Google Analytics Alternative Verzasca en Maggia stromen door ongerepte dalen | Reizen langs Rivieren http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

Verzasca en Maggia stromen door ongerepte dalen

In het Zwitserse deel boven het Lago Maggiore stromen twee rivieren door grotendeels nog ongerepte bergdalen: de Vallemaggia en de Valle Verzasca.

De Maggia is met 56 km van bron tot monding de langste van de twee; de Verzasca heeft een lengte van 30 km. Beide monden uit in het Lago Maggiore.Van de twee rivieren trekt de Verzasca de meeste bezoekers. Het heldere turquoise water en de kleurrijke, gladgeschuurde rotspartijen zijn daar mede debet aan. Bovendien wordt de aantrekkelijkheid verhoogd doordat de rivier over vrijwel de gehele lengte nog in de natuurlijke staat verkeert.

In het dorp Lavertezzo, op 15 km afstand van de stad Locarno, wordt de Verzasca overspannen door de 400 jaar oude Ponte dei Salti. Dit prachtige stenen bouwwerk met twee sierlijke bogen is een gewild fotogeniek object. 

In de zomermaanden wordt de brug veelvuldig gebruikt door waaghalzen als springplank voor een duik in het altijd frisse water. De rotsen langs de rivier hebben op deze locatie fraai geslepen vormen en zijn daardoor zeer in trek bij zonnebaders.  
Kort voor de monding in het Lago Maggiore bij Locarno belandt het rivierwater in het Lago di Vogorno. Dit stuwmeer is ontstaan door de aanleg van de 22 meter hoge Verzascadam. 

Het imposante bouwwerk verwierf internationale faam door de opname van een spectaculaire bungeejump-scène in de James Bond-film ‘Goldeneye’.


De Maggia wordt geboren op de helling van de 2.912 meter hoge Pizzo Cristallina in het kanton Ticino. Na het Lago Sambucco stroomt de rivier via een stuwdam naar het bergdorp Fusio. Hier begint het traject door het Vallemaggia.

De Maggia is bij het passeren van het bergdorp Fusio nog een bescheiden beekje.

Een traditionele boerderij aan de rand van Fusio. In deze omgeving is een uitgebreid net van wandelroutes uitgezet.

In het gehucht Mogno bevindt zich een iconisch bouwwerk. De hypermoderne, minimalistische architectuur in de vorm van een elliptische cilinder van natuursteen en een hellend glazen dak wekt ronduit verbazing op in dit vrijwel verlaten gedeelte van het Verzascadal. 

Het gebouw staat op dezelfde plaats waar zich 350 jaar lang een kerkje bevond. In 1986 werd dit bescheiden bouwwerkje weggevaagd door een hevige lawine. 

Als alternatief voor een herbouw van het oorspronkelijke godshuisje stelde een architect met succes voor een moderne ruimte te creëren, waarin al dan niet gelovige bezoekers kunnen mediteren.


De Maggia passeert de brug bij Lavirazza.


In Bignasco stroomt het zijriviertje Bavona in de Maggia. Via Cevio en Maggia mondt de rivier ongeveer 30 km zuidelijker in de stad Locarno uit in het Lago Maggiore


Rivieren Zwitserland


© DV MEDIA FARELLI PRODUCTIES 2021