Google Analytics Alternative De fascinatie voor rivieren | Reizen langs Rivieren Travelling along Rivers http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

De fascinatie voor rivieren

Een journalistieke droom 

Afbeelding 12


TEKST: DICK VERSTEEG

Hoofdredacteur 
Reizen-langs-Rivieren.nl

Al vanaf mijn jeugdjaren ben ik gefascineerd door rivieren. De tuin van ons ouderlijk huis
grensde pal aan de Giessen, waar
we speelden op vlotten, ons voortbewogen in roeiboten en kano’s, naar de dobbers van onze hengels tuurden en tijdens strenge winters schaatsten. 

Vergeleken met de rivier De Merwede - eveneens op loopafstand van het ouderlijk huis - is de Giessen een kalm voortkabbelend stroompje  Het werd pas echt spannend als je in een kano via de sluis de brede en snelstromende Merwede opvoer. De kunst was ongeschonden tussen de passerende Rijnaken over te steken om te belanden op de door riet omzoomde zandstrandjes. Tijdens de zomermaanden waren dat paradijselijke plekjes waar je uren kon kijken naar de passerende schepen, maar ook kon zwemmen tussen de kribben. 

Afbeelding 15

De fascinatie voor rivieren bleef niet beperkt tot Nederland. Tijdens de vakantiereizen met mijn ouders naar Zuid-Frankrijk of Italië werd vrijwel altijd gezocht naar een overnachtingsplaats aan een rivier.

Zo maakten we in Frankrijk als kind voor het eerst kennis met de Seine en kampeerden we aan de oevers van de Rhône. 

Het idee  

Omdat de fascinatie voor rivieren mij nooit heeft losgelaten, ontstond tijdens mijn werk als dagbladjournalist het idee om een serie artikelen te wijden aan dit fenomeen. Samen met een fotograaf zou ik rivieren van bron tot monding gaan volgen en onderweg reportages maken over interessante zaken die zich in het stroomgebied afspeelden. 

Het idee werd door de hoofdredacteur positief ontvangen, maar zou niettemin nooit worden uitgevoerd. De consequentie - een journalist en een fotograaf in vaste dienst die vrijwel permanent op reportage zijn, bleek destijds in de praktijk niet haalbaar. 

Camping 'Tonny'-1 kopie.jpg

Dankzij het fenomeen internet is het toenmalige idee alsnog werkelijkheid geworden. Als onderdeel van het journalistieke productiebureau DV Media is het oorspronkelijke concept in uitvoering genomen onder de naam Reizen-langs-Rivieren. 

Sinds 2010 reis ik samen met mijn partner Tonny van bron tot monding langs rivieren. Niet alleen binnen Europa, maar ook in andere continenten. We werken aan een gestage groei van de reportages en video-impressies en zien de bijdragen van ‘fotoreporters' daarbij als een welkome aanvulling. 


Home

© DV MEDIA FARELLI PRODUCTIES 2020