Google Analytics Alternative Voer meest zuidelijke riviertje van Nederland | Reizen langs Rivieren http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

Voer meest zuidelijke riviertje van Nederland

1a-Bron Voer 1

De Voer is een 12 km lange zijrivier van de Maas, die z’n weg zoekt door zowel de Belgische als Nederlandse provincie Limburg. Het is het meest zuidelijk gelegen riviertje van ons land.

De Voer ontstaat uit een aantal bronnen in de Belgische Voerstreek. De bekendste ligt in het park van de Commanderie van Sint-Pieters-Voeren. (foto rechts)De bron van de Voer levert 4.000 liter water per minuut en stroomt door vijvers, waarin forellen, steur en paling worden gekweekt

Het Kasteel Commanderie kent een rijke historie vanaf het begin van de zeventiende eeuw en heeft op dit moment een horecabestemming. Rechts van het kasteel liggen de kweekvijvers van het aangrenzende restaurant.


In de kweekvijvers gedijen forellen in het bronwater van de Voer


Het terras van restaurant de Commanderie3b-St Brigadabron

In het dorp Noorbeek ontspringt de Noor als één van de drie zijriviertjes van de Voer.


De Sint-Brigidabron dankt haar naam aan de patroonheilige van het dorp, dat is vernoemd naar de Noor.


Kort voor de uitmonding in de Maas passeert de Voer een watermolen in Laag-Caestert. Deze voormalige graanmolen was tot in de jaren 50 van de vorige eeuw in gebruik en raakte daarna in verval. In de tweede helft van de jaren 70 is de molen gerestaureerd.

4c-Laatste deel Voer 2

De Voer nadert de monding

Op nog geen 100 meter van de Voer-monding ligt Kasteel Eijsden te schitteren. Het door een gracht omgeven bouwwerk uit 1636 is opgetrokken in de Maaslandse renaissancestijl. Het kasteel is privé-eigendom; het park is vrij toegankelijk.

Tegenover het kasteel ligt een fraaie beukenlaan
De samenvloeiing met de MaasRivieren Nederland


© DV MEDIA FARELLI PRODUCTIES 2021