Google Analytics Alternative Sprookjesachtige Alpenrivier | Reizen langs Rivieren http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

Sprookjesachtige Alpenrivier

1c-kaartje tracé

Sprookjesachtige Soča ontspringt in Slovenië, mondt uit in Italië

De Soča stroomt door het meest oostelijk gelegen deel van de Alpen. De rivier begint in Slovenië op de westelijke flank van de Triglav - met 2.864 meter de hoogste berg van de Julische Alpen - en vloeit na 138 km in de Golf van Triëst. Op Italiaans grondgebied luistert de rivier nog zo’n 40 km naar de naam Isonzo.

2a1-bordje Reka (rivier) Soca

Karakteristiek voor de Soča is de smaragdgroene kleur, die de kristalheldere stroom over vrijwel de gehele lengte behoudt en daardoor een veelvuldig bezochte bezienswaardigheid is. De sprookjesachtige uitstraling wordt mede veroorzaakt door de kalkstenen bodem van de rivier. Grote delen van het snelstromende en ook in de zomermaanden ijskoude water worden gebruikt voor kanovaren en raften

1a-bij bron SocaDe Soča wordt geboren in een ondergronds meertje op ongeveer 1.000 meter boven zeeniveau en verschijnt voor het eerst in het daglicht als 10 meter hoge waterval in een smalle kloof. 

Deze plek is te voet bereikbaar via een smalle uitgehouwen richel in een steile rotswand, waarin een stalen kabel houvast biedt. Ondanks deze pittige obstakels krijgt de bron vooral in het vakantieseizoen veel drukte te verwerken en worden lange wachttijden voor lief genomen.

Kort na de bron baant het water zich in een smalle en steile stroom door de Trenta-vallei. 

Vanaf het nabij gelegen dorp Trenta is de ‘Soča Trail’ uitgezet. Deze aantrekkelijke en goed begaanbare wandelroute volgt de rivier over een lengte van 25 km en eindigt in het dorp Bovec.Kort voor het dorp Soča

4e-varen4d-doorkijkje kloof
Tussen Soča en Bovec bevinden zich enkele idyllisch gesitueerde kampeerterreinen

Kayakken is een geliefkoosde watersport op de rivier

PHOTO-2021-08-16-09-29-43 2PHOTO-2021-08-16-09-29-43PHOTO-2021-08-15-14-22-37


Kayaking en canyoning zijn twee van de talrijke sportieve activiteiten die de organisatie Sportmix in Bovec op de Soča organiseert. Sportmix-gids Marci fotografeerde de 9-jarige Luka uit Deventer tijdens deze avontuurlijke tochten op de rivier.

Nabij Bovec

Vanaf het stadje Kobarid voert een wandelpad door een bos naar de Kozjak-waterval. Vooral het laatste deel van de wandeling loopt door een paradijselijke omgeving. De climax is de grot waarin de waterval zich in een meertje stort. Van hieruit loopt het stroompje de Kozjak naar de Soča.

De hangbrug over de Soča nabij Kobarid is onderdeel van de 100 km lange ‘Walk of Peace’, die de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog volgt. De wandeling loopt langs overblijfselen van het Isonzofront, zoals loopgraven en bunkers.

De Napoleonbrug in Kobarid dankt zijn naam aan het passeren van de troepen van de Franse generaal/dictator in 1797. 


7d1-museum entreeEen interessante bezienswaardigheid in Kobarid is het oorlogsmuseum, dat voornamelijk is gewijd aan de veldslagen die zich tussen mei 1915 en november 1917 hebben afgespeeld aan het Isonzofront. 

De strijd tussen Italiaanse en Oostenrijks-Hongaarse troepen in het ontoegankelijke bergachtige terrein rond de Soča nam buitenproportionele vormen aan en is de geschiedenis ingegaan als één van de bloedigste gebeurtenissen uit de Eerste Wereldoorlog. 

Het is nooit precies duidelijk geworden hoeveel slachtoffers zijn gevallen. Historici schatten het aantal gesneuvelde soldaten op tenminste 300.000.
In het stadje Kanal Bij Solkan ligt de historische ‘Solkanski most’. Met een lengte van 220 meter en een boogoverspanning van 85 meter is het de langste uit stenen opgebouwde spoorbrug ter wereld. Het bouwwerk is verrezen tussen 1900 en 1905 als onderdeel van de spoorverbinding tussen Wenen en Triëst. Halverwege de Eerste Wereldoorlog werd de Solkanbrug vernield door Oostenrijkse troepen. De huidige brug is gebouwd tussen 1925 en 1927.

DSC 5851
Kort na Solkan verlaat de Soča Slovenië en stroomt op Italiaans grondgebied verder als Isonzo

De spoorbrug in Gorizia, de eerste Italiaanse stad langs de Isonzo
Op de linkeroever van de Isonzo ligt het dorp Sagrado aan de voet van de berg San Michele
Satellietbeeld van de Isonzo-delta, die zich ruwweg uitstrekt tussen de steden Monfalcone en Grado

12a-Folderfoto Isola della Cona


Isola dellla Cona is een beschermd natuurgebied langs de linkeroever van de rivier


Hotel-restaurant Caneo is de enige pleisterplaats langs het laatste deel van de Isonzo
Vanaf de Caneo-uitkijkpost kunnen uit de Franse Camargue geïmporteerde paarden op Isola della Cona worden bekeken
Villagio Punta Sdobba is een kleine vissersgemeenschap rond een haventje langs het laatste deel van de rivier

13a-Grado camping

Camping Grado, nabij de monding

13d-Grado haven213c-Grado haven

Grado, het dichtstbijzijnde stadje nabij de Isonzo-monding, is een bezoek waard. Ook strandliefhebbers kunnen hier aan hun trekken komen. 

DSC 5903 213e-Grado strand


De rivieren


© DV MEDIA FARELLI PRODUCTIES 2021