Google Analytics Alternative De paling van Comacchio | Reizen langs Rivieren Travelling along Rivers http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

De paling van Comacchio 

In het zuidelijk deel van de Po-delta ligt het stadje Comacchio te dromen in een moerasachtig polderlandschap. Het historische centrum is gebouwd op dertien eilandjes die door bruggen met elkaar zijn verbonden. De bekendste is de in 1634 verrezen Treponti die uit vijf bogen en twee torens is opgebouwd.

Comacchio wordt evenals het noordelijk gelegen Chioggia ook wel 'Klein Venetië' genoemd. Maar het meest bekend staat de plaats om de productie van gemarineerde paling.

De Treponti-brug.

DSC_0108

Comacchio was ooit een Romeinse nederzetting. In het jaar 875 meerde een moslimvloot af en plunderde de complete stad. Tijdens de Middeleeuwen maakte Comacchio een welvarende periode door. Niet alleen dankzij de nabijheid van de stad Ravenna, maar ook door de rijke omliggende viswateren en de zoutwinning.

Onder de gemeente Comacchio vallen in deze moderne tijd ook vijf badplaatsen: Lido degli Estensi, Lido degli Scacchi, Lido di Pomposa, Lido di Spina en Porto Garibaldi.

Zuidelijk van het stadje zijn de resten van de Etruskische stad Spina te bezoeken. In de vierde en vijfde eeuw voor Christus was dit één van de voornaamste havenplaatsen langs de Adriatische Zee.

In de grachten van het stadje drijven plastic eenden…Manufattura dei Marinati omgebouwd tot museum


De voormalige visfabiek Manufaturra dei Marinati fungeert sinds het jaar 2000 als museum. Hierin is de complete vroegere verwerkingscyclus van paling te zien. Na de vangst werd de vis afgevoerd in platte boten met speciale ruimten om de vis in leven te houden. In grote rieten manden bleef de paling vervolgens in het water hangen totdat ze voor de verwerking naar de fabriek werd gebracht. 

Dankzij een ingrijpende restauratie is in het museum te zien hoe de grote fabriekshal er rond het jaar 1900 uitzag. In twaalf grote open haarden werd de aan spiezen gestoken paling geroosterd. Daarna volgde het marineren in azijn, zeezout, water en laurierblaadjes. In vroeger tijden werd de paling ingelegd in grote houten tonnen; tegenwoordig gaat de gemarineerde paling in blik.

DSC_0093DSC_0090
Het Museo Manufattura dei Marinati biedt een overzicht van de hulpmiddelen zoals die in het begin van de vorige eeuw werden gebruikt voor de verwerking van de paling.
De 'Marota' of 'Marutina' was aan de bovenkant afgesloten met planken en sleuven om de paling na de vangst tijdens het transport in leven te houden.

DSC_0064DSC_0075
In de overdekte markt in Comacchio wordt de paling vakkundig gefileerd.


In de film 'Le Valli di Comacchio' worden alle facetten belicht die omstreeks de jaren dertig van de vorige eeuw met de vangst en verwerking van de paling te maken hadden. De film is gemaakt in 1934 door de Italiaanse cineast Antonio Sturla. Onder de beelden is een Italiaanse voice-over te horen; de film bevat geen ondertiteling.


Index Italië


  © DV Media Farelli Producties 2018