Google Analytics Alternative De Maas in Nederland | Reizen langs Rivieren Travelling along Rivers http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

De Maas in Nederland 

Na het traject van 710 km door Frankrijk en België stroomt de Maas vanaf Eijsden nog 240 km over Nederlands grondgebied. De rivier fungeert na het passeren van de stad Maastricht enige tijd als grens met België en stroomt iets voorbij Venlo een stukje rakelings langs de grens met Duitsland. De meest oostelijke Maasbocht ligt bij Arcen.

In Boxmeer buigt de rivier af in westelijke richting, stroomt boven langs Den Bosch en bereikt de Noordzee via de Bergsche Maas, Amer, Hollands Diep en Haringvliet. Als laatste barrière tot de zee fungeert de Haringvlietdam. De rivier heeft dan vanaf de bronnen in Frankrijk een afstand van 950 km afgelegd en een hoogteverschil van ruim 400 meter overwonnen.

Maastricht is ontstaan bij een doorwaadbare plaats aan de Maas en dankt daaraan zijn naam. Het Latijnse Mosa Trajectum staat voor ‘oversteek bij de Maas’. De in de dertiende eeuw gebouwde Sint Servaasbrug is een markant bouwwerk dat beide oevers in de stad met elkaar verbindt. De stenen boogbrug is 190 meter lang en alleen toegankelijk voor voetgangers en fietsers.


Nabij de veerdienst tussen Arcen en Broekhuizen ligt op Arcens grondgebied Brouwerij Hertog Jan. Dit ambachtelijke bier is vernoemd naar de dertiende eeuwse hertog Jan de Eerste van Brabant.

De Schanstoren, pal aan de Maas gelegen in het centrum van Arcen, is één van de bezienswaardigheden van dit aantrekkelijke stadje. Het is het overblijfsel van het Kasteel van Arcen dat vanaf de veertiende eeuw een prominent bouwwerk was. Passerende schepen waren in die dagen verplicht af te meren in deze toen bloeiende handelsnederzetting om hun goederen te koop aan te bieden.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) liep het kasteel door oorlogsgeweld onherstelbare schade op. Slechts de Schanstoren bleef als ruïne voortbestaan. Pas in 1980 kregen archeologen een beeld van de oorspronkelijke omvang van het complex. Op basis van later uitgevoerd aanvullend bouwhistorisch onderzoek kon in 2015 een digitale reconstructie van het kasteel worden gemaakt (zie afbeelding hieronder)

De terrassen in Arcen worden graag bezocht door fietsers en wandelaars

Het geheel elektrisch en door zonne-energie aangedreven fiets-en voetveer tussen Arcen en Lottum

De Maas ter hoogte van Hotel Restaurant Hostellerie De Hamert 

Het Nationaal Park De Maasduinen is de langste rivierduinengordel van Nederland. Dit natuurgebied is ongeveer een half miljoen jaar geleden ontstaan toen de Rijn nog door dit gebied stroomde en de Maas als zijtak van deze rivier fungeerde. De foto toont het Pikmeeuwenwater.

De permanente tentoonstelling in het bezoekerscentrum De Maasduinen biedt veel informatie over het natuurgebied

Maasduinen terras museum

Het bezoekerscentrum heeft een originele constructie en hangt in de oude sluisbak die het Reindersmeer verbindt met het Leukermeer. De foto toont het terras van Bosbrasserie In de Sluis’. Vanaf het bezoekerscentrum beginnen diverse wandelroutes rond het Reindersmeer, dat is ontstaan door de winning van zand en grind in 1959.

Uitzicht op de sluis vanuit de brasserie van het bezoekerscentrum

Stuwen met sluizen houden Maas bevaarbaar

In het begin van de twintigste eeuw werd een wet aangenomen om de Maas bevaarbaar te kunnen maken voor schepen tot 2.000 ton laadvermogen. Daartoe moesten stuwen met bijbehorende sluizencomplexen worden gebouwd. De werkzaamheden voorzagen ook in de aanleg van kanalen en de afsnijding van enkele rivierbochten.

In Nederland wordt de Maas op zeven plaatsen gestuwd: bij Borgharen, Linne, Roermond, Belfeld, Sambeek, Grave en Lith. Het in 1994 gesloten Maasverdrag heeft bijgedragen tot een beter waterbeheer van de rivier. Niet alleen de bevaarbaarheid, maar ook de kwaliteit van het water, spelen hierin een belangrijke rol.

Het stuw- en sluizencomplex bij Sambeek (foto) is vanaf 1929 ingebruik.

5a-Sambeek air stuw

Langs de Maas in Cuijk overheerst het beeld van de Sint-Martinuskerk. Het bouwwerk is een neogotische kruisbasiliek met een dubbele toren die is gebouwd in de periode 1911-1913. In 1945 raakte de kerk zwaar beschadigd door oorlogshandelingen van het Duitse leger vanaf de andere kant van de Maas. De meest recente restauratie dateert van 2011.

6b-Cuijck Pontveer


Het autoveer tussen Cuijk en Middelaar

Mede door de fraaie ligging aan de Maas is Grave een populair vestingsstadje 

7b-Grave brug USABeeldje Thompsonbrug. in 2004 onthuld

De John S. Thompsonbrug overspant de Maas tussen Grave en Nederasselt. 

Deze brug is gebouwd in 1929 en draagt de huidige naam sinds 2004. John Thompson was de Amerikaanse luitenant die in de Tweede wereldoorlog als onderdeel van de Operatie Market Garden met een klein team de brug heroverde op de Duitse bezetters. Hij landde met een kleine groep parachutisten vlakbij de zuidelijke oprit van de brug en besloot niet te wachten op de komst van de overige soldaten. Door de verrassingsaanval kreeg hij de brug onbeschadigd in handen. Sinds 2004 herinnert een herdenkingsmonument aan deze actie.

Het Kanaal van Sint Andries is de verbinding tussen de Maas en de Waal. De afstand tussen beide rivieren is hier ongeveer 2 km. Het oorspronkelijke kanaal is rond 1600 gegraven en heette toen Schanse Gat. Halverwege de negentiende eeuw werd in het kanaal een schutsluis gebouwd. 

De sluis St. Andries
Ongeveer ter hoogte van het vestingstadje Heusden verandert de naam van de rivier in Bergsche Maas. De plaats onderging in de vorige eeuw een ingrijpende restauratie die in 1968 begon en veertig jaar duurde. Het stratenplan van Heusden dateert nog uit de middeleeuwen. Kenmerkend voor het stadje zijn de drie standerdmolens, die vlak bij elkaar op de noordelijke vestingwallen zijn gebouwd tussen 1971 en 1975. Op het terras van eetcafé Havenzicht aan de oude haven is het goed toeven


Nabij het dorp Hank tekenen zich de eerste contouren van het natuurgebied de Biesbosch af. De Bergsche Maas vloeit kort hierna in de Amer, die uitstroomt in het Hollands Diep en vervolgens in het Haringvliet. De Haringvlietsluizen vormen de laatste barrière naar de Noordzee.

De Haringsvlietsluizen gezien vanaf Goeree-Overflakkee
Ter afsluiting van deze reportage een ode aan de Maas door dichter Arjen Boswijk (www.arjenboswijk.nl)Het Nederlandse rivierenlandschap

Index


© DV MEDIA FARELLI PRODUCTIES 2021