Google Analytics Alternative Acquedotto Pugliese ingenieus watersysteem | Reizen langs Rivieren Travelling along Rivers http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

 Acquedotto Pugliese ingenieus watersysteem

De bronnen van de rivieren Sele en Calore zijn de belangrijkste leveranciers van het Acquedotto Pugliese. Dit ingenieuze systeem voorziet meer dan vier miljoen inwoners van 421 gemeenten in de relatief droge Zuid-Italiaanse regio’s Puglia en Campania van drinkwater.

De slogan van het Acquedotto Pugliese: 'water, algemeen welzijn'

Het Acquedotto Pugliese is een combinatie van door de Appenijnen gegraven tunnels – de langste is 17 km – , aquaducten en een moderne waterleiding. Al aan het eind van de negentiende eeuw werd een begin gemaakt met de aanleg van dit grootscheepse bouwwerk en sinds 1939 functioneert het systeem tot in de hak van de Italiaanse laars.

Het hoofdkanaal van het Acquedotto Pugliese is 244 kilometer lang en eindigt in Santa Maria di Leuca in het uiterste zuidelijke punt van Puglia. Inclusief alle aftakkingen heeft het netwerk een lengte van bijna 2.200 km. In de warme zomermaanden kan de capaciteit van het systeem worden opgevoerd tot een maximum van 4.000 liter per seconde.

Het Acquedotto Pugliese staat onder beheer van een groot consortium dat gebruik maakt van allerlei moderne voorzieningen, zoals een elektronisch systeem dat waarschuwt bij lekkage en illegaal aftappen.

1a-begin aquedottoBord AQP

Het waterstation in Caposele, waar ook de rivier de Sele ontspringt, en de gedenkplaat ter ere van Giuseppe Pavoncelli, de eerste president van het Acquedotto Pugliese.

2-Acquedotto Murcia

Eén van de weinig overgebleven oorspronkelijke aquaducten als onderdeel van het waterleidingsysteem Acquedotto Pugliese in het Parco Alta Murgia, zuidwestelijk van de stad Bari.

-Oud station AQP1In het centrum van de stad Altamura herinnert dit gebouw aan de beginperiode van het Acquedotto Pugliese. Het is een voormalig filiaal dat in 2009 overbodig werd na de invoering van een geautomatiseerd systeem. 

-Kraan Altamura1
De waterkranen van het Acquedotto Pugliese leveren een vertrouwd straatbeeld op in de steden en dorpen van Puglia.
In Puglia lijden olijfbomen niet onder watergebrek. Deze oersterke bomen overleven met gemak de droogste perioden.

Op de route langs het Acquedotto Pugliese ligt Alberobello op een hoogvlakte zuidelijk van Bari. Het stadje is beroemd door de overvloedige aanwezigheid van trulli en trekt toeristen uit alle delen van de wereld.
Kenmerkend voor een trullo is het kegelvormige dak. Deze bouwvorm, waarbij van oorsprong uitsluitend gebruik is gemaakt van kalksteen, ontstond omstreeks het jaar 1500. Een deel van Alberobello is al sinds 1910 een nationaal monument. In 1996 zijn de trulli opgenomen in de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. 

In de wijde omgeving van Alberobello zijn trulli te bewonderen.

Het eindpunt van het Acquedotto Pugliese ligt in het stadje Santa Maria di Leuca in de hak van Italië. De kunstmatige waterval, die alleen in de zomermaanden een uur per week werkt, is een monument met de symbolische naam ‘Finis Terre’, oftewel waar het land eindigt. 

-SMLeuca ingang basiliek-SMLeuca basiliekOp de heuvel waar de waterval naar de zee loopt, ligt de basiliek Pontificia Santa Maria de Finibus Terra. Deze kerk markeert het 'einde van de wereld’ en is volgens de legende ook de drempel naar het voorportaal van het paradijs.

De zuil op het plein voor de ingang van de basiliek is opgetrokken in 1939 ter gelegenheid van de voltooiing van het Acquedotto Pugliese.Op hetzelfde plein waar de basiliek is gebouwd, vormt een vuurtoren uit 1864 een veelbezochte bezienswaardigheid. De 47 meter hoge toren staat op 102 meter boven de zeespiegel en wordt beschouwd als één van de belangrijkste vuurtorens van Italië. 

Santa Maria di Leuca is in de zomermaanden een drukbezochte badplaats. 

Sele-reportages

Index Italië


© DV MEDIA FARELLI PRODUCTIES 2020