Google Analytics Alternative Waal waterrijkste arm van de Rijn | Reizen langs Rivieren http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

Waal waterrijkste arm van de Rijn

1a-Map of the annual average discharge of Rhine and Maas 2000-2011 (NL)

De Waal stroomt kort na de grens met Duitsland bij het Pannerdensch Kanaal als de meest waterrijke aftakking van de Rijn verder in westelijke richting. De rivier, die ruim 70% van het Rijnwater meevoert, passeert de steden Nijmegen, Tiel en Zaltbommel en krijgt vanaf Woudrichem de naam Boven-Merwede. Deze splitst zich vervolgens weer in Beneden- en Nieuwe Merwede. 

De Beneden-Merwede vertakt zich bij Dordrecht in de Noord en de Oude Maas; de Nieuwe Merwede buigt eerder Bij Werkendam in zuidwestelijke richting af richting het Hollands Diep en Haringvliet.

De Noord stroomt tot de overgang van de Lek in de Nieuwe Maas, die na Rotterdam via de Nieuwe Waterweg in de Noordzee uitmondt. De Oude Maas vloeit tegenover Vlaardingen in de Nieuwe Maas en heeft eerder als Dordtse Kil een afbuiging naar het Hollands Diep.

De Waal bij Varik

Even voorbij de buurtschap Sint Andries verbindt het gelijknamige kanaal de Waal met de Maas

De sluis in het Kanaal van Sint AndriesBij Zaltbommel wordt de rivier overspannen door de brug in de A2-snelweg en de daarnaast gelegen spoorwegbrug

Nabij de plaats waar de Waal bij Woudrichem overgaat in de Boven-Merwede ligt op de linkeroever Slot Loevestein. 

Het omstreeks 1357 gebouwde kasteel fungeerde aanvankelijk als uitvalsbasis voor de rooftochten van ridders. Later fungeerde Loevestein vooral als verdedigingswerk, maar ook als staatsgevangenis. Een prominent gevangene was rechtsgeleerde en schrijver Hugo de Groot, die er op 22 maart 1621 in slaagde te ontsnappen in een boekenkist.

Tegenwoordig heeft Slot Loevestein de status van rijksmonument met een museumfunctie. Het kasteel is geopend voor het publiek en er worden regelmatig allerlei avontuurlijke activiteiten ontplooid.

De Beneden-Merwede tussen Dordrecht en Sliedrecht
De waterbus is een vertrouwde verschijning op de rivieren tussen de Drechtsteden en Rotterdam. 

Van deze snelle vorm van openbaar vervoer over water wordt veelvuldig gebruik gemaakt. Het netwerk van de Waterbus kent een hoofdlijn tussen Dordrecht en Rotterdam, veerdiensten binnen het Drechtstedengebied en een dienstregeling binnen Rotterdam.


De Beneden-Merwede bij Dordrecht. Rechts op de foto buigt het Wantij af in de richting van het natuurgebied De Biesbos.

Sky-line van Dordrecht

De Noord, gezien vanuit Dordrecht. Op de rechteroever ligt Papendrecht.

De Noord eindigt bij Slikkerveer, waar de Lek verder stroomt als Nieuwe Maas


Rivieren Nederland 


© DV MEDIA FARELLI PRODUCTIES 2021