Google Analytics Alternative Aletsch-gletsjer imponeert | Reizen langs Rivieren http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

Aletsch-gletsjer imponeert

Met een lengte van bijna 23 km en een oppervlakte van ruim 82 vierkante kilometer slaat de Zwitserse Aletsch-gletsjer alle records in de Alpen. Deze imposante ijszee strekt zich in het hooggebergte boven het Rhônedal uit en vormt een eenheid met de gletsjers van het fameuze reuzentrio Jungfrau, Eiger en Mönch. Het gewicht van de Aletschgletsjer wordt geschat op 27 miljard ton. Aan het begin - op de Konkordia Platz - is de ijskap 900 meter dik. 

Uit het smeltwater van de gletsjer ontstaat het riviertje de Massa, dat al na 7 kilometer uitmondt in de Rhône.Het panoramaplatform Eggishorn is bereikbaar via twee gondelbanen vanuit het dalstation in Fiesch

Bij een poging dit imposante berglandschap te beschrijven, schieten alle superlatieven te kort. De aanblik van de gletsjer maakt alleen maar stil. Je wordt geconfronteerd met een emotionele ervaring die nauwelijks in beelden kan worden gevangen. Hier geldt het cliché dat je er echt zelf geweest moet zijn om dit grandioze landschap in z'n gehele omvang te kunnen bevatten.

Een informatiebord op het panoramaplatform probeert de massaliteit van de gletsjer tekstueel te vertalen. Als het abrupt zou stoppen met regenen in Zwitserland, zou de Aletschgletsjer nog voor tientallen jaren water kunnen leveren. En bij het volledig smelten van de gletsjer, zou elke bewoner op aarde nog gedurende 4,5 jaar kunnen worden voorzien van 1 liter water per dag.

Deze kaart toont het gebied rond de Aletschgletsjer, compleet met liftcomplexen en wandelroutes. Aan het eind van de gletsjer stroomt het smeltwater door de Massaschlucht via het Gibidum stuwmeer naar de Rhône. De foto’s hieronder zijn gemaakt vanaf de Belalp op een hoogte van 2094 m.

Het laatste deel van de Aletschgletsjer, gezien vanaf de Belalp. Het smeltwater perst zich door de nauwe Massa-schlucht.

Het panoramaplatform bij de Belalp biedt een adembenemend zicht op de Aletschgletsjer

De Massa stort zich met geweld door de nauwe kloof. Onderin de foto is de hangloopbrug zichtbaar als onderdeel van één van de vele wandelroutes door dit gebied.

Het Gibidum stuwmeer vangt het rivierwater halverwege de Massa-schlucht op en wordt gebruikt door een waterkrachtcentrale. De bouw van de 122 meter hoge dam duurde drie jaar en werd voltooid in 1967. 

Rivieren Zwitserland

Rhône-reportages

De rivieren


© DV MEDIA-FARELLIPRODUCTIES 2022