Google Analytics Alternative Een perfecte zondagmiddag | Reizen langs Rivieren Travelling along Rivers http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

Een perfecte zondagmiddag

Even buiten de bebouwde kom van het dorpje Crissolo, achterin het Valle Po, opent zich die middag een paradijselijk schouwspel. Royaal overgoten door de voorjaarszon geeft een bont gezelschap Italianen zich ontspannen over aan de genoegens die het natuurlijke decor hier te bieden heeft. De bomen projecteren aanlokkelijke schaduwplekken, maar laten ook voldoende ruimte voor een zonnebad.

Alles overheersend is hier het onophoudelijke geluid van stromend water. De herkomst is lastig te traceren. Achter een brede waterval stroomt het vanuit enkele donkere gaten in dichtbegroeid struikgewas. Dit is het nog jonge water van de Po, die gedurende het traject door het noordelijke laagland zal uitgroeien tot de grootste rivier van Italië. Een houten richtingaanwijzer leert dat het vanaf hier tot de bron op de hoogvlakte Pian del Re nog twee uur en een kwartier klauteren is. De stoere wandelaars die deze uitdaging niet kunnen weerstaan moeten een hoogteverschil van 700 meter overwinnen. Op de gezichten van de terugkerende enkelingen die zich deze inspanning hebben getroost, is duidelijk af te lezen dat het hier geen eenvoudig karweitje betreft.

323264

De meeste hier neergestreken recreanten lijken content met deze perfecte zondagmiddag. 

Op een plateau met ondiep water boven de brede waterval probeert een jongen met sierlijke bewegingen van zijn werphengel visjes te verschalken. Iets lager heeft een echtpaar zich op een stukje grasveld geposteerd aan een kampeertafeltje en gaat geheel op in een kaartspel.

Lunchtijd

Aan de andere kant van het water, op de plaats waar de weg zich versmalt en in een haarspeldbocht omhoog het bos indraait, doen de uitbaters van Bar Ristorante La Spiaggia goede zaken. Zoals dat hoort tijdens lunchtijd op een Italiaanse zondag.

Volmaakt tevreden slenteren we nog wat door het dorpje Crissolo. Parallel aan de hoofdstraat kabbelt het water trapsgewijs het dal in. 


Enkele uren later rijden we langs de zich langzaam verbredende rivier richting Paesana en verder oostwaarts. Achter ons verheft zich de machtige 3.841 meter hoge piek van de Monviso, de berg waarop de Po elke dag opnieuw wordt gevoed met kristalhelder water. 

Index Italië

  © DV Media Farelli Producties 2018