Google Analytics Alternative De Maas van bron tot monding | Reizen langs Rivieren Travelling along Rivers http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

De Maas van bron tot monding

De Maas ontstaat uit twee bronnen op het Plateau van Langres, noordelijk van de stad Dijon in het Franse departement Haute-Marne. 

De rivier stroomt dwars door de Franse Ardennen en passeert de steden Verdun, Sedan en Charleville-Mézières.

Pas na Sedan is de Maas behoorlijk bevaarbaar. Het aanzienlijke verval wordt gereguleerd met behulp van lage stuwdammen en sluizen. Om het scheepvaartverkeer doorgang te kunnen verlenen zijn op talloze plaatsen stukjes kanaal gegraven.

De rivier bereikt het Belgische grondgebied in Givet. Hier begint een lang traject door de Belgische Ardennen, waarbij de stad Dinant wordt gepasseerd.

Bij Namen buigt de Maas af in oostelijke richting en stroomt langs Andenne en Hoei. In de stad Luik is de Maas alom aanwezig. Nabij het centrum mondt de Ourthe uit in de rivier.

Bij Vise stroomt de Maas Nederland binnen en passeert Maastricht. Deze stad had al in de Romeinse tijd een belangrijke connectie met de rivier. De toenmalige naam Mosa Trajectum betekent Brug over de Maas.

Na Maastricht fungeert de Maas enige tijd als grens met België en heet hier Grensmaas. Na Roermond en Venlo stroomt de rivier een stukje dicht langs de grens met Duitsland. De meest oostelijke Maasbocht ligt bij Arcen.

Bij Boxmeer buigt de Maas af in westelijke richting, stroomt langs Den Bosch en bereikt de Noordzee via de Bergsche Maas, Amer en Hollands Diep. 

De rivier heeft dan vanaf de bronnen een afstand van 950 km afgelegd en een hoogteverschil overwonnen van ruim 400 meter.

1c-bron1


Deel 1: De Maas in Frankrijk

De Maas kent twee bronnen, die zich op het Plateau van Langres langs een polderweg bij het gehucht Pouilly-en-Bassigny bevinden. 

De eerste bron op een hoogte van circa 410 meter wordt gemarkeerd door twee stenen zuilen. Onder de linkerzuil verzamelt zich het eerste (regen)water dat langs de weg verder stroomt en zich later vermengt met het water van de andere bron. 

Die tweede locatie (foto hieronder) bevindt zich een stukje verderop midden in een weiland en is herkenbaar aan een verweerde stenen zuil.

Oostelijk van het gehucht Malroy vloeit het water uit beide bronnen samen.              


De Maas tussen Saint-Thiébault en Goncourt


Het verstilde dorpje Goncourt

5a-bord Jeanne d'Arc5b-Maison natale Jeanne d'Arc

In Domrémy-la-Pucelle is het geboortehuis van Jeanne d'Arc een drukbezochte bezienswaardigheid. 

Het pand is een historisch monument en fungeert tegenwoordig als museum. De toevoeging la Pucelle in de plaatsnaam verwijst naar de bijnaam van de Franse heldin: la pucelle d'Orléans: de maagd van Orléans.

5f-Jeanne d'Arc op brandstapel Schilderij Herman Anton Stilke5c-museum Jeanne d'Arc

Dankzij haar beslissende rol in de Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk in de vijftiende eeuw wordt Jeanne d'Arc door de Fransen nog altijd beschouwd als nationale heldin.  

Haar door 'goddelijke stemmen' ingegeven roeping leidde tot enkele ingrijpende historische gebeurtenissen. 

De meest dramatische daarvan was dat zij als negentienjarig meisjes in 1431 eindigde op de brandstapel in Rouen. Een kwart eeuw na haar terechtstelling liet paus Calixtus de Derde het proces herzien en werd zij alsnog onschuldig bevonden.  In 1920 volgde haar heiligverklaring door de Rooms-Katholieke Kerk. 

                                Jeanne d'Arc op de brandstapel in Rouen, geschilderd door Anton Stilke

7b- Maas in Verdun centreDe Maas stroomt dwars door de stad Verdun

7d- Beeldengroep VerdunDe Eerste Wereldoorlog heeft zware sporen nagelaten in Verdun. 

Talrijke monumenten verwijzen naar de jaren 1916 en 1917 toen in en rond Verdun een bloedige strijd werd geleverd.

Aan de rand van de Citadel staan beelden van Franse veldheren opgesteld in het 'Carrefour des Maréchaux'.In de vier kilometer lange onderaardse gangen van de Citadel van Verdun bevonden zich tijdens de Eerste Wereldoorlog kruitdepots, munitie-opslagplaatsen, een molen, een waterpompstation en voorziningen voor het verblijf van zesduizend militairen. In dag en nacht brandende ovens werd brood gebakken voor de manschappen die zich aan het front bevonden.

In de citadel vond kort na de oorlog een historische plechtigheid plaats. Uit acht naamloze op de slagvelden gesneuvelde militairen werd de Onbekende Soldaat gekozen die uiteindelijk de laatste rustplaats zou krijgen onder de Arc de Triomph in Parijs.

De citadel kan het gehele jaar door worden bezocht. Een rondleiding geeft vanuit open treinwagentjes een goed beeld van het leven van destijds in de onderaardse gewelven.

Dit gebouw op de rechteroever van de Maas in Verdun fungeerde tijdens de Eerste Wereldoorlog als officiersmes. De bouwmeesters van het in 1893 voltooide pand ontwierpen ook de fortificaties rond Verdun.

Eén van de drie stadspoorten van Verdun

Het Meuse-Argonne American Cemetary and Memorial in Romagne-sous-Montfaucon is de grootste Amerikaanse oorlogsbegraafplaats in Europa. Hier rusten 14.246 militairen die in deze contreien het leven lieten tijdens de Eerste Wereldoorlog. 


In oktober 1918 werd een begin gemaakt met de aanleg van dit enorme complex, dat herinnert aan de strijd die twee divisies Amerikaanse soldaten leverden om de opmars van het Duitse leger een halt toe te roepen.

Meer dan 1,2 miljoen Amerikaanse soldaten werden ingezet tijdens het 47 dagen durende Maas-Argonne-offensief.

Er zijn twee soorten grafstenen. Met de Davidster voor hen die het Joodse geloof beleden en een Latijns kruis voor alle anderen.

8j-wargrave close

8d- gebouw wargrave
8e-kapel wargrave8f-tekst chapelI
n het centrale deel van het monument is een kapel ingericht.  

In de panelen van de twee overdekte galerijen staan de namen gegraveerd van 954 vermiste soldaten.
8h- grasmaaien graven
Het onberispelijk ogende complex wordt beheerd en onderhouden door een speciale Amerikaanse overheidsinstantie 

9a-Maas Charleville Mezieres


De Maas bij Charleville-Mézières

DSC00133


In Monthermé mondt de Semois uit in de Maas

Monthermé

11a-GivetGivet is de laatste plaats langs de Maas op Frans grondgebied. Het oude stadsgedeelte op de linkeroever wordt gemarkeerd door de Tour Victoire die vroeger dienst deed als tolpoort.

Blik op Givet vanaf de rechteroever. Op de achtergrond het Fort van Charlemont, dat in de Napoleontische tijd een belangrijke rol speelde bij de verdediging van de stad.

Lees ook: De Maas in België

                                                                                   Index


  © DV Media Farelli Producties 2019