Google Analytics Alternative Overleven in de Po-delta | Reizen langs Rivieren Travelling along Rivers http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

Overleven in de Po-delta


Op de dijk die de zee-inham Sacca degli Scardovari in de Po-delta scheidt van de rijstvelden is hij ook na zijn pensionering nog steeds een vaste verschijning. Oswaldo Pizzo brengt elke dag enkele uren door in zijn boothuisje. Tijdens zijn werkzame leven als visser was dit zijn dagelijkse uitvalsbasis. 

We ontmoeten Oswaldo vandaag voor de tweede keer binnen een jaar. Toen we vorige herfst spontaan met hem kennismaakten tijdens een eerste verkenning van de Po-delta, moesten we hem beloven terug te keren, opdat hij een lunch van spaghetti met zelf gevangen schaaldieren voor ons kon bereiden. Gisteren klopten we opnieuw bij de blij verraste Oswaldo aan en de lunchafspraak voor de volgende dag was snel gemaakt. 

DSC 7673

"Mijn vrouw kookt nog véél beter"

I
n zijn boothuis ontmoeten we vandaag ook Oswaldo’s echtgenote. Zij is druk doende achter het fornuis en uit de pannen stijgen heerlijke geuren op.

Als we Oswaldo plagerig herinneren aan de belofte dat hij voor ons zou gaan koken, verschijnt een brede glimlach op zijn gelaat. “Mijn vrouw kookt nog véél beter…”. 

Mannenkoor

En dat wordt uitgebreid bevestigd als we ons even later tegoed doen aan gefrituurde ansjovisjes en gekookte mosselen. 

Oswaldo zet een muziekcassette op en zingt zachtjes mee met Andrea Bocelli. We herinneren ons de kleurrijke verhalen die hij eerder vertelde over het mannenkoor waarmee Oswaldo jarenlang optrad.
Aan een wand van het boothuis prijkt een getuigschrift waarin hem lof wordt toegezwaaid voor zijn twintig jaar lange bijdragen aan het ‘Coro Voce del Delta’, het koor ‘De Stem van de Delta’.
 

DSC 7672


Af en toe ging het koor ook op tournee naar het buitenland, zoals in het Spaanse Barcelona. Maar aan de lange busreizen bewaart Oswaldo geen aangename herinneringen, terwijl ook het Spaanse eten volgens hem in geen enkele verhouding staat met wat de Italiaanse thuisbasis te bieden heeft… 

Het reizen kan ook zijn vrouw niet bekoren. “Als ik in een bus ga zitten, ben ik na een kwartier wagenziek en aan vliegen moet ik al helemaal niet denken. Ik voel me thuis op m’n best.”

Toekomst

We praten over de toekomst van de vissers in de Po-delta, waar al jarenlang een kentering gaande is in de eeuwenlange traditie dat zoons hun vaders opvolgen.

Oswaldo: “Vooral door de komst van de steeds grotere boten is er minder werk voor de kleine vissers. De jongeren trekken steeds vaker weg om in de grote steden te gaan studeren of werk te vinden. 

Zijn vrouw voegt daaraan toe dat dit niet altijd even gemakkelijk is. “Sommigen keren zelfs na een universitaire opleiding terug in de delta omdat studenten uit de steden bij het vinden van werk vaak de voorkeur krijgen boven jongeren van het platteland.”

Kleinzoon

Toch heeft Oswaldo binnen de eigen familiegelederen de moed nog niet opgegeven. Zijn kleinzoon Andrea toont al sinds z’n vijfde grote belangstelling voor het vissersvak. Veel van zijn vrije tijd steekt Andrea in het samen optrekken met zijn opa. Oswaldo heeft intussen zijn motorboot de naam van zijn kleinzoon gegeven. 

Na de lunch maken we met de 'Andrea' een kort boottochtje naar de stellages in de inham waaraan mosselen in grote trossen groeien.

Terug in het boothuis zetten we, zoals dat hoort in Italië, een boom op over allerlei gerechten. We krijgen tips voor bereidingen waarin louter producten uit de Po-Delta worden verwerkt. 

Oswaldo haalt enkele van die ingrediënten uit de netten bij zijn boothuis: platvis en krabben. En vanonder een plankje in de vloer van het boothuis tovert hij enkele reusachtige oesters tevoorschijn. 

Riso Carnaroli

Zijn vrouw adviseert de combinatie met risotto, gemaakt van rijst die aan de andere kant van de dijk groeit. Voor de enige echte Riso Carnaroli uit de Po-Delta verwijst zij naar de plaatselijke kruidenier in Scardovari, het dorp waar het echtpaar Pizzo is geboren en nog steeds woont.

Oswaldo met vrouw.jpg


Index Italië


  © DV Media Farelli Producties 2018