Google Analytics Alternative De fascinatie voor rivieren | Reizen langs Rivieren http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

De fascinatie voor rivieren

Een journalistieke droom               

TEKST: DICK VERSTEEG - hoofdredacteur Reizen langs Rivieren

Al vanaf mijn jeugdjaren ben ik gefascineerd door rivieren. De tuin van ons ouderlijk huis grensde pal aan de Giessen, waar we speelden op vlotten, ons voortbewogen in roeiboten en kano’s, naar de dobbers van onze hengels tuurden en tijdens strenge winters schaatsten. 

Afbeelding 12


Dick Versteeg samen met zijn jongere broer Nico, gefotografeerd op de Giessen

Vergeleken met de rivier de Merwede is de Giessen een kalm voortkabbelend stroompje. Het werd pas echt spannend als je in een kano vanaf de Giessen via de sluis deze brede en snelstromende rivier opvoer. 

Paradijselijke plekjes

De kunst was ongeschonden tussen de passerende Rijnaken over te steken om te belanden op de door riet omzoomde zandstrandjes. Tijdens de zomermaanden waren dat paradijselijke plekjes waar je uren kon kijken naar de passerende schepen, maar ook kon zwemmen tussen de kribben. 

Afbeelding 15

Vakantiereizen

De fascinatie voor rivieren bleef niet beperkt tot Nederland. Tijdens de vakantiereizen met mijn ouders naar Zuid-Frankrijk of Italië werd vaak gezocht naar een overnachtingsplaats aan een rivier. Zo maakten we in Frankrijk als kind voor het eerst kennis met de Seine en kampeerden we aan de oevers van de Rhône. 

Het idee  
Tijdens mijn werk als dagbladjournalist onstond het idee om een serie artikelen te wijden aan rivieren. Samen met een fotograaf zou ik van bron tot monding reportages maken over interessante zaken in het stroomgebied. 

Hoewel de hoofdredacteur het een goed plan vond, zou het niet worden uitgevoerd. De consequentie - een journalist en een fotograaf in vaste dienst die vrijwel permanent op reportage zijn - bleek destijds praktisch niet haalbaar.                                                                                

Camping 'Tonny'-1 kopie.jpg

Internet

Door de komst van het internet is mijn journalistieke droom jaren later alsnog werkelijkheid geworden. Het journalistieke productiebureau DV Media Farelli Producties heeft het oorspronkelijke concept in uitvoering genomen onder de naam Reizen langs Rivieren

Reportages

Sinds 2010 reis ik samen met mijn partner Tonny van bron tot monding langs rivieren. Niet alleen binnen Europa, maar ook in andere continenten. We werken aan een gestage groei van de reportages en video-impressies en zien de bijdragen van de ‘fotoreporters' daarbij als een welkome aanvulling. 


© DV MEDIA FARELLI PRODUCTIES 2021