museo del Ponte degli Alpini herinnert aan de strijd die alpinistenjagers tijdens de eerste Wereldoorlog voerden op en rond de brug.

10d-poort ponte 10h-alpenmuseum
10d3-Pianista Venezia

Hij verschijnt doorgaans onaangekondigd op de meest curieuze locaties. Samen met zijn onafscheidelijke vleugel. 

Paolo Zanarella noemt zichzelf ‘Il pianista fuori posto’, verwijzend naar het altijd buiten spelen. Zoals vandaag op de Ponte Vecchio in Bassano del Grappa. 

Hij wil met het optreden op allerlei onverwachte locaties bekende patronen doorbreken en laten zien dat een piano niet per definitie op een podium in een theater hoeft te worden bespeeld. Op het jaarlijkse carnaval van Venetië maakte Zanarella ooit furore door een mini-concert te geven terwijl hij met zijn vleugel boven het water hing...

10d2-pianist11-Poli Grappa Museum11b-grappaketels

Museo della grappa

11d-grappaketels

Het Poli Grappa Museum, gevestigd in het oude Palazzo delle Teste, is in 1898 ingericht door de familie Poli, die al generaties lang grappa produceert.

Het museum omvat een uitstalling van oude distilleerapparatuur, een bibliotheek met boeken en documenten over grappa en een omvangrijke verzameling van Grappa-miniatuurflesjes. 

De bezoekers kunnen in verschillende talen naar een videofilm kijken waarin het productieproces van de grappa uitvoerig wordt gevolgd. 

In een speciale ruimte staan twee zogeheten Olfactometers, waarmee twintig verschillende soorten distillaten kunnen worden geroken. Verder is er een proeflokaal en een winkel waar de Poli Grappa in vele varianten te koop is.


11c-grappaflesjes

Bottene bouwt ambachtelijke pastamachines

DSC_6040.jpg

In Marano Vicentino, een dorpje westelijk van Bassano del Grappa, produceert het familiebedrijf Bottene Fratelli pastamachines. De stuk voor stuk handmatig gefabriceerde producten vinden hun weg naar restaurants en delicatessenwinkels. 

Broer en zus Bottene.jpg
De Bigolaro (links) is al 135 jaar in productie bij het bedrijf van broer Pino en zus Alessandra BotteneOm ook het gebruik in de particuliere keuken mogelijk te maken, ontwikkelde het bedrijf van Pino en Alessandra Bottene enkele jaren geleden een kleinere machine, de Lillodue. Met dit vernuftige apparaat kunnen in een mum van tijd de meest uiteenlopende soorten pasta worden gedraaid. De Lillodue (foto rechtsonder) is intussen uitgegroeid tot het best verkopende apparaat. 

Het fraaist ogende product uit de collectie is de Bigolaro. 

Al in 1875 kreeg oprichter Francesco Bottene koninklijk patent op deze door hem ontwikkelde handpastamachine. De naam van het apparaat is afgeleid van het woord ‘bigoli’, Venetiaans dialect voor dikke spaghetti. Ruim 135 jaar na dato is de Bigolaro nog altijd in productie bij Bottene. 

Liefhebbers van handgemaakte pasta beschouwen dit pronkstuk niet alleen als een historisch waardevol bezit, maar gebruiken het ook nog volop in de praktijk. 

Het keukenapparaat met een deegbuis van 10 cm doorsnede wordt bevestigd op de rand van een bankje, dat ook meteen fungeert als zitplaats voor de pastamaker, die het deeg met behulp van verschillende hulpstukken al draaiend uit de buis perst.

www.bottene.net                                                                                                         


Chioggia: Venetië in het klein

Niet ver van de plaats waar de Brenta in de Golfo di Venezia uitmondt, ligt één van de meest markante vissersplaatsen van Italië.

Chioggia staat te boek als 'la piccola Venezia', het kleine Venetië. En die aanduiding dekt de lading voor een groot deel. Ook Chioggia is gebouwd op diverse eilandjes in de Laguna Veneta en talloze bruggen verbinden die met elkaar in een ogenschijnlijk onontwarbaar labyrint. 

In ten minste één opzicht onderscheidt Chioggia zich duidelijk van het echte Venetië. Hoewel het stadje intussen een redelijke bekendheid geniet, is de toeristenstroom binnen redelijke perken gebleven. 

De visserij vormt de belangrijkste bron van inkomsten in Chioggia. De vissershaven is één van de belangrijkste langs de gehele Adriatische kust.

Wat de Ponte Rialto is voor Venetië, is de Ponte di Vigo voor Chioggia. Het hoofdkanaal van het stadje staat hier in rechtstreekse verbinding met de lagune. 
Langs de havenkade van het Canale Lombardo liggen de meeste vissersboten van Chioggia afgemeerd

De Corso del Popoli is de autovrije hoofdstraat van Chioggia. Op korte afstand van elkaar bevinden zich hier behalve een grote variatie aan winkels, bars en restaurants ook zes kerken.

12k-achtrerzijde pescheriaEén van de meest authentieke bezienswaardigheden van Chioggia is de Pescheria, de vismarkt die al vele eeuwen in gebruik is. Hier wordt de door trawlers gevangen vis tweemaal per dag verhandeld volgens een oud ritueel. 

Waar elders allang openbare veilingen plaatsvinden, begint de verkoop hier nog steeds door een handelaar die de visser zijn eerste bod in het oor fluistert. Een knikje betekent dat de visser akkoord is, maar als de prijs te hoog wordt bevonden, begint het spel van luidkeels beschimpen. Hierdoor wordt duidelijk voor de andere handelaren dat de partij vis nog te koop is. 

Omdat het aanbod in Chioggia doorgaans heel groot is, wordt een deel van de vis meteen gedistribueerd naar andere Italiaanse en buitenlandse markten. 

Na het ritueel verkopen ongeveer dertig handelaren hun waar in de Pescheria van Chioggia. De meeste restaurants in het stadje betrekken hier hun vis; ook bij de lokale bevolking is de markt geliefd door de grote variatie én de hoge kwaliteit van het aanbod. 

Al naar gelang het seizoen bestaat dit aanbod onder andere uit tong, zeebaars, zeebrasem, ansjovis, sardines, inktvis, garnalen, krabben, coquilles, mosselen en kreeft.

12l2-Meeuw close12l-idem met meeuw
12f-ingang Pescheria


12i-close pescheria


De monumentale ingang van de Pescheria is ontworpen door beeldhouwer Amleto Sartori (1915-1962) uit Padova. Dat gebeurde in opdracht van de ouders van een vermist en nooit gevonden meisje. De boog heet ‘Portale a Prisca’, verwijzend naar de naam het het kind. 

Via de dorpjes Ca’ Bianca, Ca’ Pasqua en Punta Gorzone stroomt de Brenta zuidelijk van Chioggia en Sottomarina in de Adriatische Zee.

Meteen achter het noordelijke havenhoofd bij de monding van de Brenta begint het langgerekte strand van Sottomarina.

13c-havenhoofd monding
Waar het water van de Brenta zich vermengt met de Adriatische Zee is het goed toeven voor hengelaars.


Index Italië


  © DV Media Farelli Producties 2019