Google Analytics Alternative Watersnood zet Limburgse Geul steviger op de kaart | Reizen langs Rivieren http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

Watersnood zet Limburgse Geul steviger op de kaart

Tot voor kort behoorde de Geul  tot de minder bekende rivieren van ons land. Sinds de Zuid-Limburgse stroom in de zomer van 2021 op verschillende plaatsen buiten de oevers trad en veel inwoners aanzienlijke schade en trauma’s berokkende, staat deze 58 km lange zijrivier van de Maas een stuk steviger op de kaart. Mede door het hoogteverschil van 250 meter tussen bron en monding is het de snelststromende rivier van ons land.

1-Bordje De Geul

 

De Geul ontspringt in het grensgebied tussen Duitsland en België nabij de plaats Lichtenbusch in een stuk bos dat is bezaaid met oeroude steenformaties. 

1c-Bron 2 cycloopstenenDeze zogeheten cycloopstenen zijn afkomstig uit de Krijtzee die hier miljoenen jaren geleden lag. Na het droogvallen van deze zee zijn onder invloed van een subtropisch klimaat zandbanken met harde zandsteen en kwartsiet ontstaan. Restanten daarvan vormen de geologische verklaring voor de huidige aanwezigheid van de cycloopstenen. Een stuk spannender, maar minder aannemelijk is de uit een legende geboren versie waarbij éénogige reuzen de stenen op deze plaats hebben neergekwakt.

1e-Bron Cyclopenstenen bordje1d-Bron 3 cycloopstenen2a-Bron bordje Die Göhl

Na het traject door België stroomt de Geul bij Cottessen Nederland binnen.

Vroegere kanalisaties zijn inmiddels opgeheven, waardoor de rivier weer in de oude loop op natuurlijke wijze door het Zuid-Limburgse landschap meandert. Het water vindt z’n weg tussen hagen en hooilanden, houtwallen, hellingbossen en holle wegen.

Kenmerkend voor het Geuldal is de zogeheten zinkflora. Stroomopwaarts werd ooit in België lood en zink gewonnen, waardoor deze metalen tijdens de winterse overstromingen werden aangevoerd en in de bodem zakten. Op deze plekken bloeit nu nog steeds het zeldzame zinkviooltje.

Een bijzondere bezienswaardigheid langs de Geul is de Volmolen bij Epen. Deze in 1882 gebouwde molen was een onderdeel van de Vaalser lakenindustrie. Dankzij de Geul was veel water beschikbaar om te kunnen ‘vollen’, het vervilten van wol. In 1872 is de molen omgebouwd tot graanmolen, waar molenaars op vrijwillige basis graan voor een biologische veehouderij malen.

4a-Geul nabij klooster Wittem4b-Klooster WittemDe Geul in Wittem, waar zich ook het monumentale pand van het voormalige klooster Wittem bevindt. Het voormalige bedevaartsoord is inmiddels omgebouwd tot woon-zorgcentrum.


Nabij het dorp Gulpen ontstaat het riviertje de Gulp als aftakking van de Geul


Watermolen Roex in Gulpen is in 1792 opgetrokken als papiermolen en rond 1850 omgebouwd tot graanmolen. Tijdens een restauratie in 1985 is de turbine-aandrijving vervangen door het oorspronkelijke middenslag waterrrad. De molenstenen draaien nog steeds op waterkracht.
Gedrapeerd in een sprookjesachtige entourage is Kasteel Schaloen in Schin op Geul een lust voor het oog. Het oorspronkelijke bouwwerk dateert uit de twaalfde eeuw en is herbouwd na verwoestende branden in de 16deeeuw. In 1894 zorgde de fameuze architect Pierre Cuypers voor een ingrijpende restauratie.

Valkenburg aan de Geul is al sinds jaar en dag een belangrijke toeristische trekpleister. De rivier stroomt doorgaans met hoge snelheid dwars door de middeleeuwse stadskern vol terrassen en winkeltjes. 

7c-Grendelpoort Valkenburg7b-Geulpoort vanaf plein


De Grendelpoort (links) was tot na de Tweede Wereldoorlog de enige toegang tot het oude centrum en is gebouwd in het begin van de veertiende  eeuw. De Geulpoort (boven) is van oorsprong een middeleeuwse stadspoort en is in 2014 geheel gereconstrueerd.

De Walramstuw op de grens van de Geul en de Molentak zorgt voor de verdeling van het afstromende water. Bij extreem hoogwater wordt de stuw opengezet en kan het water over beide takken wegstromen. Bij de stuw staat een pseudokapelletje met een schildering van de Heilige Barbara.
In het gehucht Voulwames in de gemeente Meerssen vloeit het water van de Geul in de MaasRivieren Nederland© DV MEDIA FARELLI PRODUCTIES 2021