Google Analytics Alternative De Tiber van bron tot monding | Reizen langs Rivieren Travelling along Rivers http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

De Tiber van bron tot monding


In omvang is de Tiber na de Po en de Adige de derde rivier van Italië. 

De bron ligt op 1.268 meter hoogte op de zuidelijke helling van de Monte Fumaiolo, een berg in het noordelijk deel van de Appenijnen, ingeklemd tussen de provincies Toscane en Emilia-Romagna. 

De Tiber stroomt over een lengte van ruim 400 km door Toscane, Umbrië en Lazio en baant zich dwars door Rome een weg naar de Tyrreense Zee. 

De monding is verdeeld over twee takken. De noordelijke eindigt in de directe nabijheid van het vliegveld Fiumicino, het zuidelijke traject doorsnijdt de buitenwijken van Ostia-Isola Sacra.

2b-Bron zuil
De bron wordt gemarkeerd door een marmeren zuil die in 1934 werd opgetrokken  in opdracht van dictator Benito Mussolini. Op het monument zijn aan weerszijden wolvenkoppen geplaatst en op de top prijkt een uit brons opgetrokken adelaar. 

Halverwege de zuil prijkt de tekst: 'Qui nasce il fiume sacro ai destini di Roma'. (Hier begint de rivier die heilig is voor het lot van Rome)2h-borden bij bron

De Cascata (waterval) del Tevere ligt op een wandelafstand van een klein half uur van de bron.
De Tiber volgt lange tijd het traject van de autoweg SS3 in de richting van de stad Perugia. Bij Todi buigt de rivier af naar het Lago di Corbara.

De Tiber stroomt uit in het Lago di Corbara.

De stuwdam in het westelijk deel van het meer biedt doorgang voor de Tiber.De steeds bredere rivier nadert Rome.De rivier nabij Prima Porta, een voorstadje van Rome. De foto is gemaakt vanaf Camping Tiber, een favoriete uitvalsbasis voor kampeerders die de stad Rome willen bezoeken. 

9-Rome Air Porte e Piazza Popolo9a-Porto Popolo Rome

Het Piazza del Popolo met de gelijknamige poort, die eeuwenlang de voornaamste toegang verschafte tot de stad. 

Hier eindigt ook de Via Flaminia, die door pelgrims werd gebruikt om de Heilige Stad vanuit het noorden te bereiken. 

De Porta del Popolo is gebouwd in 1561, waarschijnlijk naar een ontwerp van Michelangelo.
De Tiber slingert in ruime bochten dwars door het centrum van de stad. Rechts iets boven het midden van de afbeelding ligt het Piazza del Popolo. Het grote vierkante gebouw in het midden op de rechteroever van de rivier is het Palazzo di Justitia, het ronde bouwwerk links daarvan het Castel del’ Angelo. Links bovenin ligt Vaticaanstad met de St. Pieter.

Ingeklemd tussen moderne gebouwen is de Chiesa Sacro Cuore del Suffragio een architectonisch buitenbeentje. 
Het Castel del’ Angelo is gebouwd in opdracht van de Romeinse keizer Hadrianus om te fungeren als zijn mausoleum. Later is de burcht omgebouw tot fort als onderdeel van de Mura Aureliane, de verdedigingslinie van Rome. 

Vandaag de dag fungeert het bouwwerk als museum. Verdeeld over zeven verdiepingen krijgt de bezoeker een gevarieerd beeld van de geschiedenis vanaf de vroege Romeinse periode.De Ponte Sant’ Angelo dateert uit de periode 123 - 139 na Chr. Bij een restauratie van de brug in 1669 werden de huidige beelden van de engelen geplaatst. Ze zijn ontworpen door beeldhouwer en architect Gian Lorenzo Bernini en gemaakt door enkele van zijn leerlingen. 

10d-beeld ponte210c-beeld ponte 1

Op de vijfde verdieping van het Castel del’ Angelo biedt het restaurantterras een fraai uitzicht op de St. Pieter in Vaticaanstad.   

Na het Castel del’ Angelo maakt de Tiber een bocht naar links. Op de voorgrond de Ponte Victor Emmanuel II en daarachter de Ponte Principe Amadeo Savoia Aosta.

11a1-Naambordje Campo de' Fiori
Op de linkeroever tussen de Ponte Mazzini en de Ponte Sisto is de voedselmarkt op de Campo de’ Fiori een bezoek meer dan waard. Elke ochtend (behalve op zondag) worden hier producten van hoge kwaliteit aangeboden. 

Isola Tiberina strekt zich in het zuidelijk deel van Rome uit in een bocht van de rivier. Ooit stond op dit eiland de Tempel van Aesculapius, vernoemd naar de Griekse god van de geneeskunde. Deze locatie zou zijn gekozen door de geïsoleerde ligging, waardoor pest en andere ziekten geen vat op de tempel en omgeving konden krijgen. Ook vandaag de dag staat het eiland door de aanwezigheid van het ziekenhuis Fatebenefratelli nog altijd in het teken van de gezondheidszorg.

12b-Isola Tiberina
De kop van het eiland met het hospitaal Fatebenefratelli. Het eiland heeft de vorm van een schip.


Het restant van de oudste brug van Rome, de Ponte Rotto. De oorspronkelijke brug verrees in 179 voor Chr. en was de eerste stenen brug ter wereld met bogen. Tijdens de watersnoodramp van 1598 werd de brug grotendeels verwoest en kreeg vanaf dat moment de naam Kapotte Brug.Hoge kademuren houden Tiber in bedwang

Overstromingen van de Tiber hebben de stad Rome door de eeuwen heen grote overlast bezorgd. Hoewel de rivier sinds de jaren twintig van de vorige eeuw over een afstand van acht kilometer volledig is ingedamd door hoge kademuren, wordt het alarmpeil op gezette tijden nog steeds bereikt. Dat is meestal het geval in het voorjaar, als de rivier extra veel smeltwater vanuit de bergen krijgt te verwerken. 

14a-Prent 'passonata' Tiber

In de zeventiende eeuw schakelde de toenmalige Paus Clemens X een Nederlandse waterbouwkundige in om behulpzaam te zijn bij het beteugelen van de Tiber. 

Cornelis Meijer (1629-1701) was niet alleen technisch geschoold, maar kon zijn ideeën ook goed verbeelden. 

Zijn eerste taak was het redden van de Via Flaminia, de verbindingsweg tussen Rome en het noorden, die veelvuldig werd gebruikt door pelgrims op weg naar de Heilige Stad. 

Deze weg werd bedreigd door de regelmatig buiten de oevers tredende Tiber. Meijer ontwierp en bouwde de ‘passonata’, een rij palen die de loop van de Tiber kanaliseerde en de Via Flaminia in veiligheid bracht. 

Hoe hij dat deed, is goed te zien op de door hemzelf vervaardigde kleurenprent hierboven. De illustratie is onderdeel van één van zijn boeken die sinds 2014 in het bezit zijn van de Koninklijke Bibliotheek.


De Tiber mondt via twee rivierarmen uit in de Tyrreense Zee. Op de foto de noordelijke monding in de directe nabijheid van het vliegveld Fiumicino.


Het laatste deel van het zuidelijke mondingstraject.

Een oude vuurtoren markeert de kustbescherming bij de zuidelijke monding.


Index Italië


© DV MEDIA FARELLI PRODUCTIES 2020