Google Analytics Alternative Dora Baltea van bron tot monding | Reizen langs Rivieren Travelling along Rivers http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

Dora Baltea van bron tot monding

De Italiaanse kant van het Mont Blanc-massief is gesitueerd langs twee grote dalen. Oostelijk van het wintersportoord Courmayeur strekt zich het Val Veny uit. De hier stromende rivier Dora della Val Veny wordt onder andere gevoed door de gletsjers Miage en Brenva. 

Noordoostelijk van Courmayeur stroomt de Dora della Val Ferret door het gelijknamige dal. Nabij de Italiaanse ingang van de Mont Blanc-tunnel vloeien beide stromen samen. Vanaf hier heet de rivier Dora Baltea. 

De 160 kilometer lange Dora Baltea begint op een hoogte van 1.400 meter, doorklieft het Aosta-dal van west naar oost en buigt na de stad Aosta af in zuidoostelijke richting.
De belangrijkste gletsjers aan de Italiaanse kant van het Mont Blanc-massief zijn de Miage (rechtsonder op de satellietfoto) en de Brenva (uiterst links). De door het dal stromende Dora della Val Veny ontvangt grote hoeveelheden smeltwater van beide gletsjers. Linksboven is te zien waar deze rivier samenvloeit met de Dora della Val Ferret en als Dora Baltea verder stroomt door het Aosta-dal.

Het begin van het Italiaanse Val Veny, waar zich het smeltwater van de Aiguille des Glaciers verzamelt en samenvloeit in de Dora della Val Veny. Rechts van dit gebied fungeert de Miage-gletsjer ook als voedingsbron voor de rivier.Het Lago di Miage in het najaar van 2014. Onder de afkalvende zijkant van de gletsjer is een kratervormige put ontstaan.Het meer wordt grotendeels gevuld met gesteenten die zijn meegevoerd door de gletsjer. 


De Dora della Val Veny stroomt over de gehele lengte van het dal langs een wandelroute.


In het voorjaar blijft de sneeuw langs de rivier lang intact.


De Dora della Val Veny met op de achtergrond de twee armen van de Miage-gletsjer.

1b2-brenva Kleine IJstijd1b1-Brenva


Twee eeuwen geleden reikte de Brenva-gletsjer nog tot de plek waar zich nu de ingang van de Mont Blanc-tunnel bevindt.


De ijskap van de Brenva trekt zich in hoog tempo terug op de steile hellingen.

3j-Val Ferret vanaf Grand Col Ferret

Het Italiaanse Val Ferret ligt ingeklemd tussen Entrèves nabij de Mont Blanc-tunnel en de Grand Col Ferret op de grens met Zwitserland.

De Dora della Val Ferret stroomt vanaf de hellingen bij Pré de Bard tot iets voorbij Entrèves, waar door de samenvloeiing met de Dora della Val Veny de Dora Baltea ontstaat.Tijdens de lange tocht door het Aosta-dal wordt de Dora Baltea gevoed door talloze rivieren uit verschillende dalen. Zoals de Dora di Valgrisanche, die voortkomt uit het stuwmeer bij Beauregard. 


Villeneuve

5c-brug Villeneuve close
Rafting is een geliefkoosd sportief tijdverdrijf op de rivier.

6a-Aosta
Aosta is de grootste bewoonde kern langs de Dora Baltea.

Het Forte di Bard is een indrukwekkende bezienswaardigheid. Het uit de Romeinse tijd daterende fort werd in het begin van de negentiende eeuw bij het gelijknamige stadje herbouwd en verstevigd op een hoge rots. 

Door de strategische ligging in het hier smalle dal stond het lang te boek als een ijzersterk verdedigingsbolwerk. De troepen van Napoleon maakten het fort in het voorjaar van 1800 met de grond gelijk. Nadat het herbouwde fort in verval was geraakt, werd het in 2006 na een ingrijpende restauratie heropend voor het publiek. 


Een visser beproeft zijn geluk bij de stuwdam in het dorpje Quincinetto. 

8d-Chiesa Quincinetto
De Chiesa parrocchiale is de trots van de bewoners van Quincinetto, een verstild dorpje op de rechteroever van de rivier. 


Wijngaarden bij het dorpje Torre Daniele op de linkeroever van de Dora Baltea.In de stad Ivrea vervult de snelstromende rivier een belangrijke recreatieve functie. Hier worden regelmatig nationale én internationale kampioenschappen wildwater varen georganiseerd.
Na Ivrea stroomt de Dora Baltea door de Po-vlakte en mondt westelijk van de stad Crescentino uit in de Po.

Video-impressie.


Mont Blanc-massief Frankrijk

Mont Blanc-massief Zwitserland

Index Italië


© DV MEDIA FARELLI PRODUCTIES 2020