Google Analytics Alternative De IJssel van Nederrijn tot Ketelmeer | Reizen langs Rivieren Travelling along Rivers http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

De IJssel van Nederrijn tot Ketelmeer

Kaart Google Earth IJssel btmDe Gelderse IJssel is een belangrijk onderdeel van de Rijndelta. De 125 km lange zijtak van de Rijn stroomt vanaf de IJsselkop bij Westervoort eerst in noordoostelijke richting langs Rheden en De Steeg en buigt daarna af naar Doesburg. Via Dieren meandert de IJssel naar Zutphen en stroomt daarna in noordelijke richting langs Deventer, Zwolle en Kampen. Na 125 kilometer mondt de IJssel via het Keteldiep en Ketelmeer uit in het IJsselmeer.

De IJssel, die in alle toonaarden wordt geroemd om haar schoonheid, stroomt door de provincies Gelderland en Overijssel en doorsnijdt de vallei tussen de Veluwe en de Sallandse Heuvelrug. 

De trots van Overijssel op de rivier weerspiegelt zich in de provinciale vlag, die sinds 1948 in gebruik is en waarin een blauwe golvende baan de IJssel symboliseert. De gele en rode horizontale strepen beelden de historische band met 'Holland' uit. Rood en geel zijn de kleuren van het Wapen van Holland en zijn ook zichtbaar in de vlaggen van de provincies Noord- en Zuid-Holland.

1-Begin IJssel Westervoort

Het begin van de IJssel bij Westervoort
Vanaf de IJsselbrug in de Provinciale weg 317 bij Doesburg

3a-Doesburg kerk veraf


D
oesburg kent een rijk verleden als vestingstad, onder andere dankzij de strategische ligging langs de uitmonding van de Oude IJssel in de Gelderse IJssel. 


Het stadje, dat vooral door het gerestaureerde centrum veel toeristen trekt, is al van verre herkenbaar door de Martinikerk.De huidige vorm van de Martinikerk dateert uit de vijftiende eeuw. De kerk die eerder op deze plaats stond, werd in 1340 verzwolgen door een overstroming van de IJssel. De toren van 94 meter is de hoogste kerktoren van de provincie Gelderland.

4-Stadsbierhuys De Waag Doesburg

Het historische centrum van Doesburg heeft een royaal aanbod van goede restaurants en cafés. 

Zoals het Stadsbierhuys De Waag, gevestigd in een monumentaal pand uit 1478.

6a-Brug bij ZutphenDe Oude IJsselbrug nabij het centrum van Zutphen bestaat uit een boog- en hefgedeelte. De gehele overspanning beslaat 345 meter. Pal ernaast loopt een spoorbrug.
Het centrum van Deventer, gezien vanaf het landhoofd waar van 1600 tot 1948 de schipbrug lag

7d-Schipbrug Deventer 1916

Aquarel van de schipbrug uit het Verkade-album ‘De IJsel’ door Jac. P. Thysse
Tussen De Worp en het stadscentrum wordt druk gebruik gemaakt van het voetveer
Het IJsselhotel ligt tussen de rivier en het Worpplantsoen, het oudste wandelpark van Nederland

8a- Camperplaats Wijhe
De camperlocatie bij de passantenhaven Loswal in Wijhe ligt direct aan de rivierBlik op de rivier vanaf de passantenhaven

Bij Zwolle liggen twee verkeerstechnisch belangrijke overspanningen. Op de voorgrond de IJssel-autobrug, die Hattem met Zwolle verbindt. Daarachter de in 2011 geopende spoorbrug in de Hanzelijn tussen Zwolle en Lelystad. Ook de spoorlijn Zwolle – Harderwijk loopt over deze brug.

Het Engelse Werk in Zwolle is één van de fraaiste parken langs de IJssel. Het waterdeel van het park, dat rond 1930 werd aangelegd in Engelse landschapsstijl, grenst aan de Scheller en Oldeneler Buitenwaarden. In het gebied lopen paarden en zijn veel vogelsoorten te spotten.

9c-Engelse werk paarden close

Ooievaarsnest in Zalk
Een scheepsbel markeert de plek van het Zalkervoetveer tussen Zalk en ‘s Heerenbroek


Verkoeling bij Zalk

11a-Intro Kampen


Kampen is de laatste stad aan de zuidoever van de IJssel voor de uitmonding in het Ketelmeer

11b-Stadspoort KampenDe Broederpoort

Kampen telde ooit twintig stadspoorten.

De Broederpoort is vernoemd naar de voormalige Minderbroederskerk en werd in 1465 gebouwd als onderdeel van de veste bij de stadsuitbreiding aan de landszijde.

In de vijftiende eeuw werd het poortgebouw voornamelijk bewoond door stadssecretarissen.

De prachtige topgevel aan de stadszijde (foto) is aangebracht tijdens een verbouwing in 1615.

Tussen 1950 en 1983 bood de poort onderdak aan het Stedelijk Museum van Kampen. Na de verplaatsing van het museum naar het Gotische Huis fungeerde de poort enkele jaren als wetenschappelijk medisch centrum.

Vandaag de dag gebruikt de gemeente Kampen de Broederpoort als locatie voor exposities en trouwerijen.


Het sluisje tussen de Vloeddijk en de IJssel

De brug met de gouden wielen

De Stadsbrug in Kampen is gebouwd in 2001 en staat in de volksmond bekend als ‘de brug met de gouden wielen’.

Uitgangspunt van opdrachtgever de gemeente Kampen was een ontwerp met een eigentijdse vorm, gekoppeld aan het monumentale stadsgezicht. Uiteindelijk werd gekozen voor een lage hefbrug. De fiets- en voetpaden zijn aan beide kanten gescheiden door een glazen windscherm. De Stadsbrug heeft vier stalen heftorens, waarvan de toppen naar elkaar toebuigen en de as van de met bladgoud beklede evenwichtswielen dragen. De heftorens met de wielen verwijzen naar de oude stadstorens in de binnenstad.

12a-Rijnaak nadert Kampenn

Een Rijnaak nadert KampenDe IJsselbrug in de N50 tussen Kampen en Emmeloord
Het laatste deel van de IJssel kort voor de monding in het Keteldiep

Het Ketelmeer vormt de verbinding tussen de IJssel en het IJsselmeer

                    

Index Nederland


  © DV Media Farelli Producties 2019