Google Analytics Alternative Matter Vispa ontstaat in droomdecor met Matterhorn | Reizen langs Rivieren Travelling along Rivers http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

Matter Vispa ontstaat in droomdecor met  Matterhorn

De Zwitserse Matter Vispa ontspringt aan de voet van de fameuze Matterhorn uit het smeltwater van de Zmutt-gletsjer. Kort voor het mondaine vakantiedorp Zermatt wordt de rivier gevoed door de Gornera, die haar oorsprong vindt op de Gorner-gletsjer.

In dit droomdecor stroomt de Matter Vispa dwars door Zermatt en vloeit 30 km noordelijker bij Stalden samen met de Saaser Vispa. Deze 27 km lange rivier ontspringt nabij het wintersportoord Saasfee en wordt voornamelijk gevoed door het water uit het stuwmeer Mattmarksee.

Na de samenvoeging stroomt de rivier als Vispa nog 8,5 km verder tot de stad Visp, waar het water wordt opgenomen door de Rhône. 

De Matter Vispa in Zermatt aan de voet van de Matterhorn

De Matter Vispa stroomt dwars door het stadje Zermatt

In Stalden vloeien de Matter Vispa en de Saaser Vispa samen. In en rond deze plaats liggen enkele fraaie oude bruggen, zoals de Kinnbrücke, die in 1544 werd gebouwd als onderdeel van de paswegen tussen Zwitserland en Italië.

In de gemeente Neubrück wordt de Vispa overspannen door de Ritibrücke, een in 1599 gebouwde steenboogbrug

Na Stalden stroomt de rivier verder als Vispa. In de stad Visp is er de uitmonding in de Rhône.


Index Zwitserland


© DV MEDIA FARELLI PRODUCTIES 2021