Google Analytics Alternative Langs de Po-oevers in Turijn | Reizen langs Rivieren Travelling along Rivers http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

Langs de Po-oevers in Turijn

Turijn wordt ook wel de Stad van de Vier Rivieren genoemd. De Po wordt hier gevoed door de Sangone, de Dora Riparia en de Stura di Lanzo. De Po stroomt van zuid naar noord door het oostelijk deel van de stad. De rivier is mede bepalend voor de ontspannen sfeer die het stijlvolle Torino uitstraalt en vervult zowel op het water als langs de oevers een recreatieve functie. Kanovaren is een geliefkoosde bezigheid en over vrijwel de gehele lengte van beide oevers krijgen zowel wandelaars als fietsers ruim baan. 

Tijdens onze meerdaagse ontdekkingstocht doen wij alles te voet. En worden daarbij steeds als door een magneet naar de Murazzi getrokken, de kaden tussen de bruggen in het centrum, waar restaurantjes en bars de plaats van de vroegere pakhuizen hebben ingenomen.De Ponte Isabella, één van de zes bruggen die de Po binnen de stadsgrenzen overspannen

De Ponte Umberto I is in Turijn één van de mooiste bruggen over de Po. In het begin van de vorige eeuw maakte de toenmalige Maria Teresa-kabelbrug plaats voor het huidige bouwwerk. Uit de plannen die door architecten uit heel Italië werden ingediend, werd uiteindelijk het ontwerp gekozen van Vincenzo Micheli en Enrico Ristori uit Florence. De vier bronzen beelden op hoeken van de brug werden in 1911 door koning Umberto de Eerste onthuld. 

802368776384

Op de linkeroever bij de Ponte Umberto I markeert een monument uit 1930 de ingang van het Parco Valentino
De ronde in neo-klassieke stijl opgetrokken Chiesa Gran Madre di Dio op de rechteroever van de Po is tussen 1827 en 1831 gebouwd om de terugkeer van Koning Vittorio Emanuele I naar Turijn te vieren. In de kerk is de crypte met de restanten van de gevallenen in de Eerste Wereldoorlog een bezienswaardigheid.


Zicht op het stadscentrum van Turijn vanaf de trappen van de Chiesa Gran Madre di Dio. Achter de Ponte Vittorio Emanuele I ligt het Piazza Vittorio Veneto met uitnodigende terrassen, restaurants en exclusieve winkels.Wandelaars langs de Po worden in Turijn veelvuldig getrakteerd op imposante vergezichten. Op de heuvelkam bovenin de foto ligt de fameuze Basiliek van Superga. 
DSC 5545DSC 5537

Voor liefhebbers van de wielersport is een bezoek aan het monument van Fausto Coppi de moeite waard. Het kunstwerk ter ere van deze legendarische Italiaanse renner staat op de rechteroever bij de loopbrug over de Po. Het monument wordt omringd door stenen uit gebergten waar Coppi triomfen vierde.


Kort hierna verlaat de Po de stad en stroomt in oostelijke richting verder door de laagvlakte.

Index Italië

  © DV Media Farelli Producties 2018