Google Analytics Alternative La Borgne stroomt door nog niet ontdekte Val d'Hérens | Reizen langs Rivieren http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

La Borgne stroomt door nog niet ontdekte Val d'Hérens

La Borgne stroomt door het Val d’Hérens in het Zwitserse kanton Wallis. In dit nog niet door het massatoerisme ontdekte dal ontstaat de 21 km lange rivier in het dorpje Les Haudères uit twee bronbeekjes aan de voet van de Arolla-gletsjer. Deze maakt deel uit van een hooggebergte op de grens met Italië, waarin de Dent Blanche (4.357 m) het hoogste punt is.

Achterin het dal zijn Arolla en Evolène geliefde wintersportoorden en bieden in de andere seizoenen samen met Les Haudères toegang tot honderden kilometers wandelroutes.

De Dent Blanche gezien vanuit het dorp Les Haudères.

In Les Haudères ontstaat de Borgne uit twee bronbeekjes.Het dorp Les Haudères

outen flats Les Haudères 2

Veel oude, houten huizen in het Val d'Hérens hebben een opmerkelijke hoogte en worden door architecten beschouwd als de voorlopers van de latere flatgebouwen. Al honderden jaren geleden werden in dit deel van Zwitserland bestaande woningen, zoals hier in Les Haudères, met enkele verdiepingen verhoogd.

De Borgne in Evolène


Bij Euseigne loopt de autoweg via een tunneltje door een bijzonder door de natuur geschapen bouwwerk. Deze ‘aardpiramides’ zijn naar schatting 10.000 jaar geleden ontstaan aan het einde van de jongste ijstijd door de terugtrekking van gletsjers en erosie van het achtergebleven gesteente. 
Curieus zijn de keien op de punten van enkele kegels, die verhinderen dat de regen het zachte gesteente eronder wegspoelt.

Even buiten Euseigne ontvangt de Borgne het water van het riviertje Dixence, dat gecontroleerd wordt gevoed vanuit het gelijknamige stuwmeer. Ongeveer 10 km verder mondt de Borgne bij de stad Sion uit in de Rhône. 

In het zijdal Val d'Hérémence ligt de Grande Dixence. Met een hoogte van 285 meter en een breedte van 700 meter is dit de grootste stuwdam van Europa. 

Het imposante bouwwerk, dat halverwege de jaren vijftig van de vorige eeuw werd opgetrokken, bevat zes miljoen kubieke meter beton en stuwt 400 miljoen kubieke meter water in het Lac des Dix op. Met behulp van deze watermassa wordt 20% van alle elektriciteit in Zwitserland opgewekt.

Langs het stuwmeer biedt een pad urenlang wandelplezier.

Blik in de diepte vanaf de stuwdam. Linksboven de parkeerplaats ligt Hotel Alpina en loopt een wandelpad naar het Lac des Dix, dat ook per kabelbaan is te bereiken.


Rivieren Zwitserland


© DV MEDIA-FARELLIPRODUCTIES 2022