Google Analytics Alternative De rijstvelden van de Po-vlakte | Reizen langs Rivieren Travelling along Rivers http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

De rijstvelden van de Po-vlakte

Op de Po-vlakte bepalen de oneindige rijstvelden het voortdurend wisselende decor. Veel toeristen die zich door dit gebied richting Toscane of nog nog dieper de laars in haasten, zullen zich niet realiseren dat ze het belangrijkste rijstproductiegebied van Europa doorkruisen. 

DSC 5615


In het voorjaar worden de velden met behulp van een ingenieus irrigatiesyteem onder water gezet en krijgen de rijstvelden de aanblik van reusachtige meren waarin dorpen en boerderijen tijdelijke eilandjes vormen. 

Als de rijstplanten zich stevig hebben genesteld, verdwijnt het water en kleuren de velden groen. 

In september wordt de rijst geoogst, gedroogd in silo’s, en bewerkt tot een witte korrel als eindproduct. 

De meeste rijst in de Po-vlakte wordt gebruikt voor de bereiding van het Italiaanse gerecht risotto.

Michele Perinotti.jpg

Vijf generaties Perinotti

De familie Perinotti woont en werkt al vijf generaties lang in de Grange Vercellesi-regio, het hart van de rijstbouw in de Po-vlakte. De rijstsoorten onder de naam Gli Aironi staan bekend om hun hoge kwaliteit. 

In het tussen de rijstvelden gedrapeerde dorpje Lignano krijgen we van directeur Michele Perinotti uitvoerige uitleg over rijstbouw. Hij tekent schema’s, die duidelijk maken op welke vernuftige wijze het voor de velden benodigde water wordt aan- en afgevoerd. Later brengt Michele de theorieles in praktijk en voert ons langs kanalen, waterputten en sluizencomplexen. 

Ter afsluiting van ons bezoek rijden we naar de boerderij van de familie Perinotti, waar we kennismaken met Michele’s vader en zuster. 

Even later kruipen we op de dorsmachine die wordt bestuurd door de broer van Michele.

We vallen met de neus in de boter, want hij is bezig aan het laatste deel van de oogst van dit jaar.Rijst ruw


Het geheim van risotto

Slechts enkele soorten rondkorrelrijst lenen zich voor de bereiding van risotto. De Arborio, Baldo, Carnaroli en Vialone zijn de belangrijkste soorten. 

De productie van risottorijst luistert nauwkeurig. De rijst moet na het droogproces worden gepolijst tot een witte korrel, zonder dat de zetmaallaag verloren gaat. Dat laagje is essentieel voor de bereiding van een goede risotto. 

Dit Italiaanse gerecht, dat talloze varianten kent, staat te boek als lastig te bereiden. Vooral het in kleine hoeveelheden gedoseerd toevoegen van bouillon en wijn aan de zachtkokende rijst is van belang omdat alleen hierdoor het zetmeel in de rijst op natuurlijke wijze wordt gebonden. De rijstkorrels zuigen zich als het ware vol met het vocht en pas na ongeveer achttien minuten heeft de risotto de gewenste textuur. 

Evenals bij de bereiding van pasta geldt hier de gouden regel dat de rijst al dente, oftewel beetgaar moet zijn.

Index Italië

  © DV Media Farelli Producties 2018