Google Analytics Alternative Sarca wordt Mincio na Gardameer | Reizen langs Rivieren http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

Sarca wordt Mincio na Gardameer 

De Sarca stroomt in de noordelijkste punt in het Lago di Garda en verlaat dit meer in het uiterste zuiden als Mincio. De Sarca ontstaat in de Italiaanse Alpen uit het smeltwater van de Adamello-gletsjer op 2.500 m hoogte en mondt na 78 km bij Nago-Torbole uit in het Gardameer.

De Sarca stroomt in Nago-Torbole in het Gardameer. 

Het strand van Nago-Torbole naast de monding van de Sarca.

Het begin van het Gardameer, gezien vanuit Nago-Torbole.


In het zuidelijkste puntje van het Gardameer bij Pesciera del Garda stroomt de Sarca als Mincio verder om na 73 km bij Sustinente uit te monden in de Po. 


De vesting van Peschiera del Garda is de belangrijkste bezienswaardigheid in het stadje. Al tijdens de overheersing van de Republiek Venetië (697-1797) kreeg het complex z'n huidige structuur. De vesting is het beginpunt van een fietsroute langs de rivier de Mincio. 
Op de rechteroever torent de majestueuze kerk San Michele in het dorp Monzambano hoog boven de vallei uit.


De contouren van Castello Scaligero in Valeggio sul Mincio zijn tot in de verre omtrek zichtbaar.
Een goed begin van een bezoek aan Valeggio sul Mincio is het beklimmen van de lange trap naar het Castello Scaligero. De beloning is een mooi uitzicht op de Ponte Visconteo in het bij Villagio sul Ponte behorende gehucht Borghetto. Deze versterkte brug over de Mincio is 650 meter lang en door twee grote muren verbonden met het kasteel.                                                                                             


Festa Nodo d'amore1

Jaarlijks op de derde dinsdag van juni is de Ponte Visconteo het decor van een grootscheeps culinair festijn: La festa del Noro d’Amore, oftwel het Feest van de Liefdesknoop.

De naam verwijst zowel naar een lokale legende als naar de tortellini, een pasta die exclusief wordt geserveerd in de restaurants van Borghetto en het culinaire middelpunt vormt van het feest op de brug.

Enkele honderden koks bereiden meer dan 600.000 stukjes tortellini voor de ongeveer 4.000 gasten aan tafels van 600 meter. Andere lokale specialiteiten worden geserveerd onder het genot van enkele duizenden liters wijn uit de regio. De Liefdesknoop-legende

Op een pleintje in Valeggio sul Mincio herinnert een bronzen beeld aan de legende ‘De liefdesknoop’. Het is het verhaal van legerkapitein Malco en zijn geliefde, de nimf Silvia, die op de bodem van de rivier de Mincio leeft. 

Na hun eerste nacht samen wil Malco dat Silvia voor altijd bij hem blijft, maar de nimf duikt terug in de rivier, want overdag boven water blijven, betekent de onvermijdelijke transformatie in een boze heks. 

Enkele nachten keert zij steeds terug naar haar kapitein, maar de geliefden moeten zich verbergen omdat de dochter van de plaatselijke graaf haar zinnen heeft gezet op Malco. Uiteindelijk besluiten Silvia en Malco voorgoed te verdwijnen in de rivier. Op de oever van de Mincio blijft een geknoopte gouden sjaal achter als symbool van hun eeuwige liefde. 

Deze legende leeft in Valeggio sul Mincio nog steeds voort in een speciale tortellini in de vorm van een geknoopte sjaal.

La Bottega di Via Sala in het centrum van Valeggio sul Mincio verkoopt de enige echte Tortellini de ValleggioEen deel van de Viscontibrug, gezien vanuit Borghetto.


Borghetto staat bekend om het hoge culinaire niveau van de restaurants 

4a-Valleggio chiesaDe Sint-Pieterkerk in het centrum van Valeggio sul Mincio is een bijzonder bouwwerk, opgetrokken in 1753 op de overblijfselen van een kerk uit de zeventiende eeuw. De hoofdingang van de kerk is versierd met fraai koperreliëf


DSC00736

Krokodil in kerk

Geloof het of niet, maar langs de oevers van de Mincio is een krokodil te aanschouwen.

Ga naar de Basiliek van de Heilige Maria in het gehucht Grazie nabij de stad Mantova, richt de blik na binnenkomst van de kerk naar boven en laat je verrassen door de tamelijk omgewone aanblik van een aan kettingen hangende opgezette krokodil. 

Niemand weet precies waarom, maar twee theorieën die de ronde doen, komen waarschijnlijk het dichtst bij de waarheid. 

In christelijke tijden werden krokodillen beschouwd als personificaties van de duivel. Daarom werden deze beesten in de middeleeuwse kerken opgehangen als waarschuwing tegen de menselijke neiging om te zondigen. Volgens de lokale overlevering zou de krokodil in Grazie zijn gevangen in de directe omgeving of afkomstig zijn uit een dierentuin in de regio. Dit alles zou zich hebben afgespeeld in de vijftiende of zestiende eeuw. 

Een andere theorie wijst op de mogelijkheid dat de krokodil in die dagen werd beschouwd als een farmaceutisch symbool in plaats van de bekende slang. Dit wordt gekoppeld aan de wetenschap dat de monniken destijds naast de kerk een hospitaal runden.

7b-Curtatone kerk interieurDSC00740De Basiliek Santuario della Beata Vergine delle Grazie in Curtatone is gebouwd in gothische stijl. De kerk heeft een indrukwekkend interieur met de krokodil als grootste curiositeit.

Mantova is de hoofdstad van de provincie Lombardije. Geregeerd door de rijke Gonzaga-familie behoorde de stad ooit tot één van de belangrijkste hoven uit de Renaissance. Mantova heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de opera en geniet bekendheid door zijn veelzijdige architectuur uit zowel de Middeleeuwen als Renaissance. 

Nabij Sustinente vloeit de Mincio in de Po.


Rivieren Italië


© DV MEDIA-FARELLIPRODUCTIES 2022